Kevin Costner má problémy. Druhý díl jeho vysněné ságy se odkládá na neurčito

Kevin Costner má problémy. Druhý díl jeho vysněné ságy se odkládá na neurčito
Horizont: Americká sága | Warner Bros.
„Na tenhle materiál už nejsme zvyklí,“ bránil nejnovější Costnerův propadák herec Michael Rooker, představitel majora Thomase Riordana, jehož se v rozhovoru pro TMZ dotázali na tristní otevírací tržby stomilionového projektu. „Zvykli jsme si na devadesátiminutové filmy, všechno trvá hodinu a půl,“ vyjádřil se k pohodlí publika, jež potvrdil nedávný výzkum preferované délky celovečerních filmů (ty se přitom zejména v kinech nezkracují, spíš naopak). „Hoďte to za hlavu. Pojďme sledovat filmy, které opravdu vypráví příběh, v nichž přilnete k postavám a začnete je mít rádi, nebo je nenávidět. Není to jen rychlý střih-střih-střih,“ pokračoval herec známý ze Strážců Galaxie, podle něhož se lidé musí opět naučit vstřebávat „skutečnou kinematografii.“
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
74%
S tím zatím úplně nesouhlasí ani kritici, kteří Costnerovu osobně financovanému filmu (z vlastní kapsy prý vysypal 38 milionů dolarů a zastavil jeden ze svých pozemků) dávají průměrné známky. Řada z nich spatřuje vypravěčskou brilantnost, ale na to se v hollywoodském byznysu nehraje. Devětašedesátiletý herec a režisér může být spokojený, že do kin protlačil tu verzi příběhu, o jakou vášnivě stál a která mu v hlavě klíčila celou dekádu. Doplácí však na to, že ji málokdo stačil registrovat, popřípadě ji ignoroval vedle animovaného megahitu V hlavě 2.
Společnosti New Line Cinema a Territory Pictures proto mění strategii a ruší premiéru druhé části, v Čechách stanovenou na 15. srpen. Časový posun má „publiku zprostředkovat větší příležitost seznámit se v následujících týdnech s první částí Horizontu.“ Costner dle vyjádření Territory Pictures natočil snímek „pro lidi, kteří milují filmy a jsou připravení podniknout dlouhou cestu.“ A těch už zkrátka není tolik. Což ovšem neznamená, že na Max se trpělivě odvyprávěný western nemůže dočkat ohlasu, který pozici již natočené dvojky v blízké budoucnosti vylepší. V půlce srpna by se ostatně Horizont přetahoval o pozornost s novým Vetřelcem, který vedle nostalgiků snáze přiláká i moderní obecenstvo.
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Costner už zažil strmé pády v devadesátých letech, kdy v relativně rychlém sledu finančně pohořely konceptuálně ambiciózní filmy jako Wyatt Earp, Vodní svět a především Posel budoucnosti, který si hvězda Tance s vlky sama zrežírovala. Pozdější western Krajina střelců si našel své publikum a hollywoodský rančer má dnes hlavně v televizi spoustu příznivců díky seriálu Yellowstone, z něhož paradoxně vycouval i kvůli závazkům na sérii Horizont. Na streamu tak může nalézt spásu, v jakou takto starosvětsky vypreparovaný projekt doufal spíš na stříbrných plátnech. Snad se lidé slitují a Warneři pošlou i zbývající části do kinosálů. Jinak reálně hrozí, že kompletní tetralogii vůbec neuvidíme. Na placených VOD službách bude snímek k dispozici už od 16. července, Max bude nejspíš následovat zanedlouho poté.
Podívejte se na žebříček nejlepších westernů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, The Hollywood Reporter