Costnera odmítlo publikum i s druhým dílem vysněného Horizontu. Trojka je v ohrožení

Costnera odmítlo publikum i s druhým dílem vysněného Horizontu. Trojka je v ohrožení
Horizont: Americká sága | Warner Bros.
Svým způsobem to je mnohem horší, než když z negativních recenzí cítíte jízlivost a škodolibou radost. Pak si můžete alespoň říkat, že se zlí kritici proti umělci spikli a určitě mu závidí. Když si však pročítáme jednotlivé texty, cítíme zoufalou touhu po tom, aby se autorům viděný film líbil, jen to zkrátka nejde.
Horizon: An American Saga 2
Horizon: An American Saga 2
71%
„Chtěl bych aplaudovat Costnerovu trvání na tom, že bude Horizont uváděn v kinech. Ale poté, co jsem viděl Kapitolu 2, se stále nechápavě škrábu na hlavě,“ podotýká Alex Harrison z webu Screen Rant. V první řadě vzdává režisérovi hold za jeho rozhodnutí protlačit v konkurenci streamingových westernů svůj projekt do kin, jakkoliv to komerčně dává pramalý smysl. Nicméně stejně jako v případě jedničky podle něj Horizont trpí tím, že jakkoliv je na pohled opusem pro velká plátna, vyprávění sedí spíš k seriálu, což vede k neuspokojivému zážitku. Především co do absence vyvrcholení, které je po vzoru televizích pořadů i u dvojky odloženo na někdy příště.
„Je to cvičení v protikladech: nabité událostmi, ale podivně ospalé; plné postav nových i starých, ale do značné míry postrádající přesvědčivé charaktery; a trvající přes tři hodiny, což je příliš dlouho na to, aby byl konec tak náhlý,“ souhlasí Jessica Kiang z Variety. Zmiňuje úchvatné oživení postupů klasického westernu, ale také příběh tak košatý a neurčitý, že snaha ho převyprávět nutí publicistu vymýšlet zpětně koherenci, která nebyla patrná při sledování.
Horizont: Americká sága: 2. trailer | Warner Bros.
„Bohužel jde o sbírku anekdot ležících vedle sebe, které se – alespoň zatím – neslučují v obsáhlé panorama bouřlivého budování Ameriky, které si Costner a jeho spoluscenárista John Baird museli představovat,“ opakuje stejný sentiment Stephanie Bunbury z webu Deadline. „I když se film oproti prvnímu dílu výrazně zlepšil, stále má mnoho stejných problémů, což z něj dělá ultimátně frustrující zážitek,“ míní Matthew Turner z Next Best Picture. Popisuje také větší a uspokojivější, ale stále ne dost velkou a uspokojivou dějovou konzistenci epizodického vyprávění.
Metakritický server Rotten Tomatoes v tuto chvíli eviduje sedm negativních recenzí a dvě udílející nadprůměrné hodnocení. I o nich by ale bylo přehnané říct, že jsou vyloženě spokojené. „Westernová epika Kevina Costnera kráčí vpřed s trochu koukatelnějším pokračováním,“ míní Leslie Felperin z The Hollywood Reporteru a jmenuje stejné zápory jako ostatní, je ale ochotnější napojit se na klady, jimiž jsou úctyhodné měřítko díla a filmařova zjevná láska k žánru.
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
„Ke konci už budete možná taky vtažení natolik, že si budete upřímně přát, aby hezká vdova Frances (Sienna Miller) a citlivý, ale ženatý voják Trent (Sam Worthington) konečně měli sex a přestali být tak otravně ušlechtilí. Najde se nás ale dost a vygenerujeme dostatečné příjmy, aby Costner, New Line a Warneři investovali do dvou závěrečných filmů? Šance vypadají méně pravděpodobně, než že se Trent vrátí ke své milé z první linie občanské války v jednom kuse,“ tápe recenzentka a otevírá tak nevyhnutelnou otázku: Povede se Costnerovi zafinancovat zbylé dva díly? Jednička a dvojka vznikaly najednou, tristní výsledky prvního dílu tedy nemohly zabránit existenci dvojky, byť výrazně zkomplikoval její distribuci. Rozhodně v tuto chvíli není nic jisté.
Web World of Reel zprostředkovává věty, které Costner utrousil na benátské premiéře, prý se stupňující se intenzitou emocí s každým proneseným slovem: „Musím sebou hodit a nenechat ten balvan skutálet se zase na začátek cesty. Musím ohrnout rukávy a tlačit ho dál a dál. Je to lano, kterého se nemůžu pustit. V tuhle chvíli netuším, jak udělám Kapitolu 3, ale udělám jí!“
Kevin Costner
Kevin Costner

Herec

7.2
Je to vážně tragické. Hollywoodské filmy nás učí, že píle a snaha nesou ovoce a Costnerově upřímnému zápalu je snadné propadnout. Ale co z toho, když výsledkem je série, která se nikomu moc nelíbí a nad rámec hezké myšlenky ani nikoho moc nezajímá? Kevin za svůj život zažil mnoho úspěchů a mnoho proher. Žádná ho ale zřejmě nepálila tak moc jako tahle. Jak dopadnou jeho jednání se streamovacími službami ohledně produkční podpory? A nebylo by nakonec lepší, kdyby v nich neuspěl?
Podívejte se na žebříček nejlepších westernových filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Variety, World of Reel, Screen Rant, The Hollywood Reporter, Next Best Picture, Deadline Hollywood