Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. 8 tváří Johna Travolty. Hvězda Pomády a Pulp Fiction si připsala i spoustu propadáků
    Téma18. 2. 2024
    8 tváří Johna Travolty. Hvězda Pomády a Pulp Fiction si připsala i spoustu propadáků

    Rodák z Englewoodu v New Jersey slaví 18. února kulatých 70 let. Jeden z prominentních členů scientologické církve, vášnivý pilot a otec tří dětí prožil během pěti dekád herecké dráhy množství vzestupů a bohužel ještě více pádů, John Travolta však stále patří mezi nejznámější herce Hollywoodu. Měli bychom si proto v chronologickém pořadí připomenout osm jeho slavných rolí, které charakterizují různé etapy jeho (možná až příliš) pestré kariéry.

  2. Sucho Bohdana Slámy přemítá, co po sobě necháme. Je lepší změnit názor, nebo bojovat s okolím?
    Recenze16. 2. 2024
    Sucho Bohdana Slámy přemítá, co po sobě necháme. Je lepší změnit názor, nebo bojovat s okolím?

    Bohdan Sláma je držitelem pěti Českých lvů a jedním z nejrespektovanějších režisérů posledních dvou dekád. Snímkem Sucho se vrací do prostředí českého (v tomto případě přesněji jihomoravského) venkova, který hrál podstatnou roli už v předchozích Slámových filmech jako Divoké včely (2001), Štěstí (2005) nebo Venkovský učitel (2008). A to s velmi aktuálním tématem.

  3. Tarantino zrušil natáčení svého filmu kvůli nečekané zradě. Nakonec to ale dobře dopadlo
    Filmy16. 2. 2024
    Tarantino zrušil natáčení svého filmu kvůli nečekané zradě. Nakonec to ale dobře dopadlo

    Krůček po krůčku se blíží očekávaný desátý (a tedy nejspíše poslední) film Quentina Tarantina s názvem The Movie Critic, a tak nastává čas si pomalu připomínat i jeho starší, stále však zábavná díla. To platí i pro konverzační western Osm hrozných (The Hateful Eight), který v Tarantinově nabité filmografii přece jen trochu zapadá. Nechybělo však mnoho a snímek málem vůbec nevznikl.

  4. Legendární Jedi možná vstane z mrtvých. Jeho hvězdný představitel si přeje vlastní seriál
    Téma15. 2. 2024
    Legendární Jedi možná vstane z mrtvých. Jeho hvězdný představitel si přeje vlastní seriál

    Časopis Empire si vzpomněl, že zanedlouho uplyne 25 let od premiéry první epizody Hvězdných válek s podtitulem Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace). V ní se poprvé objevila postava rytíře Jedi jménem Mace Windu, kterou ve všech třech prequelových filmech ztvárnil Samuel L. Jackson. A tento nyní pětasedmdesátiletý herec by se návratu k populární postavě překvapivě nebránil.

  5. Marvel odhalil obsazení nové Fantastické čtyřky. Hvězda Star Wars opravdu nechybí
    Filmy15. 2. 2024
    Marvel odhalil obsazení nové Fantastické čtyřky. Hvězda Star Wars opravdu nechybí

    Stejně jako každou dekádu, opět se blíží další reboot Fantastické čtyřky (Fantastic Four). První film s těmito hrdiny z roku 1994 nakonec přítmí kinosálů ani nespatřil, potom na počátku milénia vznikly rovnou dva snímky a v roce 2015 měla premiéru hrůznost, která zklamala kritickou i diváckou obec. Nová reinkarnace Fantastické čtyřky se původně měla do kin dostat příští rok v květnu, dle čerstvých informací ji však Marvel prohodil s Thunderbolts a tím odsunul o dva měsíce – konkrétně na 25. červenec 2025. Hlavně ale odtajnil dlouho očekávané obsazení.

  6. Kam se hrabe Barbie. Ve Vraždě ing. Čerta excelují Bohdalová, Menšík i zapomenutá autorka
    Filmy14. 2. 2024
    Kam se hrabe Barbie. Ve Vraždě ing. Čerta excelují Bohdalová, Menšík i zapomenutá autorka

    Lepší sněžný muž nežli žádný muž, zazní hned na začátku filmu Vražda ing. Čerta (1970) slova písně Marty Kubišové. Skladba si utahuje z touhy mnoha žen po uzavření manželství a nalezení spokojenosti prostřednictvím partnerského svazku – bez ohledu na jeho skutečnou uspokojivost a oboustrannou smysluplnost.

  7. „Méně zajímavé než dopravní nehoda.“ První reakce na Madam Web haní úplně všechno
    Filmy14. 2. 2024
    „Méně zajímavé než dopravní nehoda.“ První reakce na Madam Web haní úplně všechno

    Jde o nehorázný případ hollywoodské šikany, anebo se prostě jen naplňuje ten od začátku nejpravděpodobnější scénář? Na hodnotícím serveru Rotten Tomatoes se objevilo prvních pár desítek recenzí na vysmívanou komiksovku Madam Web (Madame Web) a na jejich základě se zdá, že film je snad ještě o něco horší, než se po nepříliš zdařilých ukázkách i celé marketingové kampani zdálo.

  8. Arnold Schwarzenegger se málem utopil během natáčení jednoho ze svých největších propadáků
    Téma14. 2. 2024
    Arnold Schwarzenegger se málem utopil během natáčení jednoho ze svých největších propadáků

    I takový tvrďák jako Arnold Schwarzenegger měl občas namále. Během herecké kariéry totiž minimálně dvakrát musel čelit skutečně nebezpečným momentům, při nichž šlo rakouskému silákovi o život. Co se před několika dekádami stalo?

  9. Denzel Washington a Spike Lee po letech opět spolu. Opráší klasiku Akiry Kurosawy
    Filmy13. 2. 2024
    Denzel Washington a Spike Lee po letech opět spolu. Opráší klasiku Akiry Kurosawy

    Dva velikáni afroamerické kinematografie po dlouhých 18 letech opět spojí síly – a to prostřednictvím velmi těžkotonážní látky. Lee totiž bude zpracovávat remake jednoho z nejchválenějších filmů jednoho z nejvelebenějších režisérů. Jde o procedurální thriller Nebe a peklo (High and Low), který uvedl věhlasný Akira Kurosawa roku 1963.

  10. Prequel Čaroděje ze země Oz láká na muzikálovou událost sezony a popovou hvězdu
    Filmy12. 2. 2024
    Prequel Čaroděje ze země Oz láká na muzikálovou událost sezony a popovou hvězdu

    Mezi množstvím trailerů představených v rámci letošního Super Bowlu zaujalo i minutové představení pohádkového příběhu s názvem Wicked. Jde o převyprávění příběhu ze světa Čaroděje ze země Oz (The Wizard of Oz), který v zámoří stále patří mezi nejmilovanější díla a televizní trvalky.

  11. Bob Odenkirk bude zase za akční hvězdu. Slibuje kombinaci Jasona Bourna a Shyamalana
    Filmy12. 2. 2024
    Bob Odenkirk bude zase za akční hvězdu. Slibuje kombinaci Jasona Bourna a Shyamalana

    Zdánlivý slušňák a hlavní hvězda seriálu Volejte Saulovi (Better Call Saul) Bob Odenkirk se v roce 2021 stal trochu nečekanou akční hvězdou díky zdařilému snímku Nikdo (Nobody). Stylový akčňák si z konceptu Johna Wicka vzal jen to nejlepší a během druhého pandemického roku se stal překvapivým hitem. O jeho plánovaném pokračování je poslední dobou znepokojivě ticho, naštěstí se však ohlášení dočkal další akční kousek, v němž to bude Odenkirk nakládat záporákům.

  12. Krokodýli v Indianu Jonesovi se chovali úplně špatně. A vlastně to ani krokodýli nebyli
    Filmy10. 2. 2024
    Krokodýli v Indianu Jonesovi se chovali úplně špatně. A vlastně to ani krokodýli nebyli

    Přestože je druhý díl série o Indianu Jonesovi považován z původní trilogie za nejslabší, stále má spoustu fanoušků – a vzhledem k vlažnějšímu přijetí čtvrtého a pátého dílu jsou kvality Indiany Jonese a Chrámu zkázy (Indiana Jones And The Temple Of Doom) ještě výraznější. V závěru snímku se však odehraje něco, co sice napomáhá dramatičnosti okamžiku, avšak jde o extrémní faktickou nepřesnost.

  13. Nejvysmívanější komiksovku nechápe ani její hlavní hvězda. Propagace Madam Web budí rozpaky
    Filmy9. 2. 2024
    Nejvysmívanější komiksovku nechápe ani její hlavní hvězda. Propagace Madam Web budí rozpaky

    I když se letos mnoha komiksových filmů v kinech nedočkáme, rozhodně to neznamená, že by těch několik superhrdinských zástupců mělo na růžích zrovna ustláno. Své by k tomu mohla říct Madam Web (Madame Web), která se už příští týden dostane do amerických i českých kin. Trailer, plakáty i mediální výstupy hlavních hereckých hvězd budí nadstandardně velké rozpaky, jaké jsme naposled mohli vidět u předloňského Morbia – jedné z nejzpackanějších komiksovek za dlouhé roky. Půjde Madam Web v jeho nelichotivých šlépějích?

  14. Demi Moore se pokusí o velký návrat v seriálu od tvůrce Yellowstonu. Půjde hlavně o peníze
    Seriály9. 2. 2024
    Demi Moore se pokusí o velký návrat v seriálu od tvůrce Yellowstonu. Půjde hlavně o peníze

    I když se úspěšný seriál Yellowstone pomalu blíží ke konci, westernové impérium Taylora Sheridana se výhledově rozšíří o další velká jména. Neúnavný tvůrce má momentálně stále rozjeté seriály 1923, Starosta Kingstownu (Mayor of Kingstown), Král Tulsy (Tulsa King), v posledních letech psal i minisérii 1883 a Special Ops: Lioness. Z lenosti jej tedy podezírat opravdu nelze a k tomu všemu se přidá i další dílo.

  15. Problematická marvelovka se konečně blíží. Hvězda Duny má pro fanoušky dobrou zprávu
    Filmy8. 2. 2024
    Problematická marvelovka se konečně blíží. Hvězda Duny má pro fanoušky dobrou zprávu

    Loni jsme psali o tom, jak hollywoodské stávky přidělávají vrásky na čele Kevinu Feigemu a dalším pohlavárům Marvelu, kteří měli naplánované projekty na několik dalších let. Letos se proto můžeme těšit na jednu marvelovku, a to třetího Deadpoola v červenci. Aktuálně probíhající pátou fázi MCU pak v únoru příštího roku uzavře film Captain America: Nový svět (Captain America: Brave New World). Jen pár měsíců poté ale začne šestá fáze, o níž jsme se nyní dozvěděli nové informace.