Rádoby neurážlivá Sněhurka už uráží úplně všechny. Trailer nastřádal milion dislajků

Rádoby neurážlivá Sněhurka už uráží úplně všechny. Trailer nastřádal milion dislajků
Sněhurka (2025) | Disney
Disney, zdá se, došel k závěru, že bude lepší neopakovat stereotypy o malých lidech. Místo trpaslíků mělo původně Sněhurku obklopit sedmero různorodých postaviček ztvárněných skutečnými herci, z nichž byla jen jedna nízkého vzrůstu. Herci jako Peter Dinklage ze Hry o trůny si už roky stěžují na to, že Hollywood jejich kondici stále zobrazuje primárně jako komickou či dokonce pohádkovou výstřednost a producenti se nejspíš zalekli podobné kritiky.
Sněhurka
Sněhurka
AI
64%
V internetovém diskurzu se toto téma zcela nesmyslně okamžitě spojilo s faktem, že někteří ze zobrazených herců nebyli běloši, což je však irelevantní a nesouvisí to s tím, jestli jsou malí, nebo běžně velcí. Pozorovat v diskuzích výkřiky „obsadili černochy místo malých lidí“ bylo poněkud bizarní, vždyť kdyby Disney chtěl, může obsadit černochy malého vzrůstu, o tom zkrátka tahle situace vůbec není.
Sněhurka: teaser trailer | Falcon
Kritiky se ale Disney dočkal tak i tak, protože jiní malí herci, kteří nejsou ve stejně privilegovaném postavení jako Dinklage, se (často se skřípěním zubů), na fantaskní role spoléhají. A nyní mají strach, že Hollywood ve snaze o pozitivnější reprezentaci (nebo spíš absenci negativní reprezentace) přestane mít pro herce a herečky v jejich situaci pracovní příležitosti. Producenti se tedy za okleštění prostoru pro malé herce setkali s kritikou ze všech stran a ze všech myslitelných důvodů, což ještě stranou k tomu provázela vlna jiných, často nezasloužených kontroverzí.
Intenzita odporu zřejmě přesáhla únosnou mez a Disney udělal nečekané rozhodnutí. Odsunul premiéru filmu, výrazně ho přetočil a upravil v postprodukci. Drtivou většinu změn jistě nebudeme mít příležitost jasně identifikovat a budeme moct jen hádat, jak by vypadala původní verze. Jedna věc však do očí praští na první pohled. Trailer ukázal, že sedmero postaviček ztvárněných herci normálního vzrůstu bylo nahrazeno ohyzdnými digitálními replikami kreslených trpaslíků z klasické Disneyovky.
Sněhurka
Sněhurka
Sněhurka
Sněhurka
Sněhurka
I když se najde pár obyvatel internetu, kteří jsou nadšení, že jsou všechny tyhle figurky bílé, všichni zbylí lidé reagují s hrůzou a zděšením. Nebylo jádrem celé kontroverze, že hyperkorektní Disney kašle na nepohodlné herce? A jeho řešení je vykašlat se (nutno dodat, že velmi rovnostářsky) na úplně všechny?! Práci teď nedostane nikdo! Tedy s výjimkou přepracovaných digitálních umělců vystavených takovému presu, že nemají šanci odvést pořádný výkon. Koho má tohle rozhodnutí uspokojit?
Můžeme jen spekulovat, nakolik za tím vězí praktické důvody, tedy že nešlo tak rychle najít a obsadit nové herce a natočit s nimi požadovaný materiál. Ale to je nakonec jedno. Výsledek vypadá tak příšerně, že si po dlouhé době progresivci a konzervativci podali ruce a společnými silami Disneymu naklikali milion dislajků, prakticky zcela bez opozice. Kulturní válka byla pozdržena kvůli reakci na jedno z nejhorších rozhodnutí, jakému jsme za pořádně dlouhou dobu byli svědky. Přesto je dobré vždy zkusit klidnit vody. O drtivé většině odpůrců Sněhurky platí, že se na ni fixovali nad rozumnou míru a z nepříliš rozumných důvodů. Nakonec přece o nic nejde, zvlášť když v případě hraných Disneyho remaků je málokdy ve hře vyšší kvalita zážitku. Jako společenský fenomén to je ale velmi poučné.
Podívejte se na žebříček nejlepších animovaných filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Disney, Collider