Blíží se marvelácký reboot X-Menů. Scénář nejspíš napíše soutěžící ze Survivora

Blíží se marvelácký reboot X-Menů. Scénář nejspíš napíše soutěžící ze Survivora
X-Men: Poslední vzdor | 20th Century Fox
Vzrušení nedávno vyvolala zpráva, že se zástupci komiksového giganta sešli s filmařem Jordanem Peelem, který se od svého Uteč z roku 2017 stal vůdčí osobností amerického „elevated“ hororu. Tedy takového, který opouští žánrové šablony a pokouší se překročit hranice nízkého/vysokého umění. Žádný filmař posledních deseti let nebyl tak blízko tomu vyhrát za horor Oscara. Pohrdnul by někdo elevated komiksem?
Od chvíle, co jsme o schůzce slyšeli, je však ohledně této eventuality ticho po pěšině, což není dobré znamení. Upřímně řečeno není překvapivé, pokud filmař, který poslední roky kráčel směrem k autorské svobodě a točení nekonformních námětů, nenašel společnou řeč s tím největším filmovým konglomerátem, jaký nejspíš kdy existoval. U filmaře jako Peele by bylo možná plýtvání jeho časem, aby se trápil s Marvelem jen proto, aby mu studio film nakonec sebralo z rukou a přestříhalo si ho podle sebe. Na tuhle zakázku je potřeba někdo nejen talentovaný, ale také ochotný sklonit hlavu.
X-Men Origins: Wolverine (2009)
recenze-x-men-dark-phoenix
X-Men
X-Men
X-Men
Režijní křeslo u chystaného rebootu X-Menů zatím zůstává prázdné, známe už ale alespoň pravděpodobná jména scenáristů. Těmi jsou Michael Lesslie a Rafe Judkins. Lesslie mí za sebou prequel k Hunger Games a nepříliš úspěšnou filmovou adaptaci Assassin’s Creed. Rafe Judkins je člověk s celkem pestrou minulostí. Pamětníci zlaté éry amerického Survivora si ho možná pamatují z jedenácté série Guatemala vysílané v roce 2005, kdy se dostal až do finální epizody a posloužil pro budoucnost jako jeden z archetypů reality TV nerda.
Už tehdy byl aspirujícím scenáristou, nemohl ale vědět, jak daleko to dotáhne. Od té doby se stal například jednou z vůdčích scenáristických osobností seriálu Kolo času a v době jehož natáčení bydlel několik měsíců v Praze. Pracoval už na marveláckých Agentech S.H.I.E.L.D. a v minulosti psal akčně komediální seriál Chuck.
Shawn Ashmore, Hugh Jackman, Aaron Stanford, Anna Paquin
X-Men 2 (2003) | 20th Century Fox
Marvel nemusí vyloženě chvátat, ale neměl by ani usnout na vavřínech. Web World of Reel upozorňuje na to, že na natáčení je vyčleněný slot na konci roku 2025. Jistě by to tedy už pomalu chtělo potvrdit scenáristy a najít režiséra či režisérku, kteří dají hlavy dohromady. Protože tohle musí vyjít! Jestli Marvel zpacká X-Meny, bude to fatální průšvih. Není to přitom jen tak, protože ačkoliv série Foxu zažehnutá Bryanem Singerem byla na koncepční rovině milovaná, předně díky prvním dvěma dílům, kasovně jí to ne vždy vycházelo a posledních několik filmů mělo problém držet pohromadě.
Kolik myslíte, že by měl Disney/Marvel zachovat z X-Menů tak, jak je známe, a jak moc by se měl vydat vlastním směrem? Uhraje Hugh Jackman Wolverina i ve 150 letech? Na to se jistě v tuhle chvíli ptá sám sebe i Kevin Feige.
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: World of Reel