Oscar putuje co Česka! Studenti z Písku uspěli díky návratu do druhé světové války

Oscar putuje co Česka! Studenti z Písku uspěli díky návratu do druhé světové války
Krajan | FAMO
Oscarová akademie zveřejnila seznam 12 vítězných snímků napříč čtyřmi kategoriemi – šlo o narativní snímky, dokumenty, animáky a experimentální tvorbu. Do soutěže se přihlásilo téměř 2700 titulů ze 738 filmových škol z celého světa, postup mezi trojici nejlepších tedy patří k největším úspěchům tuzemské kinematografie posledních let.
Krajan
Krajan
AI
73%
Krajan se odehrává na Silvestra roku 1944, kdy se setká důstojník SS a osamělým vdovcem. Pětadvacetiminutové drama stojí na postupně houstnoucí atmosféře, jež si v podstatě vystačí se dvěma muži (hranými Jiřím Štěpničkou a Pavlem Baťkem) v jedné chatě a silným scénářem. Pod ním je podepsán Petr Pelech, jehož Sýkora oslovil před dvěma a půl lety v reakci na válku na Ukrajině – na začátku byla touha zpracovat historické téma způsobem, který by vypovídal i o současnosti.
Tvůrčí tým Krajana natočil pod hlavičkou písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka, jde tak o zatím největší mezinárodní úspěch této školy. Sýkora a Horák si cenu převezmou v Londýně 14. října, kdy také dojde k vyhlášení konkrétního pořadí, jež odpovídá tradičním sportovním medailím. Čeští tvůrci tak mohou získat zlaté, stříbrné, či bronzové umístění, přičemž soupeří se snímky Jizvy od Jense Kevina Georga a Neither Donkey nor Horse od Robina Wanga.
Krajan
Krajan
Krajan
Krajan
V každém případě se už teď zařadili po bok jmen jako Robert Zemeckis, Spike Lee či Pete Docter, kteří v minulosti studentského Oscara rovněž získali. Z českých úspěchů můžeme vedle zmíněné Dcery zmínit také prvotinu Jana Svěráka Ropáci (1988) a snímek Marie Dvořákové Kdo je kdo v mykologii (2016). Nezbývá tedy než před nadějnými tvůrci smeknout! 
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, ČTK, Houpací osel