Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Netflix uvedl své letošní oscarové želízko. Bílý šum od špičkového filmaře mísí konverzační komedii, katastrofické drama a alegorii smrti
    Recenze1. 1. 2023
    Netflix uvedl své letošní oscarové želízko. Bílý šum od špičkového filmaře mísí konverzační komedii, katastrofické drama a alegorii smrti

    Renomovaný režisér a scenárista Noah Baumbach natočil pro Netflix adaptaci románu Bílý šum od Dona DeLilla, který vznikl v 80. letech a získal pověst nezfilmovatelného díla. Postmoderní společenská kritika si pohrává s několika žánry a konzumerismus či podléhání mediálním dezinformacím vysvětluje jako reakci na odvěký strach z nevyhnutelné smrti. Ambiciózní, byť nevyvážený snímek dokazuje, že daný příběh rezonuje ještě silněji čtyřicet let od první publikace.

  2. Brad Pitt chtěl ztvárnit Kurta Cobaina. Jeho vdova odmítla a herec ji prý na oplátku nechal vyhodit z Klubu rváčů
    Téma31. 12. 2022
    Brad Pitt chtěl ztvárnit Kurta Cobaina. Jeho vdova odmítla a herec ji prý na oplátku nechal vyhodit z Klubu rváčů

    Courtney Love, vdova po zesnulém zpěvákovi Kurtovi Cobainovi, se opřela do Brada Pitta. Původně ji prý obsadili do kultovního Klubu rváčů, ale Pitt ji vyštípal poté, co mu odmítla umožnit, aby mohl ztvárnit Cobaina v životopisném filmu.

  3. Zemřel Ruggero Deodato. Režisér skandálních Kanibalů, kteří šokovali svět a dostali jej před soud
    Téma30. 12. 2022
    Zemřel Ruggero Deodato. Režisér skandálních Kanibalů, kteří šokovali svět a dostali jej před soud

    Ve věku 83 let v Římě zemřel italský filmař Ruggero Deodato, jehož raná exploatační tvorba sedmdesátých a osmdesátých let inspirovala mnoho hollywoodských režisérů. Největšího věhlasu se dočkal kontroverzní film Kanibalové, po jehož premiéře Deodata osočili, že vedle několika zvířat nechal v Amazonii zabít také lidi.

  4. Letadlem, vlakem i automobilem. Kultovní komedie od tvůrce Sám doma může být nejoblíbenějším svátečním filmem, který jste neviděli
    Téma30. 12. 2022
    Letadlem, vlakem i automobilem. Kultovní komedie od tvůrce Sám doma může být nejoblíbenějším svátečním filmem, který jste neviděli

    Před 35 lety měl premiéru u nás přehlížený snímek Letadla, vlaky, automobily, v němž milovaní komici John Candy a Steve Martin utvořili nesourodou cestovní dvojici. Zdvořilý reklamní agent a hlučný prodejce kroužků ke sprchovým závěsům musí kvůli zrušenému letu najít komplikovanější způsoby, jak se na Den díkůvzdání včas dopravit do Chicaga. Road movie od režiséra a scenáristy Johna Hughese dodnes platí za jednu z nejpříjemnějších komedií své doby.

  5. „Asi mu mnohokrát namlátím.“ Wolverine se bude s Deadpoolem špičkovat daleko ostřeji než samotní herci
    Téma28. 12. 2022
    „Asi mu mnohokrát namlátím.“ Wolverine se bude s Deadpoolem špičkovat daleko ostřeji než samotní herci

    Hugh Jackman a Ryan Reynolds v září zbořili internet oznámením, že Wolverine vstane z mrtvých a připojí se k Deadpoolovi v jeho třetím sólovém filmu. Prvně jmenovaný herec nyní prozradil, že spolupráce dvou zcela odlišných postav bude čistě vynucená a že Logan svůj ukecaný protějšek strpí jen za cenu pěstního usměrňování.

  6. Stranger Things oficiálně rozšiřují příběh, v chystaném anime Netflixu se podívají do japonského Tokia
    Seriály27. 12. 2022
    Stranger Things oficiálně rozšiřují příběh, v chystaném anime Netflixu se podívají do japonského Tokia

    Seriálový fenomén Netflixu uzavře svůj hlavní příběh s nadcházející pátou sérií, ale tím Stranger Things neskončí. Dle očekávání totiž dojde na animovaný spin-off, konkrétně na anime sérii odehrávající se v 80. letech v Japonsku.

  7. Avatar 2 nebudí pouze úžas, ale i kontroverze. Camerona pranýřují za zlehčování kolonizace a zotročení delfínů
    Téma26. 12. 2022
    Avatar 2 nebudí pouze úžas, ale i kontroverze. Camerona pranýřují za zlehčování kolonizace a zotročení delfínů

    Nejsledovanější filmová premiéra letoška v kinech zatím boduje. Avatar: The Way of Water překonal v tržbách 850 milionů dolarů a nikdo s jistotou neví, kam až se jeho finanční potenciál rozpíná. Narušit jej ale mohou související kauzy, které režiséra Jamese Camerona osočují z nevhodného vyjadřování na adresu zajatých delfínů či z toho, že pro účely vědeckofantastického příběhu zneužívá hrůzy kolonizace.

  8. Držte si klobouky a krávy. Pokračování katastrofického trháku Twister má datum premiéry
    Filmy26. 12. 2022
    Držte si klobouky a krávy. Pokračování katastrofického trháku Twister má datum premiéry

    Jeden z finančně nejúspěšnějších katastrofických filmů všech dob s názvem Twister vyšel před 26 lety. Hvězdně obsazený blockbuster o lovcích tornád z produkční dílny Stevena Spielberga si navzdory zestárlým trikům zachovává popularitu. A vzniká pokračování, pro které už studio Universal vyčlenilo premiéru 19. července 2024.

  9. Popová hvězda a specialistka na tragická úmrtí. Natalii z Lásky nebeské byste neměli znát jen z vánoční filmové klasiky
    Téma23. 12. 2022
    Popová hvězda a specialistka na tragická úmrtí. Natalii z Lásky nebeské byste neměli znát jen z vánoční filmové klasiky

    Britská herečka a zpěvačka Martine McCutcheon se proslavila v romantické komedii Láska nebeská, kde ztvárnila prostořekou asistentku Natalie, do níž se zamiloval předseda vlády v podání Hugha Granta. Od té doby hrála jen v hrstce filmů a seriálů, ale minimálně v Británii je ikonou s bohatou pověstí.

  10. Jane Fonda slaví 85. narozeniny. Byla sexsymbolem 60. let, ikonou fitness boomu i nepřítelem demokracie
    Téma21. 12. 2022
    Jane Fonda slaví 85. narozeniny. Byla sexsymbolem 60. let, ikonou fitness boomu i nepřítelem demokracie

    Americká herečka, modelka, aktivistka a držitelka bezpočtu filmových cen dnes slaví významné životní jubileum. Jane Fonda byla v 60. a 70. letech hereckou hvězdou, na jejíž filmy lidé s jistotou chodili, ačkoli její politický aktivismus obracel značnou část publika proti ní. Nestárnoucí ikona ovšem lituje pouze provokativní fotografie z nepřátelské Hanoji a její život by vydal na hutný dramatický seriál.

  11. Nadchnul vás nový Top Gun? Režisér už hovoří o možném pokračování
    Filmy21. 12. 2022
    Nadchnul vás nový Top Gun? Režisér už hovoří o možném pokračování

    Prozatím největší postcovidový kasovní trhák debutoval v kinech letos v květnu a definitivně je opustil až po znovuuvedení v prosinci. Top Gun: Maverick uspěl kvalitativně i finančně a před tvůrci stojí dilema, zda nechat obrozený fenomén spát, nebo jej v duchu hollywoodské tradice ještě jednou podojit.

  12. Johnny Depp se kvůli fanouškovi znovu převlékl za Jacka Sparrowa
    Téma20. 12. 2022
    Johnny Depp se kvůli fanouškovi znovu převlékl za Jacka Sparrowa

    Svérázného protagonistu Pirátů z Karibiku si Johnny Depp naposledy zahrál před pěti lety a jeho případný návrat zkomplikoval hercův soud s exmanželkou Amber Heard. Nyní ale Depp ikonický kostým znovu navlékl v dojemném videu, které adresoval vážně nemocnému fanouškovi.

  13. Génius, nebo ničitel světů? Venku je působivý trailer na Oppenheimera, jenž může zbožňovanému Nolanovi přinést kupu Oscarů
    Filmy20. 12. 2022
    Génius, nebo ničitel světů? Venku je působivý trailer na Oppenheimera, jenž může zbožňovanému Nolanovi přinést kupu Oscarů

    Herec Cillian Murphy se představuje jako konstruktér atomové bomby v první ukázce životopisného velkofilmu Christophera Nolana. Ačkoli prý náročný režisér opět zavrhnul nadměrné užívání efektů a v menším měřítku zinscenoval první jaderný výbuch Trinity, snímek se zatím profiluje především jako jímavé drama o silném dilematu a vášni ke kvantové fyzice.

  14. Nejpalčivější otázku kinematografie zodpověděla věda. Jack na konci Titanicu prostě musel zemřít
    Filmy19. 12. 2022
    Nejpalčivější otázku kinematografie zodpověděla věda. Jack na konci Titanicu prostě musel zemřít

    Už čtvrtstoletí pronásleduje lidstvo popkulturní dilema, které vzešlo z jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob. Jack v podání Leonarda DiCapria přenechá na konci Titaniku místo na improvizovaném raftu své lásce Rose (Kate Winslet) a sám zahyne v ledové vodě. Podle mnohých šlo o zbytečnou oběť a zachránit se mohli oba. Režisér James Cameron ale inicioval odbornou studii a konečně přišel s jasnou odpovědí.

  15. Technologická výjimečnost druhého Avatara je hmatatelná. James Cameron k ní spěl přes třicet let
    Téma15. 12. 2022
    Technologická výjimečnost druhého Avatara je hmatatelná. James Cameron k ní spěl přes třicet let

    Možná největší filmová událost celé generace, očekávaný sci-fi snímek Avatar: The Way of Water, konečně vstoupila do světových kin. Třináct let po premiéře jedničky, která znamenala revoluci v oblasti 3D a herectví na bázi motion capture, řada lidí pochybuje, zda režisér James Cameron mohl dostupné technologie jakkoli posunout. Už z letmého srovnání na základě trailerů dvojky a po stručném seznámení se s historií produkce přitom vyplývá, že progres je opět masivní.