Nejhorší režisér světa je zpátky. Nenáviděný tvůrce uvede kriminálku se ztraceným pejskem

Nejhorší režisér světa je zpátky. Nenáviděný tvůrce uvede kriminálku se ztraceným pejskem
First Shift | Quiver Distribution
BloodRayne, Postal, Ve jménu krále (Dungeon Siege), Alone in the Dark, House of the Dead či Far Cry. To jsou jen některé z videoher, o jejichž adaptace se Boll mezi lety 2001 a 2016 pokusil. Nejde přitom jen o to, že natáčel laciné a mizerné filmy, které se díky prodeji domácích nosičů a sběratelům bizáru nakonec obvykle jakžtakž zaplatily; Bollovu slávu umocňovalo vedení v podstatě otevřené války s kritickou obcí i vývojáři her, které svými převedeními na plátno prznil. Jen málokterý filmař se s odbornou veřejností tak rád hádal a pohrdal názory těch, kteří jeho tvorbu nepovažovali za geniální.
Uwe Boll
Uwe Boll

Režisér, Producent

3.9
Boll ohlásil konec své často vysmívané kariéry v roce 2016, kdy se vrhl na gastronomii. Jakožto milovníkovi vytříbené kuchyně se mu dařilo výrazně lépe než na režijní stoličce, což glosoval pro CBS News roku 2018: „Je to zajímavé, že? Musel jsem si otevřít restauraci, abych dostal dobré recenze.“ A skutečně, jeho podnik v kanadském Vancouveru, kde dlouhodobě žije, se dočkal několika ocenění a před pandemií Boll se svou manželkou Natalií plánovali i expanzi do Toronta a dokonce i do Číny. Covid jej však opět nasměroval k filmařině.
V roce 2022 už dokonce bez větší pozornosti médií i publika natočil psychologický thriller Hanau podle skutečné události, při níž ultrapravicový konspirátor z rasistických důvodů zastřelil deset lidí a nakonec i sám sebe. Těžko říct, jak Bollův v Německu natáčený ponor do temnoty lidské duše dopadl, jeho další dílo se však už dočká větší pozornosti.
First Shift
First Shift
nejhorsi-reziser-vsech-dob-ktery-mlatil-kritiky-vysmal-se-tarantinovi-a-oznacil-se-za-genia-hlasi-comeback
Bloodrayne (2005)
Bloodrayne (2005)
Jde totiž o kriminálku First Shift (tedy První směna), pojednávající o policejní novicce Angele v podání Kristen Renton, jež čelí náročným případům i drsnému parťákovi Russoovi (Gino Anthony Pesi). Příběh o klasickém střetu entuziastického nováčka a ostříleného až vyhořelého poldy se odehrává v New Yorku a mělo by se prý jednat o oslavu nevděčné a obětavé policejní práce a zmapování jejích různých odstínů. Dvojici na brooklynských ulicích čekají samozřejmě jak drobné nepříjemnosti, tak i střety s nebezpečnou mafií.
„Mým cílem je ukázat publiku tvrdou realitu, která pomáhá formovat silné vazby, obzvláště v tak stresujícím prostředí, jaké představují pořádkové síly. S tak neuvěřitelným obsazením po boku jsem nadšený z toho, že zase jednou mohu usednout na režijní stoličku. Jsem připraven vytvořit něco opravdu speciálního,“ cituje rozplývajícího se Bolla web Collider.
First Shift: trailer | Quiver Distribution
Něco speciálního nás nejspíš opravdu čeká. Podle webu The Hollywood Reporter Boll řekl, že jde o nejméně násilný snímek jeho kariéry a že kvůli nedostatku feel-good filmů v současné nabídce kin a streamovacích služeb do něj zakomponoval i vedlejší linku o ztraceném pejskovi.
Jak Bollův „velký návrat“ dopadne, se dozvíme už poměrně brzy. Snímek se totiž 30. srpna objeví jak v amerických kinech, tak i na streamovacích službách. Zatím není jasné, kdy se dílo dostane na nějakou z našich platforem, ale na konci prázdnin se tedy minimálně dozvíme to, co si o Bollově představě policejní práce myslí první diváci.
Zábavně špatné snímky jako BloodRayne, Ve jménu krále či Far Cry si můžete přehrát i na našem webu. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších videoherních adaptací.
Zdroje: Collider, The Hollywood Reporter