Režisér Rivalů natočí nejslavnější knihu ze čtenářských deníků. Promění ji v horor

Režisér Rivalů natočí nejslavnější knihu ze čtenářských deníků. Promění ji v horor
Rivalové - Mike Faist, Zendaya, Josh O' Connor | Metro Goldwyn Mayer Pictures
Napětí, sociální metafory a univerzálně přístupný duševní rozbor Goldingovo mistrovské dílo prostupují. Robinsonovské dobrodružství, o němž pokradmu sní většina dětí, se volně transformuje do úsvitu totalitního režimu, který svou zanícenou ideologií a bořením mýtu dětské nevinnosti přetlačí morálně čisté a demokratické Ralphovy zásady. Vše nicméně nahlížíme perspektivou většinou desetiletých chlapců, což autor využívá k symbolice děsivé zranitelnosti, potažmo jejího rozkladu. Samotný Pán much je motivem, jehož interpretace v raných letech rozhodně zbyde na babičku, i když se vyplatí o ní přemýšlet.
Luca Guadagnino
Luca Guadagnino

Režisér

7.4
Také Luca Guadagnino dělá filmy, jež se po zhlédnutí v hlavě vyplatí přebrat a strávit s nimi dodatečný čas. A umí do nich vtisknout znepokojivou auru tajuplného nebezpečí, jak dokázal v umělecky výrazném remaku Suspirie nebo kanibalské teenagerské romanci Do morku kostí. Sexuální a tělesné touhy dospívajících jej dlouhodobě zajímají, což deklamoval v oceňovaném LGBTQ+ dramatu Dej mi své jméno nebo v letošních tenisových Rivalech, kde Zendaya přes síť nekmitala očima jen po míčku.
Původem italský režisér je na roztrhání a chtějí s ním pracovat ty největší hvězdy, ovšem do Pána much, na němž Guadagnino pracuje od roku 2019, obsadí dětské herce. Produkce má být věrná knize i dvěma celovečerním adaptacím z let 1963 a 1990, na neobývaný ostrov tudíž neuvrhne žádné dívky. Scénář píše Patrick Ness, jenž stojí za knihou Chaos Walking, roku 2021 převedenou do filmové verze Dougem Limanem. Produkuje režisérka Lindsey Anderson Beer (Řbitov zvířátek: Pokrevní linie), podle níž Guadagnino „přitlačí v oblasti psychologického hororu“ a doručí „bohatší charakterové drama, přesně jak byste od někoho jako on očekávali.“
Pán much (1963)
Pán much (1963)
Pán much (1990)
Do morku kostí
Rivalové
Samotná kniha je podle ní děsivá a nadcházející adaptace, která ještě nemá datum premiéry ani herecké obsazení, podá modernější verzi oproti minulým adaptacím. Už dosavadní filmy se setkaly s úspěchem, originál z roku 1963 se v Cannes ucházel o Zlatou palmu. Nenapodobitelný Guadagnino, jenž trvale osciluje mezi mainstreamem a nezávislými festivalovkami, nicméně má schopnosti k natočení novodobé klasiky, která rozšíří Goldingem pouze naznačované hororové motivy. A nové generaci školáků věnuje audiovizuální tahák, který je snad přiměje nadčasovou a úžasnou knihu alespoň v budoucnu otevřít.
Prohlédněte si žebříček nejlepších režisérů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: ScreenRant, Variety