Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Po půlstoletí se přišlo na to, proč legendární Bruce Lee zemřel už ve 32 letech. Oscarový režisér o něm nyní natočí životopisný film
    Filmy3. 12. 2022
    Po půlstoletí se přišlo na to, proč legendární Bruce Lee zemřel už ve 32 letech. Oscarový režisér o něm nyní natočí životopisný film

    Původem čínsko-americký mistr bojových umění, jehož si filmové publikum pamatuje zejména z kultovního snímku Drak přichází, zemřel 20. července 1973 ve věku 32 let. Dosud se spekulovalo o mozkovém otoku nebo přehřátí, avšak nová lékařská studia přichází s překvapivým odhalením. Na vině byly zjevně nemocné ledviny. Oscarový tvůrce Ang Lee současně oznámil, že chystá životopisný film, v němž Bruce Leea ztvární režisérův syn.

  2. Konec velké marvelovské éry. Oblíbení Strážci Galaxie se loučí ve vtipné a dojemné upoutávce
    Filmy3. 12. 2022
    Konec velké marvelovské éry. Oblíbení Strážci Galaxie se loučí ve vtipné a dojemné upoutávce

    Nejbizarnější hrdinové Marvelu vtrhnou naposledy do kin v květnu příštího roku a půjde o velké loučení, které podle herců a režiséra Jamese Gunna nenechá jedno oko suché. Čerstvě zveřejněný trailer slibuje vtipnou a emocionální jízdu ve stylu minulých dílů.

  3. Mějte se na pozoru před Trollem! Norská nestvůra zašlapává lidi v děsivě šablonovitém filmu
    Recenze2. 12. 2022
    Mějte se na pozoru před Trollem! Norská nestvůra zašlapává lidi v děsivě šablonovitém filmu

    Máte-li bližší vztah k norské přírodě a tamnímu folklóru, jistě jste slyšeli o trollech. Bájná horská stvoření, která na denním slunci zkamení, obklopují legendy podobně jako sněžného muže nebo lochnesku. Filmaři je rádi projektují do reálného světa a v novince Netflixu Troll se kamenný kolos probouzí k životu kvůli důlním odstřelům. Rázuje si to přímo do hlavního města a jen dva racionální lidé mohou padesátimetrové monstrum zastavit.

  4. Vzpomínáte na jednu z nejkouzelnějších fantasy osmdesátek? Podceňovaný film Willow měl přelomové efekty a menšiny v něm už tehdy hrály prim
    Téma1. 12. 2022
    Vzpomínáte na jednu z nejkouzelnějších fantasy osmdesátek? Podceňovaný film Willow měl přelomové efekty a menšiny v něm už tehdy hrály prim

    Po vzestupu Star Wars se v osmdesátých letech rozmohl trend fantaskních snímků pro mládež, které dnes často spadají mezi kultovní. Jedním z nich byl také Willow z roku 1988, jehož příběh vzešel z hlavy George Lucase a který právě dostal seriálové pokračování na Disney+. Nastává tedy vhodná doba na něj krátce zavzpomínat.

  5. Hollywood se pokusí zopakovat fenomenální úspěch filmu Bezstarostná jízda, jehož herci byli permanentně na drogách
    Filmy1. 12. 2022
    Hollywood se pokusí zopakovat fenomenální úspěch filmu Bezstarostná jízda, jehož herci byli permanentně na drogách

    Jack Nicholson, Dennis Hopper a Peter Fonda natočili roku 1969 Bezstarostnou jízdu, která stála u zrodu nového Hollywoodu. Nečekaný úspěch filmu, jenž vznikal prakticky bez scénáře a jehož herci nemohli pod vlivem mariánky ani pořádně odříkat dialogy, si spojujeme s obdobím divoké kontrakultury šedesátek. A přesto se připravuje remake, který má odrazit ducha současné mládeže.

  6. Duchovní pouť současně krásným i děsuplným Islandem byste si na velkém plátně neměli nechat ujít
    Recenze29. 11. 2022
    Duchovní pouť současně krásným i děsuplným Islandem byste si na velkém plátně neměli nechat ujít

    Tento týden vstupuje do tuzemských kin podmanivý snímek Zapomenutá země. Dánský kněz a misionář Lucas se v něm na sklonku 19. století vydává postavit kostel do odlehlé části Islandu a střetává se nejen s nezkrotnými přírodními podmínkami, ale také s rázovitým průvodcem Ragnarem a specifickou náturou tamních obyvatel.

  7. Legendární animák Bambi, který každého rozplakal, bude v nové verzi děsit k smrti
    Filmy29. 11. 2022
    Legendární animák Bambi, který každého rozplakal, bude v nové verzi děsit k smrti

    Příběh roztomilého kolouška Bambiho, který proslavil hlavně animovaný snímek z roku 1942, si s děsivými motivy nespojujeme. Kniha Felixe Saltena, jenž Bambiho vymyslel už roku 1923, však nyní už nepodléhá autorským právům a tvůrci ji mohou interpretovat různě. Třeba jako horor z hlubokých lesů, kde titulní zvíře nastoupí nemilosrdnou vražednou stezku.

  8. Sváteční filmové speciály: U vánočních Star Wars si publikum přálo oslepnout, Strážci Galaxie na to jdou nyní důmyslněji
    Recenze28. 11. 2022
    Sváteční filmové speciály: U vánočních Star Wars si publikum přálo oslepnout, Strážci Galaxie na to jdou nyní důmyslněji

    Žijeme v éře marvelizace kinematografie a s tím souvisí i středometrážní sváteční speciály uváděné na Disney+. Ve čtyřicetiminutovém dárečku se konkrétně představují oblíbení Strážci Galaxie, kteří v režii jejich gurua Jamese Gunna shání Star Lordovi svérázný vánoční dárek – jeho herecký idol Kevina Bacona.

  9. Star Wars maratón na čtyři způsoby. Jak sledovat všechny filmy a seriály v různé dějové posloupnosti
    Téma27. 11. 2022
    Star Wars maratón na čtyři způsoby. Jak sledovat všechny filmy a seriály v různé dějové posloupnosti

    Služba Disney+ se u nás už etablovala a její nejdrahocennější položku představuje série Star Wars. Tu čerstvě doplnil skvělý seriál Andor, který z chronologického hlediska zapadá mezi filmové epizody III a IV. Orientace v příběhové ose je se dvěma desítkami projektů, které zahrnují hrané celovečerní filmy a seriály i animované série, stále obtížnější. Existuje ale několik pomůcek, jak si případný maraton uspořádat dle vašich preferencí.

  10. Quentin Tarantino vysvětlil, proč bude příští film jeho posledním. Chystá seriál a vybral svůj nejpovedenější snímek
    Téma26. 11. 2022
    Quentin Tarantino vysvětlil, proč bude příští film jeho posledním. Chystá seriál a vybral svůj nejpovedenější snímek

    Slavný režisér a scenárista Pulp Fiction či Hanebných panchartů sice neplní kina novými projekty, ale jeho postoje a výroky hýbou kinematografií takřka neustále. Devětapadesátiletý Tarantino trvá na tom, že zrežíruje už jen jediný snímek. A má pro to pádné vysvětlení.

  11. Andor je nejlepší Star Wars dílo od Rogue One. Duchovní sílu Jediů mění za skutečné utrpení a oběti rebelie
    Recenze25. 11. 2022
    Andor je nejlepší Star Wars dílo od Rogue One. Duchovní sílu Jediů mění za skutečné utrpení a oběti rebelie

    Hodně se mluví o tom, že značka Star Wars v posledních letech bledne, což vedle negativních kritických ohlasů dokládají i zhoršující se finanční výsledky filmů. Lucasfilm a Disney tedy příběhy z předaleké galaxie přesměrovali na stream, ale zatímco nedávný Obi-Wan Kenobi pouze převařoval tradiční ingredience, aktuální Andor se konečně orientuje na něco nového, přitažlivého a dokonce inteligentního.

  12. Nejsledovanější film Netflixu Snivokraj je tisící variací na fantaskní schéma, kterou zachraňují herci a důležité poselství
    Recenze24. 11. 2022
    Nejsledovanější film Netflixu Snivokraj je tisící variací na fantaskní schéma, kterou zachraňují herci a důležité poselství

    Režisér Francis Lawrence nás v novince Netflixu zve na návštěvu světa, v němž se utváří a organizují lidské sny. Snivokraj si ale navzdory mnoha kladům půjčuje výhradně již známé motivy a prostředí s neomezenými možnostmi prodává pod výrobní cenou, která dosáhla na 150 milionů dolarů.

  13. Když nás geniální režiséři berou do svého dětství. Autobiografické filmy vás rozpláčou i rozesmějí
    Téma23. 11. 2022
    Když nás geniální režiséři berou do svého dětství. Autobiografické filmy vás rozpláčou i rozesmějí

    Steven Spielberg tento týden v kinech uvádí rodinné drama Fabelmanovi, v němž vzpomíná na vlastní dětství, klíčící vášeň pro kinematografii i na rozpory rodičů. Není přitom zdaleka první (a ani poslední) slavný režisér, jenž využil celovečerní formát k oživení dávných vzpomínek a který publiku odkryl taje, radosti i strasti svého dospívání.

  14. Mimořádný herecký představitel slizkých padouchů i příkladných hrdinů zvažuje v 64 letech odchod do penze
    Téma22. 11. 2022
    Mimořádný herecký představitel slizkých padouchů i příkladných hrdinů zvažuje v 64 letech odchod do penze

    Londýnský rodák Gary Oldman patří k nejvšestrannějším filmovým hercům všech dob. V jeho rejstříku nechybí kladní hrdinové z čarodějnických či komiksových světů, ale nejvíce proslul rolemi vyšinutých zloduchů s pokřivenými charaktery a úlisnými vizážemi. Aktuálně září v oceňovaném seriálu Slow Horses od Apple TV+ a nechal se slyšet, že může jít o jeho poslední hereckou úlohu.

  15. Avatar 2 přináší finální upoutávku, která dokazuje, že nic epičtějšího v kinech neuvidíte
    Filmy22. 11. 2022
    Avatar 2 přináší finální upoutávku, která dokazuje, že nic epičtějšího v kinech neuvidíte

    Druhý trailer na očekávaný velkofilm Jamese Camerona nechává více nahlédnout do podvodního království Pandory. A rovněž servíruje tolik obrazové nádhery, že marvelovky rázem vypadají jako hodně chudí příbuzní.