Kanibalismus je nevyhnutelný. Pokračování šokující Díry v nechutnosti předčí jedničku

Kanibalismus je nevyhnutelný. Pokračování šokující  Díry v nechutnosti předčí jedničku
Díra 2 | Netflix
V mnohém nedotažený koncept vězeňské Díry, která spoléhá na blíže nespecifikované sci-fi úskoky, si o další příděl říká i neříká. Jednička, již kritici i diváci převážně doporučují, funguje jako zrcadlo kapitalismu a sociálním rozdílům opřené o zvlášť nechutný a bezútěšný námět. Lidé v horních patrech se pochopitelně nesnaží vyjít vstříc parťákům, kteří čekají na zbytky honosných pokrmů kdesi v hlubinách, kde se i mystické peklo bojí projevit. Sestupující jídelní plát, z něhož každá úroveň zobe po velmi krátký čas a nikdo si nesmí cokoli schovat na později, je tudíž záhy škodolibě rozšlapaný a plný dárečků v podobě lidských výkalů. A co pak zbyde chudákům vespod jiného, než vynucený kanibalismus?
Díra 2
Díra 2
AI
61%
Druhé části se opět chopil režisér Galder Gaztelu-Urrutia, pro něhož byla jednička celovečerním debutem. Slavně s ní objížděl filmové festivaly, kde kraloval půlnočním sekcím, a Netflix zase jednou prokázal čich na okázalý hit. Film se s 83 miliony přehrání řadí k jeho nejúspěšnějším evropským titulům, což pokračování může pokořit. Urrutia už sice nemá po ruce původní scenáristy, ale dle krátké upoutávky mu zbylo odhodlání k výrobě nefalšovaného hororu, který rychle opráší vzpomínky na nejhorší záběry z Horizontu události. Nejen červený filtr evokuje vstup do pekla, kde ztracené duše hodují na zbytcích svržených lidských těl.
Přirozeně se dočkáme nových hrdinů v podání jiných španělských herců, kteří se vzepřou kontroverzní nápravné metodě. „Čas,“ odvětí ženská protagonistka na otázku, co v Díře vlastně hledá. Někteří rezidenti se ostatně mohou přihlásit dobrovolně, neboť podstoupení této zkušenosti jim zvýhodní pozici v určitých aspektech běžného života mimo vězení, který ale zůstává zahalený tajemstvím. Jak může vypadat společnost, která ze zákona udržuje podobné státní zařízení?
Díra 2: teaser trailer | Netflix
To se možná opět nedozvíme, minimálně první trailer zaostřuje výhradně na hnusné sterilní prostory, kam nikdy nedopadne sluneční světlo. Naopak se zdá, že ještě víc času strávíme v nejnižších sekcích a že brutalita si v ničem nezadá s italskými škváry z osmdesátek. Existuje samozřejmě reálná možnost, že druhý díl ještě nalomí už tak vrtkavou soudržnost pekelné platformy, která spoléhá na šokující efekt. Urrutia musí přitlačit, i když s takhle drsnou propagací a pověstí jedničky v zádech to na Netflixu nebude mít dvakrát složité. Ve vyšších společenských patrech tenhle produkt všichni rádi zkonzumujeme.
Podívejte se na žebříček nejlépe hodnocených hororů, jež najdete na Netflixu.
Zdroje: Movieweb, Netflix