Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Měsíc je dutý, muži v černém existují a v Oblasti 51 jsou mimozemšťané. Ty nejlepší konspirace ze sci-fi filmů vás dostanou
    Téma13. 2. 2022
    Měsíc je dutý, muži v černém existují a v Oblasti 51 jsou mimozemšťané. Ty nejlepší konspirace ze sci-fi filmů vás dostanou

    V kinech právě prodělává ohromné peníze nová katastrofická sci-fi Rolanda Emmericha Moonfall, v níž musí skupinka astronautů a konspiračních teoretiků 'spravit' Měsíc, který se vychýlil z oběžné dráhy a hrozí jeho srážka se Zemí. Snímek vychází z dlouholetých konspiračních dohadů, podle nichž stvořili Měsíc mimozemšťané. A zdaleka nejde o první případ, kdy se filmaři rozhodli založit své science fiction příběhy na různých spiknutích. Podívejme se na několik známých snímků, které vyvolávají konspirace spojené s Měsícem, virtuální realitou či mimozemšťany skrývanými americkou armádou.

  2. Výjimečné oscarové rekordy, které přinesly letošní nominace. Představitel Zlatoslava Lockharta či Steven Spielberg přepisují historii
    Téma11. 2. 2022
    Výjimečné oscarové rekordy, které přinesly letošní nominace. Představitel Zlatoslava Lockharta či Steven Spielberg přepisují historii

    Jen co byly vyhlášeny oscarové nominace za rok 2021, internet se plní statistickými údaji, které se vztahují k čerstvě pokořeným rekordům. Letošní ročník nabízí několik vskutku zajímavých milníků, které mohou vynahradit tradičně diskutabilní výběr filmové akademie.

  3. Nejpověstnější zlatokopka a diva z Bláznivé střely se dočká filmového portrétu. Zahrát si ji má hvězda seriálu o wrestlingu
    Filmy10. 2. 2022
    Nejpověstnější zlatokopka a diva z Bláznivé střely se dočká filmového portrétu. Zahrát si ji má hvězda seriálu o wrestlingu

    Její život byl jízdou na horské dráze. Objevila se v několika filmech, živila se jako modelka pro Playboy, vzala si o šedesát let staršího bohatého muže a v devětatřiceti letech zemřela na předávkování léky. A nyní o ní vznikne životopisný snímek, který určitě bude stát za to.

  4. Oscarové nominace za rok 2021 zveřejněny. Streamovací služby přebírají vládu nad světem filmu
    Festivaly a ceny8. 2. 2022
    Oscarové nominace za rok 2021 zveřejněny. Streamovací služby přebírají vládu nad světem filmu

    V Los Angeles byly jako každoročně vyhlášeny filmy a osobnosti, které se budou ucházet o nejprestižnější filmové ocenění Oscar. Slavnostní ceremoniál letos proběhne v neděli 27. března a dominovat mu opět budou streamovací služby, které pokukují po vítězství v těch nejsledovanějších kategoriích.

  5. Šokující seriál, od něhož se nelze odtrhnout. Euforie plná sexu a násilí budí kontroverze, které si dokáže obhájit
    Téma8. 2. 2022
    Šokující seriál, od něhož se nelze odtrhnout. Euforie plná sexu a násilí budí kontroverze, které si dokáže obhájit

    Momentálně nejsledovanější a nejdiskutovanější televizní projekt Euforie pojednává o životech amerických středoškolaček a středoškoláků, kteří spíše než učení holdují nezávaznému sexu, drogám, fyzickým hrozbám či emočnímu vydírání. Euforie zachycuje prostředí, v němž generace Z svádí tuhý boj dospívání, a její tvůrce čelí nekonečné řadě nařknutí za glorifikaci násilí, nahoty i užívání návykových látek.

  6. Zemi zachvátil nový virus, který zabíjí ty nejbohatší. Režisér kontroverzní Díry připravuje pandemický thriller s Rosamund Pike
    Filmy7. 2. 2022
    Zemi zachvátil nový virus, který zabíjí ty nejbohatší. Režisér kontroverzní Díry připravuje pandemický thriller s Rosamund Pike

    Filmy o zabijáckých virech brzy dostanou nový přírůstek s názvem Rich Flu, v němž se bude Rosamund Pike potýkat s nemocí, která postupně vyhlazuje nejbohatší lidi planety.

  7. Smrt vepsaná ve tváři. Tito herci předvedli svůj nejlepší výkon v poslední filmové roli
    Téma6. 2. 2022
    Smrt vepsaná ve tváři. Tito herci předvedli svůj nejlepší výkon v poslední filmové roli

    Následující herecké osobnosti měly rozdílné životní osudy. Někdo se dožil krásného věku a zazářil v nespočtu filmů, další potkala smrt v mladém věku a na vrcholu jejich kariérního vzestupu. Společné však mají jedno – svůj zřejmě nejlepší a nejvíce vzpomínaný výkon tito herci a herečky předvedli v projektu, který byl jejich definitivně posledním.

  8. Před Pornhub a deepfake tu byli Pamela a Tommy. Seriál o nejslavnější sexuální nahrávce vzbuzuje vášnivé reakce
    Seriály5. 2. 2022
    Před Pornhub a deepfake tu byli Pamela a Tommy. Seriál o nejslavnější sexuální nahrávce vzbuzuje vášnivé reakce

    Streamovací služba Hulu uvedla první tři epizody osmidílného seriálu Pam & Tommy, který rekapituluje příběh nechvalně proslulé sex tape Pamely Anderson a Tommyho Lee. Hvězda Pobřežní hlídky a bubeník kapely Mötley Crüe v devadesátkách prožili intenzivní tříleté manželství, jehož pomyslným vrcholem bylo odcizené a zveřejněné video zachycující jejich sexuální aktivity. Šlo o první virální internetovou nahrávku a právě kolem ní se hvězdně obsazený televizní projekt točí. A zatím sklízí rozporuplné reakce.

  9. Bod varu je filmový experiment, v němž se zaručeně pozná každý kuchař i číšník
    Recenze4. 2. 2022
    Bod varu je filmový experiment, v němž se zaručeně pozná každý kuchař i číšník

    Britský nezávislý snímek nás v jednom dlouhém záběru provází hektickým prostředím špičkové restaurace, která po příchodu prestižních hostů žije vlastním a pro mnohé povědomým životem. Kuchaři, číšníci i umývači nádobí přikládají ruku k dílu a společně se prodírají večerem, v němž je na vše málo času a který otřásá budoucností dosud váženého podniku. Prolínání až dokumentárního realismu s filmovou dramatizací je místy působivé, ale přeci jen nefunguje úplně podle představ.

  10. V komedii Domácí tým se kamarádi Adama Sandlera krotí, i když dojde i na zvracení a tunu sentimentu
    Recenze3. 2. 2022
    V komedii Domácí tým se kamarádi Adama Sandlera krotí, i když dojde i na zvracení a tunu sentimentu

    Momentálně nejsledovanější filmový titul na Netflixu svádí dohromady časté spolupracovníky Adama Sandlera v příběhu podle skutečné události, jemuž nechybí ani sympatický nadhled, ani standardní neduhy schematických motivačních komedií.

  11. Někdejší hezounek Zac Efron se v dystopickém dobrodružství proměňuje ve zlatokopa, jenž čelí spalujícímu klimatu
    Recenze2. 2. 2022
    Někdejší hezounek Zac Efron se v dystopickém dobrodružství proměňuje ve zlatokopa, jenž čelí spalujícímu klimatu

    Dobrodružný snímek Zlato, který minulý týden vstoupil do tuzemských kin, uvrhuje miláčka žen Zaca Efrona do nezáviděníhodné situace. V nedaleké budoucnosti narazí uprostřed australské pouště společně s najatým řidičem na zlatou žílu, ovšem přepravit mohutný kus vzácného kovu si žádá větší kamion i lepší vybavení. Tajuplný společník se vrací obstarat vše potřebné a hlavního protagonistu čeká nekonečná osamělá hlídka v urputných vedrech a v obklopení hladové dravé zvěře. A to je v podstatě vše, co tahle filmová rychlokvaška s jalovým scénářem nabízí.

  12. Texaský masakr motorovou pilou míří na Netflix v upoutávce slibující nejkrvavější díl série
    Filmy1. 2. 2022
    Texaský masakr motorovou pilou míří na Netflix v upoutávce slibující nejkrvavější díl série

    Legendární maskovaný zabiják, za nějž mluví motorová pila, se takřka padesát let ukrýval ve stínech zapadlého texaského obydlí. Čerstvá skupinka teenagerských obětí, jimž pomáhá jediná přeživší z originálního filmu, ovšem umožní nová krvavá jatka. Těch se dočkáme již v únoru na Netflixu a připravuje nás na ně první plnokrevná upoutávka.

  13. Dětský herec riskoval zastřelení a diváci utíkali z kin. Nejpůsobivější válečný snímek historie je pouze pro silné povahy
    Téma31. 1. 2022
    Dětský herec riskoval zastřelení a diváci utíkali z kin. Nejpůsobivější válečný snímek historie je pouze pro silné povahy

    Existuje hned několik filmů, o nichž pamětníci prohlašují, že válečná zvěrstva zachycují s nebývalým realismem. Žádný z nich ale nedosahuje takové uvěřitelnosti a působivosti jako sovětské drama Jdi a dívej se. Vzniklo roku 1985 a očima dospívajícího chlapce sleduje genocidu, kterou nacisté za druhé světové války páchali v okupovaném Bělorusku. A jejíž rekonstrukce před kamerami vyznívá dodnes tak reálně, až je s podivem, že představitel hlavní role opustil devítiměsíční natáčení v duševním zdraví.

  14. Zimní olympiáda je v nových klipech ohrožována dinosaury. Jurský svět 3 může být nejkreativnějším dílem série
    Filmy31. 1. 2022
    Zimní olympiáda je v nových klipech ohrožována dinosaury. Jurský svět 3 může být nejkreativnějším dílem série

    Jurský svět: Nadvláda by měl opanovat kina už v červnu, ale reklamní kampaň blockbusteru je zatím vyloženě náznaková. Nové upoutávky připomínají blížící se vládu dinosaurů tím, že je zasazují mezi překvapené olympijské sportovce. A pokud bude samotný film volit podobné atmosférické epizodky, o kvalitní zábavu by mělo být postaráno.

  15. Pamatujete si je? Známé hollywoodské tváře 90. let, jejichž slávu odvál čas
    Téma29. 1. 2022
    Pamatujete si je? Známé hollywoodské tváře 90. let, jejichž slávu odvál čas

    Ačkoli se zdá, že devadesátky tu s námi byly ještě včera, opak je pravdou. Přelom tisíciletí nastal před dvaadvaceti lety. Za tu dobu se zvýšila nejen populace či inflace, ale rovněž se zcela zapomnělo na spoustu kdysi slavných a úspěšných herců a hereček. Následujících osmnáct jmen platilo v devadesátých letech za drahocenné hollywoodské harcovníky, ovšem nové milénium jim nepřálo. Dnes na ně vzpomínají jen pamětníci, kteří rádi tráví čas u retro filmů. O koho se jedná?