Joaquin Phoenix objevil vnitřního Jokera. Opustil film pět dní před natáčením, projekt je v troskách

Joaquin Phoenix objevil vnitřního Jokera. Opustil film pět dní před natáčením, projekt je v troskách
Joker | Warner Bros.
Phoenix se nežene z projektu do projektu, třeba letos má v harmonogramu pouze premiéru pokračování svého oscarového Jokera. Texty si vybírá jen velmi pečlivě, proto bychom očekávali, že když už na něco kývne, je si hodně jistý v kramflecích.
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix

Herec

7.8
Tomu by na pohled odpovídalo, že se chystal rozjet natáčení zatím nepojmenované „gay detektivní romance odehrávající se ve 30. letech“ prestižního režiséra Todda Haynese, jenž naposledy strhnul svým chváleným melodramatem May December o sexuální predátorce s tváří Julianne Moore.
Joaquin Phoenix
ktery-filmovy-joker-je-nejlepsi-2
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
O snímku mnoho nevíme, a nejspíš se o něm už ani moc nedozvíme. Tedy krom příběhu jeho náhlého a vpravdě skandálního konce, kdy se Joaquin Phoenix pouhých pět dní před začátkem natáčení rozhodl štáb opustit. Magazíny Deadline a IndieWire informují o tom, že produkce je v tuto chvíli zcela zastavena a nepočítá se s přeobsazením. Film tudíž pravděpodobně nevznikne.
Jedná se samozřejmě o šílenou situaci. I když tu nemluvíme o hollywoodském blockbusteru, na němž se podílí tisíce rukou, pořád tu máme komplikovanou infrastrukturu, na jejíž vybudování si svůj čas vyčlenila řada lidí, kteří v této fázi produkce napevno počítali se zakázkou. Kulisy jsou postavené, lidé s podepsanými smlouvami očekávají honoráře, nemluvě o situaci investorů. Vzniklá škoda půjde do milionů dolarů.
Web World of Reel vysvětluje situaci tak, že Phoenix měl nasednout na letadlo mířící na mexický natáčecí plac, místo toho ale zavolal režisérovi s tím, že se loučí. Následující hodiny strávil štáb frenetickou snahou najít náhradu a plán přesto rozjet, podle reportů však neúspěšně. „Produkce není zastavená, je mrtvá," píše Deadline.
May December
May December | Netflix
Phoenix se podobný kousek pokusil předvést i před natáčením Jokera a C’mon C’mon, kdy v obou případech shodně ohlásil pár dní před spuštěním kamer, že odstupuje. Protože se ale producentům podařilo ho přesvědčit k opaku, příliš se o tom nemluví. Tentokrát podle všeho nic nezabralo a s nevyzpytatelným hercem nic nehnulo.
Podle předchozích zpráv to vypadalo, že je herec pro roli nadšený. Režisér v rozhovorech zmiňoval, že Phoenix trval na tom, aby se příběh posunul k co nejvíce explicitní sexualitě a začlenil několik velmi odvážných erotických scén. Jednalo by se o první Phoenixovu gay roli, zřejmě do ní tedy chtěl skočit po hlavě. Haynesovi tento přístup vyhovoval. Kvůli těmto Phoenixovým ambicím by se posunula věková přístupnost na úroveň NC-17, tedy tu vůbec nejvyšší, při níž nezletilí nesmí na film ani s rodiči.
Skandální drama May December s Portman a Moore o sexuální predátorce vyvolává otázky
Recenze13. 12. 2023
Skandální drama May December s Portman a Moore o sexuální predátorce vyvolává otázky
Uvidíme, jak se situace vyvine, zřejmě můžeme očekávat dohru u soudu a čekat na to, až nějaký insider vynese šťavnaté info o důvodech, které Phoenixe k rozhodnutí dovedly. Doba romantizace podobných excesů je dávno pryč, zvlášť v době, kdy je běžné upozorňovat na nehvězdné zaměstnance filmové branže vystavené libovůli přeplacených primadon. Joker 2 je už hotový, hned po natáčení Haynesova projektu měla začít jeho press tour. Bude Phoenix připravený plnit povinnosti?
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: World of Reel, IndieWire, Deadline