Aspoň sendviče a pár uší. Cate Blanchett za Pána prstenů skoro nezaplatili, nebyla jediná

Aspoň sendviče a pár uší. Cate Blanchett za Pána prstenů skoro nezaplatili, nebyla jediná
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | New Line Cinema
Trilogii na svých bedrech táhli zejména méně etablovaní herci, kteří do té doby zřídka vkročili do blockbusterových teritorií. Elijah Wood, Sean Astin či Orlando Bloom údajně v první smlouvě neměli nárok na víc než 250 tisíc dolarů, vyskakovat si nemohli ani zkušenější Sean Bean nebo John Rhys-Davies. Jejich společenstvo nejprve nedoplňovaly žádné ženy a Galadriel představovala ojedinělý hlas něžné moudrosti, který Froda vedl temnotou a publikum v legendárním prologu seznamoval s historií Sauronova prstenu moci.
Cate Blanchett
Cate Blanchett

Herečka

7.4
Blanchett se na Pána prstenů dotázali v show Watch What Happens Live, kde promovala svou aktuální, kritiky zatím nepříznivě přijatou videoherní adaptaci Borderlands. Padla otázka na filmy, které hvězdě Talentovaného pana Ripleyho, Podivuhodného případu Benjamina Buttona či Thora: Ragnaroku zajistily největší příjem. Moderátor sám nadhodil výpravy do Středozemě, kam Blanchett nahlédla ještě v prequelové trilogii Hobit. Herečka se takové představě ale vysmála.
„Děláte si legraci? Kdepak, nikdo za ten film nedostal skoro nic,“ referovala konkrétně k původnímu Společenstvu prstenu, jež Jackson natáčel tak trochu stylem pokus-omyl. Herci a herečky, mezi nimiž figurovali i expert na Tolkiena Christopher Lee nebo divadelní legenda Ian McKellen, se na odvážném projektu zkrátka chtěli podílet.
Blanchett si tak nepotřebovala vykřičet ani jinak běžné bonusy plynoucí z následných příjmů, stačila jí vidina spolupráce s novozélandským filmařem. „Ani to ne, bylo to dlouho předtím. Nic. Chtěla jsem pracovat s chlápkem, který natočil Braindead,“ vzpomněla na Jacksonovu šílenou hororovou komedii plnou rozsekaných lidských těl. „V podstatě jsem měla sendviče zadarmo a mohla si nechat své elfí uši. Ženy nedostávají zaplaceno tak, jak si myslíte.“
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
O další podrobnosti se herečka podělit odmítla. Celkem jasně ale deklamovala, že tvůrci na úsvitu digitální éry a motion capture herectví investovali většinu peněz do technologií a výpravy. Dali tak vzniknout památnému kulturnímu dědictví, na němž se dělalo z lásky k řemeslu a nikoli pro peníze. Těch přitom nakonec přitekla spousta a vesmír Pána prstenů bude pokračovat i po Hobitovi.
Nejenže Amazon Prime Video chystá už druhou sérii Prstenů moci, v nichž sledujeme počátek Sauronovy krutovlády a ukutí bájných prstenů, ale Warneři ohlásili výrobu několika nových celovečerních filmů. Prvním z nich bude The Hunt for Gollum v režii Andyho Serkise, jenž si současně zopakuje roli miláškem souženého hobita Smígla. Film dorazí roku 2026 a třeba se v něm objeví i Blanchett, která si za svou plodnou kariéru naštěstí přišla na dost peněz jinde.
Prohlédněte si žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, X, We Got This Covered