Peter Jackson nechystá pouze návrat do Středozemě. Plánuje oživit zapomenutý animák

Peter Jackson nechystá pouze návrat do Středozemě. Plánuje oživit zapomenutý animák
Tintinova dobrodružství | Falcon
Jacksonova postprstenovská kariéra ve fikci je poměrně chmurná. Jeho naddimenzovaný a staromilský King Kong byl sice úžasnou poctou jak slavnému opičákovi, tak jeho kinematografické éře, šlo ale o film, který neměl větší šanci strhnout masy. U literární adaptace Pevné pouto se katastrofálně střetla tíživá a intimní předloha s Jacksonovým digitálním manýrismem a výsledek byl opět přijat velmi rozpačitě.
Tintinova dobrodružství
Tintinova dobrodružství
  • Max
  • iTunes
74%
A pak se Peter trochu proti své vůli upsal k Hobití trilogii poté, co studio odmítlo příliš radikální vizi Guillerma del Tora. A jakkoliv se část publika snaží Hobity omlouvat v důsledku nasazených nostalgických růžových brýlí, ani zde se nejedná o výrazně dobré filmy.
Tintinova dobrodružství
Tintinova dobrodružství | Paramout Pictures
V tom všem se trochu topí projekt, který Jackson nerežíroval, stál za ním ale produkčně. A sice Tintinova dobrodružství Stevena Spielberga z roku 2011. Svérázná adaptace belgicko-francouzského komiksu, který my Evropané celkem známe, v Americe jde ale o velkou neznámou. I proto se snímek dočkal nepříliš velkého zájmu mezinárodního publika. A co hůř, na Spielberga i poměrně negativních kritických reakcí. Agregátor recenzí Rotten Tomatoes dosvědčuje, že čtvrtina recenzí šla do podprůměru, což je v případě Spielberga na pováženou.
Před premiérou se směle tvrdilo, že zatímco Spielberg režíroval „jedničku“ a Jackson ji produkoval, v případě dvojky si role prohodí a třetí díl zrežírují společně. Komerčně nedomrlý výsledek ale projekt zabrzdil a Jackson nakonec skončil zpátky v Hobitíně. Mělo se za to, že tahle kapitola je zcela uzavřená a projekt mrtvý.
Pán prstenů není dokonalý, přesto zůstává jedním z vrcholů kinematografie
Téma21. 10. 2023
Pán prstenů není dokonalý, přesto zůstává jedním z vrcholů kinematografie
Přeskočme ale časem do roku 2024. Na festival animace ve francouzském Annecy. Tohle je asi jediné místo na světě, kde se na Tintina nějak aktivněji vzpomíná. Jednak pro jeho na svou dobu technicky náročnou CGI animaci, a také proto, že ve Francii šlo vzhledem ke vztahu k předloze o velký hit. Web World of Reel nyní zprostředkovává slova novináře Alexandra Loose, jenž měl příležitost prohodit pár vět s Andy Serkisem, představitelem Gluma a režiséra budoucího prequelu The Hunt for Gollum, jenž se do kin chystá v roce 2026.
25-fotografii-z-nataceni-komiksu-ktere-jste-nejspis-nikdy-nevideli-22
Tintinova dobrodružství (2011): Steven Spielberg a Jamie Bell, který poskytl základ pro digitálního Tintina. | Paramount Pictures
Jackson snímek produkuje, je tedy se Serkisem jistě v pravidelném kontaktu a Andy potřebuje mít přehled o tom, čím vším se jeho napůl kolega a napůl šéf zabývá. Navíc je víc než pravděpodobné, že by pro něj měl Jackson v Tintinovi opět rezervovanou roli kapitána Haddocka. A Serkis francouzského novináře ujistil o tom, že Jackson „rozhodně na Tintinovi stále pracuje.“
Tohle prohlášení bychom neměli zveličovat, může totiž znamenat cokoliv od pilování scénáře přes shánění financí po občasnou průpovídku nad skleničkou něčeho ostřejšího. Nicméně sama skutečnost, že Jackson ani po třinácti letech nevzdává naději, že tenhle film zrealizuje, nám o něm říká vše, co potřebujeme vědět. I když má občas slabost podlehnout lákavé nabídce, stále je to v jádru snílek, který se nevzdává ani ve chvíli, kdy prakticky všichni lidi na světě považují za naprosto samozřejmé, že tohle je příšerný nápad. A upřímně řečeno, Jacksonova bláhová touha oživit tuhle sérii je pořád sympatičtější než další ždímání Tolkiena.
Podívejte se na seznam nejočekávanějších filmů roku 2024 podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: World of Reel