Krása je nechutný konstrukt. Skandální Substance útočí na naše smysly v divokém traileru

Krása je nechutný konstrukt. Skandální Substance útočí na naše smysly v divokém traileru
Substance | KVIFF
„V padesáti máš utrum,“ sdělí věcně a s plnou pusou krevet televizní producent v podání Dennise Quaida naslouchající protagonistce a fitness instruktorce Elizabeth Sparkle osudový verdikt. Jak se dozvíme i z videa, jedinou možností na prodloužení pobytu ve světlech reflektorů se pro stárnoucí celebritu stává tajuplná látka Substance. Při jejím užívání se vždy po týdnu dostává ke slovu dokonalá mladší verze s obrovským sebevědomím, naditým výstřihem a nulovou celulitidou, již boss s umaštěnou pusou a porozuměním pro chlípné mužské publikum okamžitě zaměstná. Má to ale háček – mladší já se přirozeně netouží po týdnu dle pravidel stáhnout a zanedbává alternaci, což vede k pikantním následkům.
Substance
Substance
72%
Upoutávka toho z hojně skloňované linie nechutného body hororu moc neukáže, o nátuře filmu nicméně vypovídají použité střihové a zvukové efekty. Substance je velmi agresivním zážitkem s ostrým satirickým nábojem, kde hororové fyzické transformace probíhají v odosobněném světě, jemuž se Fargeat nahlas vysmívá. Publikum tak zatím převážně činí s ní, tuhle netradiční kritiku veřejně diktované image ověšují prestižní ceny a kritici, jichž na Rotten Tomatoes dosud hlasovalo 49, zvedají palec nahoru z krásných 90 %.
Už z traileru přitom poznáte, že tahle stylizovaná show, v níž odkaz Davida Cronenberga doprovází sexy ženská těla a interiéry jako z Osvícení, každému nesedne. V pozoru by každopádně měli být příznivci morbidnější žánrové zábavy s přesahem do emancipace, v níž nám ale Fargeat vymáchá obličej dost nevybíravě a hlavně s nadhledem. Navíc je tu po letech ve výrazné roli Demi Moore, již bychom si s mutacemi možná nespojovali, ale v téhle poloze reprezentující boj se sexismem a stereotypizací, tak známým většině stárnoucích hollywoodských hereček, se vyloženě našla.
Substance: trailer | MUBI
Představu nastupujícího sexsymbolu naopak přesvědčivě ztvárňuje Margaret Qualley z Tarantinova Tenkrát v Hollywoodu, jejíž talent ovšem soustavně vypovídá o tom, že krása prostě není všechno. Intenzivně střižená upoutávka s pár výmluvnými náznakovými záběry ještě zamlčuje, kam až se Fargeat s oběma herečkami neváhaly pustit, ale obrázek si snad uděláte a od 10. října najdete odvahu vyrazit do kina. Ve větším počtu lidí je totiž zaručený velmi neotřelý společenský a kulturní zážitek.
Podívejte se na další očekávané premiéry v žebříčku nejočekávanějších filmů ve zbytku roku.
Zdroj: Mubi