Kate Winslet ukazuje hrůzy druhé světové války. Trailer na Lee slibuje její herecký koncert

Kate Winslet ukazuje hrůzy druhé světové války.  Trailer na Lee slibuje její herecký koncert
Lee | Sky Cinema
Winslet tak jde ve svém tvůrčím odhodlání ve stopách Kevina Costnera a jeho westernu Horizont či legendárního Francise Forda Coppoly, který svou ambiciózní novinku Megalopolis zafinancoval komplet ze svého. Hvězda Titanicu v biografickém snímku Lee tak daleko nešla, už loni ale pro magazín Vogue přiznala, že produkčně i finančně nejisté natáčení první týdny platila z vlastní kapsy. Už jen to naznačuje, že projekt, na němž pracovala společně s režisérkou Ellen Kuras osm let, je její srdcovou záležitostí a šla do něj na maximum. Což potvrzuje i nový trailer.
Lee: Fotografka v první linii
Lee: Fotografka v první linii
65%
Válečné drama bude pojednávat o legendární fotografce Lee Miller, která pracovala ve Francii pro prestižní magazín Vogue. Když ale propukla druhá světová válka a Hitlerova vojska se začala rozšiřovat napříč Evropou, rozhodla se pro tentýž časopis stát válečnou fotografkou a společně se svým kolegou z magazínu Life Davidem E. Schermanem (Andy Samberg) se vydala na frontu. Musela se ovšem vyrovnat nejen s děsivými výjevy a válečnými zvěrstvy, ale také přísnými restrikcemi, jimž byla coby žena ve válce vystavována.
Nová upoutávka dostatečně prodává silnou biografickou linku fotografické ikony, která má potenciál stát se opravdu silnou postavou. A to samozřejmě i díky samotné Winslet, která k sobě už v traileru přitahuje hodně pozornosti a láká na další strhující výkon. Kromě války se však bude film evidentně zaobírat i emancipačními a feministickými otázky, což v ukázce k tématu zatím skvěle a přirozeně pasuje.
Lee: trailer | Sky Original
Otázkou zůstává, jak si s náročným tématem poradí na velkém plátně debutující Kuras, která coby zkušená kameramanka pracovala např. na klasice Věčný svit neposkvrněné mysli a jako seriálová režisérka natočila např. díly k seriálům Ozark či Umbrella Academy. Materiál zatím nevypadá vůbec marně a dokáže nastínit tísnivou atmosféru i bez nutné explicitnosti. Teď si jen zbývá počkat, zda dokáže onu sílu Kuras vnuknout i celku a vyhnout se přílišné „oscarové podbízivosti“ a žánrové rutině.
Zatím k tomu má solidně našlápnuto a pomoct by jí v tom kromě Winslet a Samberga měl i zbytek solidního obsazení, v němž narazíme i na Marion Cotillard, Andreu Riseborough, Alexandera Skarsgårda či Joshe O’Connora z nedávných Rivalů. Zda opravdu dostaneme silné válečné drama, zjistíme v českých kinech 10. října.
Prozatím se můžete podívat na žebříček nejlepších válečných filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Vogue, Roadside Attractions