George Lucas nedovolil Stevenu Spielbergovi režírovat Hvězdné války. Důvod dává smysl

George Lucas nedovolil Stevenu Spielbergovi režírovat Hvězdné války. Důvod dává smysl
Hvězdné války: Nová naděje | 20th Century Fox
Na tzv. prequelové trilogii vznikající na přelomu milénia se totiž ukázalo, že Lucas skutečně má problémy s vedením herců a nedaří se mu z nich dostat emočně adekvátní výkony. Prequelová trilogie (a především její prostřední díl Klony útočí) se tak svého času dočkala velké kritiky za strnulost především Haydena Christensena a Natalie Portman, jejichž románek místy působil poměrně křečovitě.
George Lucas
George Lucas

Režisér

7.9
Oproti tomu není náhodou, že Kershnerem režírovaná pátá epizoda s podtitulem Impérium vrací úder je dodnes většinou fanoušků považována za nejlepší ze všech. Právě zde se totiž podařilo dynamiku mezi Lukem, Leiou, Hanem a Darthem Vaderem rozehrát tak dobře, že Marquand v šesté části Návrat Jediů na ni už tak zdatně navázat nedokázal.
Je samozřejmě těžké přesně změřit, jaké kvality či nedostatky jdou na vrub Lucase, jaké režisérům a jak do toho všeho zasahoval Lawrence Kasdan, podílející se na scénářích páté i šesté epizody. V tomto tvůrčím mixu se však mohlo objevit i jméno, jež je z hlediska historie hollywoodské kinematografie bezesporu nejzásadnější ze všech zmíněných.
Web The Guardian roku 2012, kdy se o nové trilogii pod vlajkou Disneyho teprve spekulovalo, totiž citoval slovutného Stevena Spielberga, jehož jméno se rovněž objevilo mezi potenciálními režiséry nové trojice filmů. Zřejmě si však dokázal představit, jak složitá práce pro myšákovský konglomerát bude, a tak s chystanou trilogií nechtěl mít nic společného. „Ne, rozhodně ne. Není to můj žánr. Je to žánr mého nejlepšího kamaráda George,“ říkal tehdy.
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
Star Wars: Pomsta Sithů
Star Wars: Pomsta Sithů
Stormtroopeři ve Star Wars
Zároveň však připomněl, že v minulosti se s Lucasem o možnosti režírovat některou epizodu původní trilogie bavil. „Ptal jsem se ho, ale nenechal mě to dělat. Rozumím proč – Hvězdné války jsou Lucasovým dítkem. Je to jeho vlastní výroba, jsou na nich jeho otisky prstů. Ví, že já mám Jurský park a Dobyvatele ztracené archy, Hvězdné války ale patří jemu a nemyslím si, že je se mnou chtěl jakkoli sdílet.“
Lucas se Spielbergem spolupracoval nejen na zmíněných Dobyvatelích ztracené archy, ale i na dalších dvou osmdesátkových dobrodružstvím Indiany Jonese, a tak mohou fanoušci jen spekulovat, jak by se toto komplementární tvůrčí duo osvědčilo ve světě Hvězdných válek. Spielberg totiž vždy exceloval právě v tom, co se Lucasovi tak úplně nedařilo – totiž v práci s dětskými i dospělými herci a schopnosti vydolovat z dramatických momentů maximum emocí.
To se ostatně ukázalo během třetí epizody s názvem Pomsta Sithů, v níž Spielberg konzultoval akční pasáže spojené s Rozkazem 66 – a právě tato sekvence s hromadným vyvražděním naprosté většiny Jediů nakonec nepřekvapivě patří mezi nejsilnější momenty celé prequelové trilogie.
Steven Spielberg
Steven Spielberg

Režisér

8.6
Co myslíte, byly by Hvězdné války ještě lepší a kvalitnější, kdyby se na některé z původních, prequelových či sequelových epizod podílel sám Spielberg? A vyrovnalo by se s tím ego George Lucase?
Všechny epizody můžete vidět na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších epických filmů.
Zdroje: The Guardian, SlashFilm