Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. „Narušitelé budou sežráni.“ Nejšílenější kaskadérský kousek zvládl před 50 lety předchůdce Lovce krokodýlů
    Filmy17. 1. 2023
    „Narušitelé budou sežráni.“ Nejšílenější kaskadérský kousek zvládl před 50 lety předchůdce Lovce krokodýlů

    Přeběhnout po hřbetech několika nebezpečných krokodýlů se jeví jako nesmysl, který vidíme pouze ve filmech, nejčastěji animovaných. Při natáčení bondovky Žít a nechat zemřít z roku 1973 ale lovec, kaskadér a majitel krokodýlí farmy Ross Kananga ukázal, že toho za cenu desítek stehů lze dosáhnout. Na Jamajce tehdy vznikl možná nejpošetilejší kaskadérský kousek v dějinách.

  2. John Carpenter slaví 75. narozeniny. Nekompromisní režisér nejvlivnějších i nejnechutnějších hororů, jenž neuznává Spielberga
    Téma16. 1. 2023
    John Carpenter slaví 75. narozeniny. Nekompromisní režisér nejvlivnějších i nejnechutnějších hororů, jenž neuznává Spielberga

    Nekorunovaný král béčkové tvorby se proslavil ve druhé půlce sedmdesátých let, kdy se jeho levný Halloween stal kasovní senzací. John Carpenter je všestranně nadaný filmový tvůrce několika kultovních filmů, jehož přínos pro horor a sci-fi nelze zpochybnit. Většina jeho děl se ovšem dočkala uznání až dlouho po premiéře.

  3. Steven Soderbergh slaví 60. narozeniny. Neúnavný režisérský inovátor a autor nejznepokojivějšího pandemického filmu
    Téma15. 1. 2023
    Steven Soderbergh slaví 60. narozeniny. Neúnavný režisérský inovátor a autor nejznepokojivějšího pandemického filmu

    Šance, že jste za celý život nezhlédli ani jediný snímek Stevena Soderbergha, je opravdu malá. Za svou čtyřiatřicetiletou kariéru jich americký režisér, jenž proslul jako pionýr nezávislé tvorby a experimentálních formálních postupů, natočil přes tři desítky. A vedle toho se podílel na výrobě pěti oceňovaných seriálů. Jeho projekty často propojují společná témata zabývající se psychologií, loupežemi či informačním cyklem médii a vládou řízené společnosti, ovšem každý je v podstatě jiný a originální.

  4. Filmová kritika je stále ošemetnější. Psaní o filmech dominují bílí muži a většina platných názorů zaniká v číselných údajích
    Téma15. 1. 2023
    Filmová kritika je stále ošemetnější. Psaní o filmech dominují bílí muži a většina platných názorů zaniká v číselných údajích

    Filmovým recenzím a kritikám se věnuje stále více profesionálních či amatérských médií, ať už těch tištěných, nebo internetových. Lidé se díky nim mohou rozhodnout, zda si určité dílo zaslouží jejich čas a peníze. Nedávné zahraniční statistiky přitom odhalily, že média nové snímky přijímají pozitivněji než kdy dříve. To ale ve světle toho, jak se s recenzemi na internetu nakládá a kdo za nimi převážně stojí, moc důvodů k optimismu nezavdává.

  5. Představiteli Apollo Creeda je 75. Carl Weathers neměl o Stalloneho herectví valné mínění, z kultovní komedie si odnesl doživotní šrámy
    Téma14. 1. 2023
    Představiteli Apollo Creeda je 75. Carl Weathers neměl o Stalloneho herectví valné mínění, z kultovní komedie si odnesl doživotní šrámy

    Carl Weathers platí za jednoho z nejsnáze rozpoznatelných akčních hrdinů 70. a 80. let. A to nejen díky svým 188 centimetrům a takřka metrákové postavě. Afroamerický herec dokázal svým rolím vtisknout současně drsného i komického ducha a několik kultovních filmů by bez jeho přínosu těžce strádalo.

  6. Nejstylovější psychedelický „videoklip“ se vrací do kin. Film o The Doors hudebníky pobouřil
    Filmy13. 1. 2023
    Nejstylovější psychedelický „videoklip“ se vrací do kin. Film o The Doors hudebníky pobouřil

    Po dvaatřiceti letech od premiéry se do tuzemských kin podívá životopisný snímek The Doors o stejnojmenné kapele, která burcovala kontrakulturu 60. let. Režisér Čety Oliver Stone se v něm věnuje kontroverznímu frontmanovi Jimu Morrisonovi, jenž v heroickém podání Vala Kilmera ztělesňuje nejsenzačnější i nejostudnější stereotypy rockového bohéma. Stylově nasnímané videoklipové dílo neztrácí šmrnc, byť historická fakta dle pamětníků nevhodně překrucuje.

  7. Nejlepší filmové komedie roku 2022. Tyto snímky baví publikum u nás a ve světě
    Téma11. 1. 2023
    Nejlepší filmové komedie roku 2022. Tyto snímky baví publikum u nás a ve světě

    Animovaná dobrodružství pro celou rodinu, ostrá satira plná zvracení, peripetie debilního fotbalisty nebo Nicolas Cage hrající sám sebe. Naši uživatelé a internetová komunita obecně loni nejvíce vyzdvihovali následující komedie, které vám mohou proslunit i ten nejšedivější den.

  8. Tom Hanks nabídl ostrou sebereflexi. Na své filmy se nedívá kvůli vlastním výkonům, za dobré označil jen čtyři
    Téma10. 1. 2023
    Tom Hanks nabídl ostrou sebereflexi. Na své filmy se nedívá kvůli vlastním výkonům, za dobré označil jen čtyři

    Držitel dvou hereckých Oscarů a hvězda slavných filmů jako Forrest Gump nebo Zachraňte vojína Ryana patří i po šedesátce mezi nejvyhledávanější hollywoodské herce. Obvyklý představitel dobráků a klaďasů v letošním Elvisovi ukázal, že zvládne i opovrženíhodné charaktery, ale on sám svůj herecký přínos zpochybňuje a nemyslí si, že by ze sebe dostával to nejlepší.

  9. Drastické rituální vraždy a detektiv Edgar Allan Poe. Film Bledé modré oko potenciál okamžité klasiky nenaplnil
    Recenze9. 1. 2023
    Drastické rituální vraždy a detektiv Edgar Allan Poe. Film Bledé modré oko potenciál okamžité klasiky nenaplnil

    Přemýšleli jste někdy, co vlastně inspirovalo slavného spisovatele Edgara Allana Poea k sepsání tolika děsuplných příběhů? Režisér Scott Cooper zvolil ve své novince Bledé modré oko fiktivní interpretaci a autora, jenž se zasloužil o popularizaci detektivního žánru, pověřil vyšetřováním série vražd, které se odehrávají roku 1830 na newyorské vojenské akademii. Snímek Netflixu, adaptovaný podle stejnojmenné knihy Louise Bayarda, nabízí především skvělé herecké výkony a hutnou dobovou atmosféru.

  10. Gladiátor 2 se blíží. Herecký nástupce Russella Crowea byl odhalen
    Filmy8. 1. 2023
    Gladiátor 2 se blíží. Herecký nástupce Russella Crowea byl odhalen

    Pokračování jednoho z nejproslulejších velkofilmů století, v němž Russell Crowe ztvárnil zrazeného římského vojevůdce a pozdějšího gladiátora Maxima, se začne natáčet už v průběhu letošního roku. Snímek se zaměří na dospělého Lucia, synovce císaře Commoda, jehož si zahraje šestadvacetiletý britský herec Paul Mescal.

  11. Rok bolavých propadáků a zmařených šancí. Sedm hollywoodských sérií, které se loni nadobro pohřbily
    Téma7. 1. 2023
    Rok bolavých propadáků a zmařených šancí. Sedm hollywoodských sérií, které se loni nadobro pohřbily

    Rok 2022 sice přinesl několik kasovních senzací v čele s Top Gunem, ale přece ho v hollywoodském mainstreamu charakterizují spíš nečekané propadáky a překvapivé kolapsy zajetých značek. Těchto sedm filmových látek mělo na začátku loňského roku značné ambice, které však vedly do slepé uličky. Naděje na pokračování či vybudování velkých sérií vzaly zasvé a nikdo je už rehabilitovat nedokáže.

  12. Byli v pubertě, když točili erotickou scénu v Romeovi a Julii. Po více než půlstoletí nyní žádají miliardové odškodné
    Téma7. 1. 2023
    Byli v pubertě, když točili erotickou scénu v Romeovi a Julii. Po více než půlstoletí nyní žádají miliardové odškodné

    Filmová společnost Paramount Pictures se poslední měsíce topí v penězích. Současně ale čelí dvěma kauzám, které ji mohou o část jmění připravit. V létě se začalo přetřásat porušení autorských práv u miliardového blockbusteru Top Gun: Maverick, koncem roku zažádali o odškodnění ve výši 500 milionů dolarů představitelé hlavních rolí z filmu Romeo a Julie, který měl premiéru roku 1968.

  13. Celoživotní zákaz v talkshow, dva shořelé domy a film o ojížděčích odpadků. Režisérské enfant terrible Harmony Korine slaví 50
    Téma5. 1. 2023
    Celoživotní zákaz v talkshow, dva shořelé domy a film o ojížděčích odpadků. Režisérské enfant terrible Harmony Korine slaví 50

    Život a tvorbu filmaře, malíře, básníka a známého provokatéra Harmony Korineho nelze připodobnit k žádné postavě amerického showbyznysu. Na prahu dospělosti se proslavil scénářem o teenagerech potýkajících se s AIDS a drogami, sám podlehl heroinu a slavný moderátor David Letterman s ním nechce mít nic společného. Jeho filmografie budí vášně, rozpaky i znechucení.

  14. Největší hollywoodské filmy roku 2023. Deset premiér, které internetem otřásají dlouho dopředu
    Téma3. 1. 2023
    Největší hollywoodské filmy roku 2023. Deset premiér, které internetem otřásají dlouho dopředu

    Rok 2022 se z pohledu hollywoodských velkofilmů vydařil a některé tituly ukázaly, že při vhodné nabídce se publikum do kinosálů rádo vrátí. Nadcházející ročník sice nedisponuje Avatarem nebo Top Gunem, ale minimálně tato desítka premiér má pozornost diváků a divaček dopředu zajištěnou. Nic ambicióznějšího a většího totiž dle dostupných zpráv, renomé tvůrců, trailerů či internetových diskuzí neuvidíme.

  15. James Cameron naznačil, o čem bude Avatar 3. Chystá mnoho překvapení, dominantním živlem bude oheň
    Filmy2. 1. 2023
    James Cameron naznačil, o čem bude Avatar 3. Chystá mnoho překvapení, dominantním živlem bude oheň

    Země, voda a posléze také oheň. Filmová série Avatar prozkoumává smyšlený měsíc Pandora, přičemž právě uváděný druhý díl se z větší části odehrává v oceánech. Režisér James Cameron už stihl natočit i trojku a prozradil, že v ní představí nový kmen domorodých Na’vi, který bude vládnout ohněm, a vyjeví také negativnější stránky původních obyvatel Pandory.