Dystopický muzikál a nejodvážnější americký film. Druhý Joker hodlá jedničku tvrdě pokořit

Dystopický muzikál a nejodvážnější americký film. Druhý Joker hodlá jedničku tvrdě pokořit
Joker: Folie à Deux | Vertical Entertainment
Snímek půjde do českých kin 3. října 2024 a předtím poctí svým melodickým šílenstvím publikum v Benátkách, kde se představí po boku řady dalších očekávaných premiér. Italské město kanálů přivítá také fantasy Beetlejuice Beetlejuice Tima Burtona, anglicky mluvenou novinku Pedra Almodovara The Room Next Door nebo romanci s Danielem Craigem Queer od režiséra Rivalů Lucy Guadagnina. Nic ale nepřitáhne tolik pozornosti jako románek Phoenixe a Gaga za zdmi nejslavnějšího fiktivního blázince, od něhož se stejně jako v případě jedničky očekává obří hit a oscarový laureát.
Joker: Folie à Deux
Joker: Folie à Deux
AI
69%
Alberto Barbera zhlédl Phillipsův počin už začátkem roku a nyní se v tisku podělil o přetrvávající dojmy, jimiž chytře vábí na letošní festivalovou událost. „Je to pokračování příběhu, ale ten film je od jedničky úplně odlišný. Jestli čekáte totéž s ohledem na násilí a další aspekty, budete překvapení. Když jsem to viděl v Los Angeles začátkem února, bylo nás v místnosti asi pět včetně scenáristy Scotta Silvera. Všichni jsme oněměli úžasem a na konci jsme měli ústa dokořán. Je to rozhodně temnější snímek,“ prohlásil Barbera, jenž loni vyzdvihoval třeba Zabijáka od Davida Finchera.
Ten se nakonec univerzálně kladného přijetí nedočkal a zřejmě v to nemůžeme doufat ani u Jokera, jenž záměrně volí netradiční a obecně méně populární zpěvnou formu. Trailer sice prodává i klasické vyprávění plné dialogů, ale na první pohled vyčnívají až jevištní inscenace se silným jednobodovým osvětlováním, jímž kameraman Lawrence Sher ještě posouvá svůj oceňovaný řemeslný vklad originálu.
Joker: Folie à Deux: 2. trailer | Vertical Entertainment
Phillips zjevně hodlá opět smazávat hranici mezi realitou fikčního světa a jeho snovým či psychedelickým vnímáním, což méně okázalými způsoby prováděl i minule. Barbera si toho osobně cení a všímá si, že vzniká originální filmový tvar. „Je to dystopický muzikál, potažmo muzikál do určité míry,“ naráží na recesní tematiku a protagonistovy apokalyptické vize, jež psychopatická Harley ještě prohloubí. „Podle mě jde o jeden z nejtroufalejších a nejkreativnějších filmů, které poslední dobou vzešly z americké kinematografie. Z Todda Phillipse dělá jednoho z nekreativnějších aktivních režisérů,“ smeká před třiapadesátiletým tvůrcem, jenž se od roku 2000 úspěšně živil sérií kultovních komedií včetně Road Tripu, Mládí v trapu nebo Starsky & Hutch. Za prvního Jokera sklidil oscarovou nominaci, porazil jej však Bong-joon Ho za Parazita.
Joker: Folie à Deux
Joker: Folie à Deux
Joker: Folie à Deux
Joker: Folie à Deux
Joker: Folie à Deux
Podobně natěšené či minimálně zvídavé jsou zatím také internetové reakce uživatelů a uživatelek sociálních sítí. Ti mají aktuálně napilno s utrácením za marvelovku Deadpool & Wolverine, která bude Jokerovým hlavním soupeřem (podle všeho neporazitelným) na tržebním poli letošních mládeži nepřístupných filmů s ratingem R. Jednička před pěti lety s rozpočtem 55 milionů dolarů vydělala 1,074 miliardy a Folie à Deux, v níž uvidíme také Brendana Gleesona či Steva Coogana, má ke zopakování takových výsledků nejlepší předpoklady. Stála nicméně 200 milionů dolarů, takže štědré příjmy a související pozitivní šeptanda jsou tentokrát nezbytné.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů ve zbytku roku 2024.
Zdroje: Movieweb, Deadline