Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Věříte na lásku, nebo ve statistiku? Romantický hit Netflixu vás otestuje
    Recenze27. 9. 2023
    Věříte na lásku, nebo ve statistiku? Romantický hit Netflixu vás otestuje

    „Tohle není příběh o lásce, ale o osudu či, chcete-li, statistice,“ lže hned v úvodu nová romantická komedie na Netflixu. Film s názvem Láska na první pohled samozřejmě o lásce je, a to dokonce opravdu o lásce na první pohled. Jedná se však i o jednu z prvních vlaštovek pomalu přicházející vánoční sezóny. Obrňte se.

  2. Hvězdné války na Disney+ vypadají jinak než kdysi v kinech. Tohle jsou největší rozdíly
    Filmy26. 9. 2023
    Hvězdné války na Disney+ vypadají jinak než kdysi v kinech. Tohle jsou největší rozdíly

    Co vydání, to jiné detaily. George Lucas se poněkud nechvalně proslavil tím, že do své věhlasné trilogie Hvězdných válek rád a opětovně zasahoval téměř při každé příležitosti, tedy u nových vydání filmů na všelijakých nosičích. Hardcore fanoušci a fanynky proto poměrně nelibě nesou fakt, že je dnes značně obtížné vidět původní trilogii tak, jak šla mezi lety 1977 a 1983 do kin.

  3. Dočkáme se třetího Sicaria? Námět je prý skvělý, vrátí se i zabiják Benicio Del Toro
    Filmy25. 9. 2023
    Dočkáme se třetího Sicaria? Námět je prý skvělý, vrátí se i zabiják Benicio Del Toro

    Boje s drogovými kartely na americko-mexické hranici stále nekončí. To je snad jediná jistota, kterou ohledně příběhu plánovaného třetího Sicaria máme. Otazníků je stále obrovské množství, přesto se fanoušci dospělých thrillerů mohou pomalu začít těšit na další porci politických pletich a realistického násilí.

  4. Nečekaným hitem na Netflixu je děsivý konspirační thriller s kdysi milovanými tvářemi
    Filmy23. 9. 2023
    Nečekaným hitem na Netflixu je děsivý konspirační thriller s kdysi milovanými tvářemi

    Nedávno se na Netflixu objevil pozapomenutý thriller Probuzení z roku 2007 a na chvíli se vydrápal až do desítky nejsledovanějších titulů. Zdánlivě nenápadný snímek se totiž může pyšnit několika kvalitami, jež mnoha současným titulům bolestně chybí.

  5. Jsou Poláci spíše pohostinní, nebo násilní? Drama Chléb a sůl nastavuje zrcadlo i nám
    Recenze21. 9. 2023
    Jsou Poláci spíše pohostinní, nebo násilní? Drama Chléb a sůl nastavuje zrcadlo i nám

    Po zdlouhavém festivalovém kolečku se v našich kinech objevuje polské drama Chléb a sůl (2022). Jde o celovečerní debut Damiana Kocura, loni oceněný zvláštní cenou poroty vedlejší benátské sekce Orizzonti i polskou národní cenou pro objev roku. A všechnu tuto chválu si rozhodně zaslouží.

  6. Pod slapskou hladinou plavou vztahové bolístky i mrtvoly. Ale seriálová kvalita ne
    Recenze20. 9. 2023
    Pod slapskou hladinou plavou vztahové bolístky i mrtvoly. Ale seriálová kvalita ne

    Cameronova existenciální sci-fi Propast (1989), Bessonova óda na oceány Magická hlubina (1988), dobrodružně béčková Hlubina (1977) či lehkonohý ponor do hloubek lidství Život pod vodou (2004) v symetrických kompozicích Wese Andersona. Tematika potápění filmaře dlouhodobě fascinuje a inspiruje k ohledávání podstaty naší existence. No, tak nic takového u nového seriálu televize Prima raději nečekejte.

  7. Hororová legenda bude křičet na předměstí. Autor Halloweenu se k režii vrací po 13 letech
    Seriály19. 9. 2023
    Hororová legenda bude křičet na předměstí. Autor Halloweenu se k režii vrací po 13 letech

    Pětasedmdesátiletá hororová ikona zjevně ještě nepověsila řemeslo na hřebík. John Carpenter naposledy režíroval nepříliš dobře přijatý snímek The Ward v roce 2010, od té doby se už věnoval v podstatě jen hudbě, a to i pro restartovanou trilogii Halloween (2018, 2021 a 2022).

  8. Milovaný zloděj z Papírového domu bude krást ve spin-offu. Ukázka šponuje očekávání
    Seriály19. 9. 2023
    Milovaný zloděj z Papírového domu bude krást ve spin-offu. Ukázka šponuje očekávání

    Už brzy se fanoušci a fanynky Papírového domu dočkají dalšího loupežného nášupu. V prosinci by se totiž měl na Netflixu objevit spin-off oblíbeného heist seriálu, jenž se podle jedné z jejích nejpopulárnějších postav nazývá Berlín.

  9. „Lituju spousty věcí.“ Sylvester Stallone se v novém dokumentu otevírá jako nikdy předtím
    Filmy18. 9. 2023
    „Lituju spousty věcí.“ Sylvester Stallone se v novém dokumentu otevírá jako nikdy předtím

    Když Arnie, tak i Sly. V červnu se na Netflixu objevil třídílný portrét Arnolda Schwarzeneggera a jeho celoživotní rival Sylvester Stallone nemohl zůstat pozadu. Jako závěrečný snímek torontského festivalu tedy mohlo tamější publikum vidět film Sly, který bude od 3. listopadu k dispozici i pro nás ostatní rovněž na Netflixu.

  10. Populárního komika pět žen obvinilo ze sexuálního násilí. Nařčení odmítá
    Téma18. 9. 2023
    Populárního komika pět žen obvinilo ze sexuálního násilí. Nařčení odmítá

    Komik a herec Russell Brand je momentálně vyšetřovaný kvůli obviněním ze sexuálního násilí. Britské noviny The Sunday Times a televizní kanál Channel 4 přišly se závěry ročního vyšetřování, podle něhož se Brand dopustil znásilnění, sexuálních útoků a emocionálního zneužívání.

  11. Mezi 10 extrémně drahými scénami nechybí stavění dálnice, zničená auta i šokující cameo
    Téma17. 9. 2023
    Mezi 10 extrémně drahými scénami nechybí stavění dálnice, zničená auta i šokující cameo

    Žebříček skutečně nejdražších filmových scén lze sestavit jen těžko. Každá produkce totiž náklady počítá trochu jinak a někdy se dozvíme jen cenu kulis či herců, ale už ne samotného štábu. O spoustě skutečně velmi drahých taškařic však nelze pochybovat a jako publikum můžeme jen žasnout nad tím, jak hluboko jsou filmaři občas ochotní sáhnout do (cizích) kapes.

  12. Mluvit nejde, ale tančit ano. Houria tepe do absence ženských práv i pozůstatků války
    Recenze15. 9. 2023
    Mluvit nejde, ale tančit ano. Houria tepe do absence ženských práv i pozůstatků války

    Alžírská režisérka Mounia Meddour nemá s tamním režimem příliš dobré vztahy. V zemi stále dochází k porušování lidských práv a ani postavení žen nepřekvapivě není záviděníhodné. To Meddour reflektovala ve svém ceněném debutu Papicha (2019), který vidělo publikum v Cannes či v Karlových Varech a Alžírsko jej dokonce vyslalo jako svého zástupce do oscarových bojů. Pouhých pár dnů před plánovanou premiérou však vláda veškerá promítání snímku, citlivě popisujícího přátelství několika žen během alžírské občanské války v 90. letech, zakázala. K domácím divákům a divačkám se tak zdařilé sociální drama oficiálně vůbec nedostalo.

  13. Ukrajinské drama Pohled motýla líčí ruská válečná zvěrstva perspektivou ženy
    Recenze14. 9. 2023
    Ukrajinské drama Pohled motýla líčí ruská válečná zvěrstva perspektivou ženy

    Pohled motýla viděli čeští diváci a divačky už v rámci loňského karlovarského festivalu, a to za poměrně vyhrocených podmínek. Podpořit svůj film totiž přijel i režisér Maksym Nakonechnyi, který patřil mezi skupinu ukrajinských filmařů, již vyzvali vedení festivalu k bojkotu ruských snímků. To se týkalo historického dramatu Kapitán Volkonogov uprchl (2021), částečně financovaného ruským státem, přesto velmi nesmlouvavého vůči ruským hříchům minulosti (konkrétně stalinským čistkám).

  14. Televizní legenda se vrátí. Jessica Fletcherová bude vyšetřovat rovnou v kině
    Filmy13. 9. 2023
    Televizní legenda se vrátí. Jessica Fletcherová bude vyšetřovat rovnou v kině

    Emancipovaná spisovatelka detektivních románů z oblíbeného seriálu To je vražda, napsala se už dlouho nepletla policejním složkám do vyšetřování. A s tím je potřeba něco udělat! Televizní ikona se vrátí ve zcela nové podobě, a to rovnou na stříbrné plátno.

  15. Chvála v Benátkách, nenávist v Polsku. Uprchlické drama představuje trailer
    Filmy12. 9. 2023
    Chvála v Benátkách, nenávist v Polsku. Uprchlické drama představuje trailer

    Navzdory velmi kladným ohlasům si očekávaná novinka Agnieszky Holland odvezla z Benátek „jen“ zvláštní uznání poroty. I tak však snímek Hranice výrazně rezonoval, a to nejen ve specifickém prostředí festivalu. Například polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro jej označil za nacistickou propagandu.