Chyby v Pokladu na Stříbrném jezeře: Autobus, mrtvola a neviditelný kočí

Chyby v Pokladu na Stříbrném jezeře: Autobus, mrtvola a neviditelný kočí
Poklad na Stříbrném jezeře | Constantin Film

Pohár

Trochu netradičně dnes začneme od konce. Jak jistě všichni dobře víte, jednu ze zásadních rolí měl ve snímku i český rodák Herbert Lom, jenž ztvárnil záporáka Cornela. Cornelova hamižnost se mu nakonec stane osudnou, když se společně s hledaným pokladem utopí v bahnité vodě. A právě zde nastane námi vybraná chyba. Jak si jistě pamatujete, jediné, co zůstane nad hladinou, je Cornelova ruka, která drží jeden ze vzácných pohárů. To má samozřejmě symbolizovat dříve zmíněnou hamižnost, avšak za celou dobu, co Cornel padal, nebo se snažil zachránit, nic v rukách neměl. Nechápeme tedy, kde se pohár najednou vzal.
Poklad na Stříbrném jezeře
Poklad na Stříbrném jezeře
  • iVysílání
83%

Čelo

Další chybka, které jsme si všimli, nás upřímně rozesmála. Když Cornelova skupina prchá od Butlerovy farmy, skočí Fred na Cornela a povalí ho na zem. V tu chvíli však následuje střih, kde sledujeme Hiltona, jehož po hlavě praští jeden z projíždějících indiánů. Zde můžeme zcela jasně vidět, že rána směřovala zezadu, ale Cornelův vousatý parťák se chytne za čelo. Později můžeme také vidět, že má na čele i tržnou ránu. Něco podobného se přihodilo i o pár minut později, kdy naopak ránu do čela schytá již několikrát zmíněný Fred. Ten se sice zprvu správně chytí za čelo, ale když následně v další záběru vstává ze země, drží se za hlavou.
Chyby v Pokladu na Stříbrném jezeře

Střih

Na úplný závěr jsme se vám rozhodli ukázat ještě dvě chyby, které se týkají střihu. Podívejme se do indiánské vesnice, kde dostaneme se souboj mezi Shatterhandem a Velkým vlkem. Souboj je to sice tichý, ale za to intenzivní. Bitva dvou mužů se postupně přesune na zem, kde náčelník leží na kovboji tváří v tvář. Poté, co se však změní záběr a Old Shatterhand se chystá svého protivníka odkopnout, je najednou Velký vlk o notný kus dál. Pravděpodobně kvůli tomu, aby kop nebylo tak těžké provést. Podobná změna se stala i v závěru u jezera, kde Cornel zamíří svou zbraní na Elenin bok. Následuje střih a Cornelova zbraň se v mžiku přesune od boku k hlavě. Další zajímavé chyby najdete v přiloženém videu.
Podívejte se také na žebříček nejlepších westernů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Kinobox