Seriálový hit Netflixu jako celevečerák. Problému tří těles se chopí čínská legenda

Seriálový hit Netflixu jako celevečerák. Problému tří těles se chopí čínská legenda
Problém tří těles | Netflix
Oznámení přednesl výkonný ředitel společnosti Enlight Meida Wang Changtian, jenž se účastnil filmového festivalu v Šanghaji. Netflix ostatně není exkluzivním držitelem práv, tudíž komplikovaný pletichářský příběh zvýznamňující fyzikální zákony, politiku i filosofické směry pronikne i na stříbrná plátna. Yimou Zhang je v tomto ohledu bezpečnou volbou. Své nejsilnější období zažil v 90. letech a v první dekádě nového tisíciletí, kdy v rychlém sledu natáčel kritikou chválená díla jako Zavěste červené lucerny, Cesta domů, Hrdina či Klan létajících dýk. Dnes patří k nejúspěšnějším čínským režisérům historie, jeho filmy celkem utržily přes miliardu dolarů.
Problém tří těles
Problém tří těles
  • Netflix
75%
Jeho převážně historické, akční a emočně zabarvené portréty rodné země zaujaly zahraniční festivaly i Hollywood, kde Zhang sahal po obdobné reputaci jako Ang Lee (Tygr a drak). V Květech války roku 2011 režíroval Christiana Balea a Matt Damon ztvárnil protagonistu v kolosální fantaskní řežbě Velká čínská zeď, která se roku 2016 nesetkala s obvyklým pochopením. Cit pro spektákly Zhanga nicméně neopouští a nezná hranic – pod jeho vedením proběhly úvodní ceremoniály Olympijských her v Pekingu roku 2008 a také zimní olympiády z roku 2022.
Problém tří těles si bude vzhledem k žánrovému rozptylu a epickému námětu podobné zkušenosti nárokovat. O to víc, že úvodní adaptace Netflixu se povedla – na platformě X ji vychválil také Stephen King, jenž ocenil její výjimečnost na poli pohlcující a bázeň vzbuzující tematické struktury. Knižní série má rovnou pět dílů, Benioff s Weissem přitom usilují o zpracování původní trilogie, již spisovatel vydával chronologicky od roku 2008. „Do první série jsme začlenili spoustu oblíbených pasáží z knih. Druhá sezóna ale ztělesňuje nejvíc důvodů, proč jsme tuhle show vůbec chtěli dělat. Vždycky jsme se chtěli propracovat na poslední stránku třetí knihy, a moc nás těší, že k tomu dojde,“ prozradil Benioff na události pod záštitou Television Academy.
Problém tří těles
Problém tří těles
Problém tří těles
Klan létajících dýk
Zavěste červené lucerny (1991)
Seriál o osmi epizodách přišel na 160 milionů dolarů, přičemž fanoušky uspokojuje snaha o komplexní pokrytí Cixinových četných myšlenek v průběhu dalších nákladných řad. Také nadcházející filmová verze od Zhanga možná zamýšlí nastartovat velkou sérii, což by se díky takřka zaručenému úspěchu v čínských kinech mohlo vyplnit. Zasloužilý režisér bude muset prokázat nejen vizuální magii, ale také vypravěčský talent, s čímž většinou nemíval fatální problémy. Svou adaptaci první knihy se pokusí dostatečně odlišit od globálně sledovaného pořadu s Eizou Gonzales či Benedictem Wongem, která dalším pokusům nastavila vysokou laťku.
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených seriálů roku 2024 podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: Variety, Movieweb