Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Dartha Vadera mohl hrát DiCaprio. Za zisk nejžádanější role Hayden Christensen tvrdě zaplatil
    Filmy16. 3. 2024
    Dartha Vadera mohl hrát DiCaprio. Za zisk nejžádanější role Hayden Christensen tvrdě zaplatil

    Když koncem 90. let dával George Lucas dohromady střípky prequelové trilogie, z role Anakina Skywalkera pro druhou a třetí epizodu se stala jedna z nejžádanějších prací v Hollywoodu. O úlohu se ucházelo zhruba 1500 herců, nakonec se však Lucas rozhodl pro nepříliš známého Haydena Christensena. Tato volba leckoho překvapila, nejvíce však samotného rodáka z kanadského Vancouveru.

  2. Heavymetalová legenda Spinal Tap se vrátí ještě letos. Praotce parodií čeká poslední koncert
    Filmy15. 3. 2024
    Heavymetalová legenda Spinal Tap se vrátí ještě letos. Praotce parodií čeká poslední koncert

    Hudební dokument Hraje skupina Spinal Tap (This Is Spinal Tap) v roce 1984 přinesl nejen výbornou zábavu, ale v podstatě stál za rozkvětem žánru „mockumentary“ – tedy filmů tvářících se jako dokumenty, které jsou ale ve skutečnosti hrané. Tvůrčí tým pod vedením režiséra Roba Reinera, pro něhož se jednalo o odstartování veleúspěšné kariéry hlavně v 80. letech, si utahoval z móresů leckterých rockových kapel a koneckonců i filmařů, jež tyto hudebníky často přehnaně adorovali. A nyní se k tématu filmem Spinal Tap II vrátí.

  3. Milovaný Ryan Gosling exceluje i v akčním Kaskadérovi. První reakce lákají na svěží mix žánrů
    Filmy15. 3. 2024
    Milovaný Ryan Gosling exceluje i v akčním Kaskadérovi. První reakce lákají na svěží mix žánrů

    Steven Spielberg není sám. Před pár dny velmi srdečně pochválil novou akční komedii Kaskadér (The Fall Guy), což její hlavní hvězda Ryan Gosling následně okomentoval, že teď už mu na ničem dalším nezáleží. Vždyť jak často vás jedna z největších ikon Hollywoodu poplácá po zádech, že? A i když chvála od kohokoli dalšího už pro Goslinga tak významná nebude, první reakce na jeho dobrodružství s Emily Blunt mu náladu rozhodně nezkazí.

  4. Úspěšný thriller s Harrisonem Fordem odmítli zástupci svérázné církve. Vedlo to až k bojkotu
    Filmy14. 3. 2024
    Úspěšný thriller s Harrisonem Fordem odmítli zástupci svérázné církve. Vedlo to až k bojkotu

    V 80. a 90. letech byl Harrison Ford na vrcholu kariéry. Role Hana Sola v původní trilogii Hvězdných válek a následně i postava Indiany Jonese učinily z Forda jednu z nejzářivějších hollywoodských hvězd. Během tohoto období se však chicagský rodák objevil i v řadě menších produkcí. I ty však občas dokázaly způsobit rozruch.

  5. Monty Python a Svatý Grál financovaly rockové hvězdy, místo koní ale musely stačit kokosy
    Filmy13. 3. 2024
    Monty Python a Svatý Grál financovaly rockové hvězdy, místo koní ale musely stačit kokosy

    Podobné návraty vidíme rádi. Několik příštích týdnů bude hitových novinek v kinech pomálu, a tak je ideální doba na připomenutí klasik, kterým velké plátno a společné sledování svědčí. To je případ i prvního plnohodnotného filmu od komediální skupiny Monty Python, který příští rok oslaví půl století existence. Monty Python a Svatý Grál (Monty Python and the Holy Grail) však stále patří mezi etalony absurdní komedie, na němž staví i spousta současných tvůrců.

  6. Ze sedmého Vřískotu odešly herečky i režisér. Dvě největší hvězdy celé série se však vrací
    Filmy13. 3. 2024
    Ze sedmého Vřískotu odešly herečky i režisér. Dvě největší hvězdy celé série se však vrací

    Po úspěšném restartování série Vřískot (Scream) pátým dílem v roce 2022 se zdálo, že všechno je na dobré cestě. Relativní kritické, především však kasovní spokojenosti se dočkala i šestka, jež měla premiéru loni v březnu. Přípravy sedmého dílu oddálily hollywoodské stávky, během posledních měsících se však vršil jeden problém za druhým. Nyní však fanoušci série dostali aspoň určitou dávku naděje.

  7. Proč je brnění stormtrooperů ve Star Wars tak mizerné? Jde o součást plánu Impéria
    Téma13. 3. 2024
    Proč je brnění stormtrooperů ve Star Wars tak mizerné? Jde o součást plánu Impéria

    Stormtroopeři neboli imperiální vojáci při prvním zjevení na plátně budili respekt. Rychle se však ukázalo, že hrdinným Jediům a jejich spojencům od těchto nekonečných mas pěšáků nehrozí žádné nebezpečí – neuvěřitelně špatné mušce nepadla za oběť žádná z hlavních postav a hrozivé energetické paprsky se tak staly jen efektní kulisou pro úspěšné plnění rebelských plánů či skutečně osudové šermovačky se světelnými meči.

  8. Umělá inteligence vybrala 5 nejhorších filmů všech dob. Takhle podle algoritmu vypadá dno
    Téma12. 3. 2024
    Umělá inteligence vybrala 5 nejhorších filmů všech dob. Takhle podle algoritmu vypadá dno

    Zapálené debaty o nejotřesnějších snímcích končí ve stejných slepých uličkách jako pře o těch nejlepších. Každý máme trochu jiná kritéria a shodnout se na tom, jaké (ne)kvality jsou skutečně zásadní, bývá často neřešitelné. Proto může být zajímavé poslechnout si pohled zvenčí – tedy od někoho (či spíše něčeho), kdo k těmto otázkám přistupuje co nejméně subjektivně.

  9. Největší momenty Oscarů: Triumfální Ken, nahý John Cena, psí hvězda a rozpačité vtipy
    Festivaly a ceny11. 3. 2024
    Největší momenty Oscarů: Triumfální Ken, nahý John Cena, psí hvězda a rozpačité vtipy

    Stejně jako v loňském roce se oscarové předávání neslo v poměrně poklidném duchu a dva roky stará facka Willa Smithe se stává dávnou minulostí. To však neznamená, že by se během několikahodinového přenosu neodehrálo nic zajímavého, co hýbe internetem a co dodává čtení výsledků punc velké filmové události. Na několik zásadních momentů se proto zčerstva podíváme.

  10. „Takhle fyzika nefunguje!“ Slavný vědec se rozčiloval nad pouštními červy v Duně. A má pravdu
    Téma11. 3. 2024
    „Takhle fyzika nefunguje!“ Slavný vědec se rozčiloval nad pouštními červy v Duně. A má pravdu

    Jak se z nich probůh seskakuje?! Otázka týkající se cestování na písečných červech zarazila mnoho fanoušků druhé Duny (Dune: Part Two), na nichž se tento způsob transportu nejednou využije. Proces „nastoupení“ na červa byl poměrně důkladně vyobrazen, ovšem jakmile se člověk na těchto obřích hmyzích monstrech dopraví, kam potřebuje, potřebuje bezpečně slézt na zem. Není to však jediná palčivá otázka týkající se povahy těchto neodmyslitelných obyvatel planety Arrakis.

  11. Ricky Stanicky s tváří Johna Ceny se v nové komedii pomočuje. Baví se ale jen on sám
    Recenze10. 3. 2024
    Ricky Stanicky s tváří Johna Ceny se v nové komedii pomočuje. Baví se ale jen on sám

    Také jste si jako malí vymysleli imaginárního kamaráda, na kterého jste svedli nějaký průšvih? Trio hrdinů nové hrubozrnné komedie s touhle strategií dokráčelo až do dospělosti a nezdá se, že by ve vymlouvání se na neexistujícího Rickyho Stanickyho hodlali přestat. Tentokrát to však budou mít těžší než kdy dřív, protože z pavučiny lží se začíná splétat tak hustá síť, že se do ní trojice mužů musí nevyhnutelně zamotat.

  12. Jen tři letošní oscarovky prošly novým klimatickým testem. Překvapivě uvědomělý je i Ethan Hunt
    Téma10. 3. 2024
    Jen tři letošní oscarovky prošly novým klimatickým testem. Překvapivě uvědomělý je i Ethan Hunt

    „Děje se to tady a teď, ne někde daleko či v budoucnosti. Dotýká se to každého aspektu našich životů. Tyto skutečnosti však v příbězích na stříbrném plátně přesto obvykle chybí,“ dočteme se na stránkách iniciativy s názvem The Climate Reality Check (tedy něco jako Kontrola klimatické reality). Jde o jednoduchý test zaměřující se na to, zdali se filmy dostatečně zabývají i ekologickými otázkami – a někoho možná překvapí fakt, že většina letošních oscarových favoritů  tímto testem neprošla.

  13. V pivních Hvězdných válkách bojuje Luke i Palpatine. Úchvatné chilské reklamy boří internet
    Téma9. 3. 2024
    V pivních Hvězdných válkách bojuje Luke i Palpatine. Úchvatné chilské reklamy boří internet

    Fenomén Hvězdných válek svého času zasáhl úplně celý svět a jednotlivé filmy se snad v každé zemi dočkaly četných televizních repríz. Když se původní trilogie Star Wars vysílala před dvaceti lety v Chile, stalo se něco skutečně ojedinělého – namísto klasického bloku reklam, který by přerušil vysílání filmu, se totiž podařilo reklamu na pivo vložit přímo do samotného díla.

  14. Oscarová matematika fandí Oppenheimerovi. Předpovědi si však neví rady s herečkami
    Téma8. 3. 2024
    Oscarová matematika fandí Oppenheimerovi. Předpovědi si však neví rady s herečkami

    Už třináctým rokem se datový novinář Ben Zauzmer pokouší odhadnout výsledky oscarového klání na základě matematických dat. O svém modelu dokonce napsal knihu s názvem Oscarmetrics a své predikce každoročně zveřejňuje i na webu The Hollywood Reporter. Jaké výsledky bychom podle Zauzmera měli na předávání, jež se uskuteční už tuto neděli, očekávat?

  15. Těchto deset herců si loni vydělalo nejvíce. Na prvním místě je docela překvapivé jméno
    Téma8. 3. 2024
    Těchto deset herců si loni vydělalo nejvíce. Na prvním místě je docela překvapivé jméno

    Magazín Forbes i letos zveřejnil pravidelný žebříček nejlépe vydělávajících herců a hereček Hollywoodu. Některá jména vzhledem ke své vytíženosti a dlouhodobé popularitě nepřekvapí, u jiných však není na první pohled zřejmé, jak se do elitní desítky dostaly. Ve hře je však složitá hollywoodská matematika, u níž nejde jen o kasovní úspěšnost jednotlivých titulů, nýbrž i to, jaké podmínky si daná osobnost dokáže vyhádat do smlouvy.