Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Hororová LGBTQ+ novinka s Kevinem Baconem má úderný trailer a nejchytřejší filmový název za dlouhou dobu
    Filmy27. 6. 2022
    Hororová LGBTQ+ novinka s Kevinem Baconem má úderný trailer a nejchytřejší filmový název za dlouhou dobu

    Premiéra režijního debutu renomovaného scenáristy Johna Logana, jenž napsal Gladiátora či Posledního samuraje, se odehraje 5. srpna na streamovací platformě Peacock. Hororový snímek s názvem They/Them má být jednou z vlajkových lodí queer či jinak řečeno LGBTQ+ komunity a je zasazený do „nápravného“ letního tábora, v němž se mají z homosexuálů stát opět heterosexuálové. K historii žánru má přistupovat zároveň novátorsky i tradičně.

  2. Nejzvrhlejší pařba roku už je v kinech. Režisér i exkluzivní ukázky lákají na pořádně nekorektní jízdu
    Filmy23. 6. 2022
    Nejzvrhlejší pařba roku už je v kinech. Režisér i exkluzivní ukázky lákají na pořádně nekorektní jízdu

    Ten nejšílenější mejdan u Máchova jezera, před nímž by se i Stifler znepokojeně otřásl, vstoupil tento týden do tuzemských kin. Osobitá a až na dřeň nekorektní komedie Párty Hárder: Summer Massacre nemá v české kinematografii konkurenci a byla by chyba ji minout, pokud vás unavuje jednolitá nabídka konzervativních romantických komedií.

  3. Když mocné ženy řídí svět. Prezidentka a další filmy, kde politika není pouze mužské korýtko
    Téma23. 6. 2022
    Když mocné ženy řídí svět. Prezidentka a další filmy, kde politika není pouze mužské korýtko

    Do kin dnes vstupuje romantická komedie Rudolfa Havlíka Prezidentka, v níž Anna Geislerová ztvárňuje fiktivní postavu historicky první české prezidentky. Nejde ale zdaleka o jediný, ať už smyšlený či životopisný snímek, který sleduje ženské hrdinky ve vysoké politice. Nabízíme proto seznam deseti dalších celovečerních filmů, kde o politice rozhodují ženy – od Margaret Thatcher až po vymyšlené hlavy státu, které čelí padajícímu meteoritu či nacistické invazi z Měsíce.

  4. Prcičky na Mácháči s rybími lidmi. Párty Hárder bude pro mnohé českou komedií století
    Recenze22. 6. 2022
    Prcičky na Mácháči s rybími lidmi. Párty Hárder bude pro mnohé českou komedií století

    Marty Pohl alias Řezník uvádí tento týden do kin pokračování svého dosud nejúspěšnějšího filmu, v němž trojice teenagerů nepředstavitelně selhává při honbě za vysněným zásunem. Tak trochu po vzoru amerických Prciček se série přesouvá do kempu u jezera, kde hrdinové po maturitě hodlají pořádně provětrat sukně. Do cesty jim ale opět vstupuje řada bizarních, místy fekálních a skoro vždy vtipných překážek, které Párty Hárder: Summer Massacre diametrálně odlišují od veškeré komediální konkurence. A naštěstí v pozitivním smyslu.

  5. Disney dál moří kinematografii hranými předělávkami. Některé klasiky v čele s Julesem Vernem ale zázračně odolávají
    Téma22. 6. 2022
    Disney dál moří kinematografii hranými předělávkami. Některé klasiky v čele s Julesem Vernem ale zázračně odolávají

    Společnost Walt Disney má v kinematografii obrovskou tradici a na poli animované tvorby jí náleží výsadní postavení minimálně od roku 1937, kdy uvedla první celovečerní animák Sněhurka a sedm trpaslíků. V poslední dekádě ale Myší dům vytváří miliardové impérium jednak z Marvelu a Star Wars, jednak z hraných předělávek svých kreslených klasik. Těch existuje zatím osmnáct, ale stále se najdou takové tituly, které modernímu kabátu odolávají. A minimálně v jednom případě je odpor vůči nové verzi vskutku dlouhodobý a všeříkající.

  6. Poznali jste ji? Chrissy ze Stranger Things je dcerou kultovního herce, který zabíjel obří brouky nejlépe ze všech
    Téma21. 6. 2022
    Poznali jste ji? Chrissy ze Stranger Things je dcerou kultovního herce, který zabíjel obří brouky nejlépe ze všech

    Někdo musí postupovat takzvaně od nuly a slávu si tvrdě vydobýt, jiným spadne do klína hned po narození. Pokud vás v nedávno zveřejněné čtvrté sérii Stranger Things zaujala herečka ztvárňující populární roztleskávačku Chrissy, pak vězte, že jde o pokračovatelku slavného hereckého klanu, který se větví z otcovy i matčiny strany.

  7. Filmová noční můra je na světě. Žádný snímek nepřipomene peklo v jeho bezmoci a brutalitě jako Šílený bůh
    Filmy20. 6. 2022
    Filmová noční můra je na světě. Žádný snímek nepřipomene peklo v jeho bezmoci a brutalitě jako Šílený bůh

    Na hororové streamovací platformě Shudder si odbyl premiéru třicet let připravovaný animovaný snímek Šílený bůh, jímž legendární trikař a animátor Phil Tippett dle kritiků stvořil své opus magnum. Odhodláte-li se jeho životní vizi zhlédnout, máte se připravit na pár bezesných nocí a znepokojivou tapiserii pekelných, brutálních i čarokrásných výjevů.

  8. Nejděsivější film vznikl před sto lety. Tvůrci vyznávali okultismus a herec měl být skutečný upír
    Téma18. 6. 2022
    Nejděsivější film vznikl před sto lety. Tvůrci vyznávali okultismus a herec měl být skutečný upír

    Legendární hororový snímek Upír Nosferatu, který patří k nejvlivnějším dílům němého období kinematografie, mohlo publikum spatřit poprvé roku 1922. Zrodil se v mysli producenta, jenž patrně uvěřil zvěstem o upírech, a v mnoha ohledech smazával hranice mezi mýty a realitou. Už jen tím, že představitel hlavní role byl tak děsivý, až jej ostatní považovali za skutečného upíra.

  9. Nejoblíbenější hrdina Hry o trůny se má vrátit a může nás zavést daleko na sever
    Seriály17. 6. 2022
    Nejoblíbenější hrdina Hry o trůny se má vrátit a může nás zavést daleko na sever

    Hra o trůny se uzavřela roku 2019, ale příběhů ze Západozemí se na televizních obrazovkách jen tak nezbavíme. Již v srpnu dorazí na HBO prequelová série Rod draka a nyní bylo oznámeno, že v raných fázích výroby je také pokračování, které má sledovat nové osudy oblíbeného Jona Snowa.

  10. Seznamte se: portugalská kráska bude novou filmovou hvězdou, přestože si utahují z jejího nosu
    Téma15. 6. 2022
    Seznamte se: portugalská kráska bude novou filmovou hvězdou, přestože si utahují z jejího nosu

    Pětadvacetiletá portugalská herečka Daniela Melchior je vycházející hvězdou, jejíž atraktivní vizáž a charisma poutá pozornost stále více věhlasných tvůrců. Po hollywoodském debutu v novém Sebevražedném oddílu plní titulky filmových magazínů a objevit se má hned ve dvou miliardových sériích – ve Strážcích Galaxie a v Rychle a zběsile.

  11. Dystopie ožívá. Netflix ohlásil reálnou Hru na oliheň s nejvyšší možnou výhrou v televizní historii
    Seriály15. 6. 2022
    Dystopie ožívá. Netflix ohlásil reálnou Hru na oliheň s nejvyšší možnou výhrou v televizní historii

    Streamovací velikán posouvá hranice televizní zábavy. Svůj největší seriálový hit, v němž 456 lidí soutěžilo na život a na smrt o pohádkovou peněžní odměnu, převede do formátu skutečné reality show. O život (podle všeho) nepůjde, ale hry budou inspirované dystopickým pořadem a odměna pro vítěze se zapíše do historie.

  12. Odvaha, nebo hloupost? Oscarový Joker se má vrátit v úplně jiné podobě a s hudební ikonou
    Filmy14. 6. 2022
    Odvaha, nebo hloupost? Oscarový Joker se má vrátit v úplně jiné podobě a s hudební ikonou

    Filmová senzace, která roku 2019 vydělala přes miliardu dolarů a obdržela jedenáct oscarových nominací, se podle čerstvých informací od režiséra Todda Phillipse dočká vytouženého pokračování. Druhý Joker má hotový scénář a nyní se šušká, že půjde o muzikál, v němž jako Harley Quinn vystoupí Lady Gaga.

  13. Disney+ ode dneška zatápí Netflixu i v České republice. K dispozici má obří knihovnu klasických i nových filmů a seriálů
    Filmy14. 6. 2022
    Disney+ ode dneška zatápí Netflixu i v České republice. K dispozici má obří knihovnu klasických i nových filmů a seriálů

    Měsíce čekání jsou u konce a český trh obohatí streamovací služba Disney+, která je vedle HBO Max největším konkurentem nejvyužívanějšího Netflixu. Na co se můžeme těšit a co případná registrace obnáší?

  14. Největší filmový hit poslední doby je neodbytný. Do kin zamíří prodloužená verze s dosud neviděnými scénami
    Filmy14. 6. 2022
    Největší filmový hit poslední doby je neodbytný. Do kin zamíří prodloužená verze s dosud neviděnými scénami

    Jeden z nejvýdělečnějších snímků všech dob během zimy dokázal, že na některé projekty je koronavirus krátký. Spider-Man: Bez domova je jasně největším filmovým hitem od propuknutí pandemie, a přestože už nějaký čas vychází i na blue-ray, v kinech ještě neřekl poslední slovo.

  15. Věk je pouze číslo. Herci a herečky, kteří si zopakovali své slavné role po desítkách let a neztrapnili se
    Téma12. 6. 2022
    Věk je pouze číslo. Herci a herečky, kteří si zopakovali své slavné role po desítkách let a neztrapnili se

    V kinech stále řádí elitní pilot Pete Mitchell v podání Toma Cruise, jenž tuto roli oživil po neskutečných 36 letech. A není v tom sám. Premiéru si v týdnu odbyl rovněž Jurský svět: Nadvláda, v němž vystupuje trojice herců z původního, tři dekády starého filmu. Návraty ke kořenům a ke klasickým protagonistům jsou zkrátka v kurzu a pro mnohé herce jde o vítaný způsob, jak oživit či minimálně okořenit jejich kariéru, která s postupujícími roky nevyhnutelně ustupuje omladině.