Gladiátor 2 vypadá na prvních fotkách fantasticky. Příběh vyjeví obludnost římského impéria

Gladiátor 2 vypadá na prvních fotkách fantasticky. Příběh vyjeví obludnost římského impéria
Gladiátor | DreamWorks & Universal Pictures
„Uvnitř tyranské travestie jsou lapené lidské bytosti, které podléhají mužské mocenské partii,“ popsala tematické zacílení Gladiátora 2 herečka Connie Nielsen, která si po čtyřiadvaceti letech zopakovala úlohu Lucilly. Šestaosmdesátiletý Scott podle ní zobrazuje nevypočitatelné povahy lidí, jejichž životy charakterizuje neomezený politický a vojenský vliv. Paul Mescal, jehož si režisér vyhlédl na základě seriálu Normální lidé a nevyžadoval žádnou castingovou zkoušku, jako Lucius přibližně dvacet let po smrti svého idolu Maxima (Russell Crowe) přebývá v přímořském městě Numidia. Ani to nicméně neunikne dobyvatelskému tažení římského impéria, jehož vojska pod vedením generála Marca Acaciuse (Pedro Pascal) jedno z posledních nepodvolených území severní Afriky v úvodu filmu vyplení. „Je to pěkně drsné,“ láká Scott na dnes ojedinělou sandálovou epiku.
Gladiator 2
Gladiator 2
AI
75%
Lucius, syn Lucilly a udatný bojovník vzdorující mocenské filosofii Říma, se ocitne v zajetí a skončí v aréně, kde před zraky krvelačného publika bojuje s ostatními gladiátory o přežití. Tomu přihlíží i jeho odloučená matka, která syna po letech nepoznává a jejímž manželem je právě Pascalův generál. V něm nalezla potřebnou mužskou oporu, ale nesmlouvavý válečník, jenž v mládí působil pod Maximem, neváhá učinit skutky na hony vzdálené kodexům cti. S nečekaným mladým vyzyvatelem, jenž si z Maximova odkazu odnesl chrabřejší pohled na svět, půjde na nože. Jak můžeme ostatně vidět na jedné z exkluzivně vypuštěných fotografií. „V určitém smyslu je to drama o naštvaném mladém muži,“ potvrdil Pascal, jenž smeknul před fyzickou výbavou mladšího kolegy.
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Do epického děje, které z římského Kolosea znovu odbočí do císařských atrií bublajících mocenskými intrikami, spadají i další aktéři zohledňující příběh jedničky. Denzel Washington se představí jako zámožný bývalý gladiátor Macrinus, jenž dodává zbraně římské armádě a vede svou gladiátorskou školu. „Je spanilý a řídí své zlaté Ferrari. Nechal jsem mu udělat pozlacené spřežení,“ poznamenal na jeho adresu Scott, jenž příběh z pera Davida Scarpy (Napoleon) bere velmi osobně. Jakožto pionýr dvou vlivných sci-fi franšíz, Vetřelce a Blade Runnera, neměl v začátku kariéry dostatečnou reputaci a důvěru k režii jejich pokračování Respektive se vzdal dohledu nad sequelem Blade Runner 2049 ve prospěch opožděných prequelů Vetřelce, což jej trochu mrzelo.
Gladiátora 2 se zříct odmítl a do rebelské odysey Lucia otiskuje své zkušenosti z druhé světové války, kterou jako dítě prožil v Anglii, ukrývající se před dopadajícími německými bombami. Po válce ovšem s rodinou odešel bydlet do Hamburku, neboť jeho otec se aktivně zapojil do Marshallova plánu na obnovu Německa. To částečně souzní s osudem Mescalova protagonisty, pro něhož je Řím cizí kolonizační velmocí, ale spíš než o jeho svržení má zájem i na jeho záchraně. A to i přesto, že opovrhuje vším, co divošsky expandující dynastie ve světě představuje. „Film neodvrací zrak před brutalitou a císaři, kteří stojí v jejím středu,“ stáčí řeč na další antagonisty, dva souběžné vladaře Caracallu (Fred Hechinger) a Getu (Joseph Quinn).
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Gladiátor 2
Ti mají Lucillu využívat jako páku na vlivného generála Acaciuse. „Caracalla a Geta jsou dvojčata a od narození duševně strádají,“ vysvětluje Ridley Scott, pro něhož jsou referencí k legendě o Romulovi a Remusovi a také poslem nachylujícího se konce římské dominance. Gladiátor 2 se má tímto vztáhnout k současnému klimatu, kdy jisté velmoci stále nerespektují své hranice. „Vůdcovství se utápí v chaosu,“ poznamenal směrem k politickému klimatu ve filmu. „V čele stojí demagogové. Lidé držící moc jsou vyšinutí a všichni mají strach jim oponovat. To je povědomá písnička.“ Gladiátor 2 dorazí do českých kin 11. listopadu 2024.
Podívejte se na žebříček nejlepších historických filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Vanity Fair