Doufáte v dalšího Šíleného Maxe? Tom Hardy pro vás nemá dobrou zprávu

Doufáte v dalšího Šíleného Maxe? Tom Hardy pro vás nemá dobrou zprávu
Šílený Max: Zběsilá cesta | Rendy Reviews
Furiosa rychle mizí z kin, a to dávno před tím, než vydělala uspokojivé peníze. Nízké otevírací tržby vyprovokovaly distributory k promptnímu uvedení na VOD již 25. června, tedy prakticky přesně měsíc po kinopremiéře, což je poslední hřebíček do rakve tržeb.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
  • iTunes
81%
Nyní má snímek na kontě žalostných 160 milionů dolarů, ani ne polovinu Zběsilé cesty, jež přitom sama nebyla hitem v pravém slova smyslu. Pokračování zajistilo až nadšené přijetí a status dost možná nejlepšího anglofonního akčňáku tohoto století. Od snímku s Anyou Taylor-Joy v čele se rozhodně čekala alespoň půlmiliarda. Jak smutně se to nyní jeví!
Furiosa: Sága Šíleného Maxe: finální trailer | Vertical Entertainment
George Miller od počátku nechtěl mluvit v příliš jasných termínech o dalším filmu se samotným Maxem, byť bylo jasné, že s ním jako s eventualitou navážno počítá. Máme i titul, a sice Mad Max: Wasteland, tedy Šílený Max: Pustina. Dokonce jsme se dozvěděli střípky děje, tedy že by šlo opět o prequel, nicméně odehrávající se jen rok před Zběsilou cestou. Těžko říct, proč se Miller tak zhlédl v prequelech, právě to je nyní považováno za jeden z hlavních důvodů neúspěchu Furiosy (spolu s nepřesvědčivými „digitálními“ trailery, jež jako by se vzdalovaly největší devíze rebootu).
Mohl se Mel Gibson vrátit do ságy Šíleného Maxe? Režisér dává jasnou odpověď
Filmy5. 6. 2024
Mohl se Mel Gibson vrátit do ságy Šíleného Maxe? Režisér dává jasnou odpověď
Příští rok osmdesátiletý australský režisér varoval dokonce ještě před tím, než byl jasný tristní výsledek v kinech, že existence dalšího filmu se bude odvíjet od úspěchu Furiosy a nic tedy není samozřejmé. Ale pokud jsme po otevíracím víkendu dávali průchod mentální gymnastice a doufali, že studiu bude opět stačit kritický „úspěch“, podle celkové nálady okolo série je stále jasnější, že producenti budou tentokrát nejspíš mnohem pragmatičtější.
Stejného názoru je i po Millerovi druhý nejdůležitější člověk, Tom Hardy, jenž po Melu Gibsonovi převzal hlavní roli. Americký Forbes nyní vydal jeho velký profil, v němž se dostalo na většinu jeho chystaných projektů, a na základě rozhovoru se novináři podělili o jeho chmurnou prognózu: „Nemyslím, že na ten film dojde.“
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa
Furiosa
Furiosa
Furiosa
Forbes také připomíná, o čem se už takřka nemluví. Jedním z hlavních důvodů, proč jsme se dočkali Furiosy a nikoliv nového Maxe, je právní spor mezi Millerem a Warnery, kdy režisér firmu žaloval ohledně nevyplaceného honoráře. K tomu došlo už v roce 2018, kdy byla preprodukce Wasteland v plném proudu a Hardy měl dokonce podepsanou smlouvu. Tahanice mezi režisérem a studiem ale preprodukci ukončily, a když se situace uklidnila, změnily se okolnosti natolik, že bylo shledáno jako praktičtější natočit nejdřív Furiosu.
I proto je tentokrát naivní očekávat vstřícnost studia vůči Millerovi. Po poněkud vyhrocené etapě se od něj jistě očekávalo, že všechny problémy legitimizuje finančním úspěchem. Jakmile se to nestalo, mohou producenti s lehkým svědomím nad svérázným filmařem zlomit hůl a říct, že k tomu měli všechny objektivně správné důvody. Je to smutný konec? A nebo není potřeba chtít za každou cenu nášup?
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Forbes, World of Reel