Gladiátor 2 má mít největší akční scény historie. První diváci viděli milovaného herce

Gladiátor 2 má mít největší akční scény historie. První diváci viděli milovaného herce
Gladiátor (2000) | DreamWorks
Studio Paramount ozdobilo prostory kartonovou kopií Kolosea a najalo si herce pózující v úlohách římských legionářů. První díl, jenž roku 2000 z kritického i finančního hlediska utekl skoro veškeré konkurenci, se odehrával v poupravené historické realitě za vlády císaře Marca Aurelia (Richard Harris), která se datuje v letech 161 až 180 našeho letopočtu. Dvojka poskočí přibližně o dvě dekády dál a hrdinou bude Lucius (Mescal), jenž v dětství s matkou Lucillou (Connie Nielsen) přihlížel zbabělým činům svého strýce, tyranského císaře Commoda (Joaquin Phoenix). „Posledních 12 nebo 15 let přežíval v divočině a ztratil kontakt s matkou. Ona neví, co s ním je, a počítá s tím, že zemřel,“ popsal Scott situaci novodobého protagonisty, jehož jsme nedávno viděli na prvních fotkách ze zákulisí i s Maximovou známou výstrojí.
Gladiator 2
Gladiator 2
AI
75%
Promítaná scéna, vedle níž Paramount uvedl také dosud nezveřejněný trailer, představila Mescala a také postavu, již ztvárňuje miláček ze Hry o trůny či The Last of Us Pedro Pascal. O jeho roli zatím nic nevíme, u dalších členů hvězdného staronového obsazení se rýsují konkrétnější informace. Své úlohy z jedničky si zopakovali Connie Nielsen a také Derek Jacobi jako bývalý senátor a rádce Gracchus. Denzel Washington by se měl objevit jako zámožný bývalý gladiátor sužovaný starou nenávistí a Joseph Quinn ze Stranger Things si zahrál císaře Caracalla, jenž v Římě vládnul v letech 211 až 217.
Takto špičkové obsazení automaticky klade na šestaosmdesátiletého režiséra vysoké nároky, jimž se Ridley zjevně pokusil dostát po svém. Epické výjevy doluje v průběhu celé kariéry, v historických reáliích se naposledy vyřádil v případě loňského Napoleona. Gladiátor má v zádech několik působivých a taktikou řízených bitev v oscarovém originálu, jež zůstávají vzrušující po technické stránce i jako intenzivní prožitek silného vzestupu titulního hrdiny. Dvojka podle Scotta, jenž publikum na CineEurope oslovil ve video-úvodu, „stála za všechno čekání.“
Gladiátor
Gladiátor 2
Gladiátor
Gladiátor
Gladiátor
Už v únoru se rojily zprávy, podle nichž studioví hlavouni s otevřenou pusou přijali úvodní prezentované záběry. Mark Viane, prezident mezinárodní distribuce v Paramountu, nyní obecenstvo ubezpečoval, že Gladiátor 2 disponuje několika „největšími akčními sekvencemi, jaké kdy kdo natočil.“ To zatím nikdo nemůže posoudit, ačkoli drby proudící z různých filmových sešlostí zní velmi sympaticky. Zároveň ale také výstražně – náklady měly podle některých zdrojů přesáhnout 300 milionů dolarů a produkce nedržela pohromadě, přičemž podobně nesvázané megalománie zpravidla nedopadají dobře.
Nicméně asi všichni Scottovi držíme palce, aby svůj dlouho odkládaný sequel ustál. Finančně zřejmě pohoří, ale zatím můžeme věřit, že návštěva kina se nám od 14. listopadu vyplatí. Minimálně proto, že takové velkoprodukce, na nichž se očividně nešetří, budou po současných turbulencích kolem Gladiátora, osmé Mission: Impossible či závodního filmu s Bradem Pittem vznikat stále méně.
Podívejte se na žebříček nejlepších historických filmů podle Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, The Hollywood Reporter, Kinobox