První upoutávka na nového Black Panthera slibuje, že Wakanda bude žít navždy. Snad nebude melancholie po zesnulém Bosemanovi moc velkým břemenem

První upoutávka na nového Black Panthera slibuje, že Wakanda bude žít navždy. Snad nebude melancholie po zesnulém Bosemanovi moc velkým břemenem
Black Panther: Wakanda Forever | Marvel Studios
Black Panther patří mezi nejúspěšnější filmy Marvelu, a to kriticky i komerčně. 96 % poměru kladných recenzí na agregátoru Rottentomatoes a světové tržby 1,35 miliardy dolarů z něj dělají zlatý důl, kterému se tleská vestoje.
Má se za to, že žádný komiksový film od Nolanova Temného rytíře neměl tak blízko k hlavním Oscarům. Snímek sice víc rezonoval v domácích Spojených státech než ve zbytku světa, předně díky společenské debatě navázané na domácí prostředí, tím větší událostí ale v Americe byl.
Black Panther: Wakanda nechť žije: teaser trailer | Marvel Studios
Tragická a pro producenty nečekaná smrt Chadwicka Bosemana na rakovinu samozřejmě zasáhla do plánů, možná překvapivě ne zcela fatálním způsobem. Původně bylo totiž zamýšleno, že T'Challa předá své sestře Shuri (Letitia Wright) sílu Černého pantera na konci druhého dílu. I proto Boseman držel svou nemoc v tajnosti před celým studiem – věděl, že ho čeká už jen jediný film, a doufal, že ho stihne realizovat.
Život tomu ale chtěl jinak, takže se musí předání žezla přesunout z konce Wakanda Forever na její začátek. T'Challa by měl podle dosavadních zvěstí podlehnout nemoci v nějaké míře s odkazem na samotného Bosemana.
Chadwick Boseman
Black Panther (2018) | če
Upoutávka zatím hlavně nastoluje potřebnou náladu. Královna Ramonda (Angela Bassett) truchlí za svého syna, což potvrzuje i text doprovodné písně, zmiňující „přátele, které jsme ztratili“. Doprovod pak postupně přechází v hitovku Everything's Gonna Be Alright, střih zrychluje a teaser přechází do opulentnějších akčních výjevů, aniž by ale ztratil melancholický tón.
Je jasné, že snímek bude v mnohém věnovaný Bosemanově smrti, a musíme jen doufat, že to pro tvůrce nebude příliš velkou koulí na noze. Black Pantherovi by se dalo tak trochu vyčíst, že je to spíš důležitý než dobrý film. Podařilo se mu trefně pojmenovat některé prvky americké společnosti, tedy tak moc, jak jde u korporátního produktu očekávat.
A nabídl zajímavého záporáka, který „měl tak trochu pravdu“, přesně jak to máme rádi. Nenabídl ale příliš zajímavou akci a výsledná digitální bitka byla vyloženě ošklivá na pohled. Skoro jako by se režisér Ryan Coogler zajímal jen o „to důležité“ a vykašlal se na nějakou tu srandu kolem.
Rozhodně tedy nepotřebujeme, aby se tvůrci napodruhé ještě víc pohroužili do „plnění povinností“ a zapomněli na to, že u filmů Marvelu bychom měli cítit nějaké napětí, vzrušení a obecně zábavu. Black Panther je skvělý v práci s africkými a afroamerickými prvky, to je patrné i z tohoto teaseru, potřebujeme je ale vidět pořádně zužitkované. Jestli se to tvůrcům povede, se dozvíme 10. listopadu v českých kinech.