Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Kontroverzního Michaela Jacksona si ve filmovém životopisu zahraje jeho synovec
    Filmy1. 2. 2023
    Kontroverzního Michaela Jacksona si ve filmovém životopisu zahraje jeho synovec

    Život krále popu a jednoho z nejslavnějších zpěváků historie se brzy dočká filmového zpracování. Michaela Jacksona si zahraje jeho šestadvacetiletý synovec Jaafar Jackson.

  2. Terapie pravdou je skvěle vyváženou tragikomikou. Harrison Ford zúročuje schopnost být nabubřelý i přívětivý
    Seriály31. 1. 2023
    Terapie pravdou je skvěle vyváženou tragikomikou. Harrison Ford zúročuje schopnost být nabubřelý i přívětivý

    Představitel Indiana Jonese se na stará kolena vrhnul do televizních produkcí. V seriálu Terapie pravdou, jehož první dvě epizody vyšly koncem měsíce na Apple TV+, sekunduje komikovi Jasonu Segelovi. Ztvárňují rázovité psychoterapeuty, kteří mají na vše odpověď, ale v první řadě by potřebovali vyřešit vlastní sžíravé problémy.

  3. Hitlerova první porážka v Narviku Nory zabolela. Filmové zpracování od Netflixu nezvládá zúročit silné morální dilema
    Recenze31. 1. 2023
    Hitlerova první porážka v Narviku Nory zabolela. Filmové zpracování od Netflixu nezvládá zúročit silné morální dilema

    Dvouměsíční bitva o norský přístav Narvik, která se odehrála na jaře 1940, je stěžejní kulisou stejnojmenného norského snímku Netflixu. Britové, Francouzi, Němci a Norové se střetli na důležité přístavní křižovatce, odkud nacisti sváželi železnou rudu potřebnou pro rozvoj válečného průmyslu. Dosud neutrální severský národ musel vytáhnout do boje a místní civilisté se ocitli v nezáviděníhodné pozici. Nedůsledný mix válečného, špionážního, melodramatického a faktografického příběhu ale ucelený obraz tehdejšího napětí a fatálnosti daných událostí nepřinese.

  4. Z dětských domovů mezi nejtalentovanější současné herce. Barry Keoghan umí znepokojovat, děsit i rozesmutnit
    Téma30. 1. 2023
    Z dětských domovů mezi nejtalentovanější současné herce. Barry Keoghan umí znepokojovat, děsit i rozesmutnit

    Třicetiletý irský herec Barry Keoghan si v minulém týdnu vysloužil první oscarovou nominaci za Víly z Inisherinu. Nyní se promítá i v tuzemských kinech a Keoghan po boku Colina Farrella a Brendana Gleesona oživuje postavu, jejíž srdceryvnost překonává i Forresta Gumpa. Sám herec neměl lehký život a bez píle a odhodlání mohl skončit podobně tragicky jako jeho zatím poslední osamělý charakter.

  5. Na výsměšnou anticenu nominovali jedenáctiletou herečku. Po bouři nevole se Zlaté maliny omlouvají a přepisují pravidla
    Téma28. 1. 2023
    Na výsměšnou anticenu nominovali jedenáctiletou herečku. Po bouři nevole se Zlaté maliny omlouvají a přepisují pravidla

    Ironicky výsměšné ocenění Zlatá malina figuruje už přes čtyřicet let jako odpověď na Oscary, takže pro změnu vyzdvihuje ty nejhorší filmy a tvůrce roku. Ceny, jimž se za oceánem věnuje dost pozornosti, dokážou být ve výběru nominovaných hodně necitlivé, což v minulých dnech potvrdily. Přibližně tisícovka členů organizace totiž navrhla teprve jedenáctiletou Ryan Kieru Armstrong a vzbudila tím nenávistné reakce a solidaritu s dívkou.

  6. Legendární plastelínové duo Wallace & Gromit se objeví v novém filmu na Netflixu
    Filmy26. 1. 2023
    Legendární plastelínové duo Wallace & Gromit se objeví v novém filmu na Netflixu

    Inteligentní vynalézavý pes Gromit a jeho nepříliš bystrý páníček Wallace baví publikum od roku 1989, ale poslední filmové dobrodružství absolvovali už před patnácti lety. Tehdy šlo o Otázku chleba a smrti, v čerstvě oznámeném snímku připravovaném pro Netflix může být v plastelínovém světě v sázce ledacos.

  7. Skinamarink, nejděsivější horor generace YouTube, posouvá hranice znepokojivosti. Hrůzu čerpá z různých druhů strachu
    Filmy25. 1. 2023
    Skinamarink, nejděsivější horor generace YouTube, posouvá hranice znepokojivosti. Hrůzu čerpá z různých druhů strachu

    Filmové publikum po celém světě momentálně sleduje spanilou jízdu druhého Avatara v kinech. Hororová internetová komunita ovšem více řeší nedávnou premiéru filmu Skinamarink, který traumatizoval celý TikTok a vyjevil nový směr, jímž se může ubírat žánr postavený na strašení a znepokojování.

  8. Oscarové nominace 2023: Akademie neopomenula Brendana Frasera, Il Boemo se do užšího výběru nedostalo
    Festivaly a ceny24. 1. 2023
    Oscarové nominace 2023: Akademie neopomenula Brendana Frasera, Il Boemo se do užšího výběru nedostalo

    Herec Riz Ahmed a herečka Allison Williams vyhlásili filmy a tvůrce, kteří se budou 13. března ucházet o nejprestižnější filmové ocenění Oscar. V článku naleznete přehled nominovaných v hlavních kategoriích. Český snímek Il Boemo Petra Václava se do kategorie nejlepší zahraniční film nedostal. Nejvíce nominací má bizarní film Všechno, všude, najednou, celkem jich posbíral nevídaných 11.

  9. Anthony Hopkins ztvární římského císaře Vespasiána v seriálu od mistra katastrofických destrukcí
    Seriály24. 1. 2023
    Anthony Hopkins ztvární římského císaře Vespasiána v seriálu od mistra katastrofických destrukcí

    Držitel dvou Oscarů, pětaosmdesátiletý herecký veterán Anthony Hopkins, jde z role do role. Po čtyřech letech se vrátí na televizní obrazovky v historickém seriálu Rolanda Emmericha Those About to Die, v němž ztvární římského vojevůdce, reformátora a císaře Vespasiána. Naváže tak na úlohu Vespasiánova syna a následníka, již si zahrál ve filmu Titus z roku 1999.

  10. Spratek Dudley z Harryho Pottera dospěl v úžasného herce. Je k nepoznání a zastiňuje i slavnější kolegy
    Téma23. 1. 2023
    Spratek Dudley z Harryho Pottera dospěl v úžasného herce. Je k nepoznání a zastiňuje i slavnější kolegy

    Třiatřicetiletého britského herce Harryho Mellinga znáte jako rozmazleného floutka Dudleyho, jenž celé dětství zatápěl nenáviděnému bratranci Harrymu Potterovi. Byl jedním z mnoha začínajících dětských herců, jimž miliardová kouzelnická série otevřela dveře do showbyznysu. A momentálně se zdá, že si s touto výzvou poradí ze všech nejlépe.

  11. Nejepičtější komedie dostane po 42 letech pokračování. Na palubě nechybí ani takřka stoletý legendární komik
    Seriály23. 1. 2023
    Nejepičtější komedie dostane po 42 letech pokračování. Na palubě nechybí ani takřka stoletý legendární komik

    Režisér a praotec filmové parodie Mel Brooks oslavil 96. narozeniny, ale vitalitou hýří jako na počátku osmdesátých let. Tehdy napsal a zrežíroval komediální antologii History of the World: Part I, v níž rovněž ztvárnil několik rolí. Vtipný průřez dějinami lidstva patří k nejpozoruhodnějším žánrovým dílům a po čtyřech dekádách dostává pokračování.

  12. Dostali Oscara, ale nikoli za svůj nejlepší výkon. Když Akademie rozdává spíš ceny útěchy
    Téma22. 1. 2023
    Dostali Oscara, ale nikoli za svůj nejlepší výkon. Když Akademie rozdává spíš ceny útěchy

    Cena americké filmové Akademie představuje nejvyšší poctu, jaké může herec či herečka ve filmové branži dosáhnout. Její zisk ovšem skýtá i paradoxy a zásluhy jednotlivých vítězů lze zpochybňovat. Může jim dopomoci jejich dlouholetá prestiž, popřípadě dřívější neúspěch s rolí (či rolemi), za niž by si oscarové vavříny zasloužili víc. A to se děje nezřídka.

  13. Rami Malek ztvární další ikonickou osobnost. Má si zahrát legendu grotesek a pionýra kaskadérství Bustera Keatona
    Filmy21. 1. 2023
    Rami Malek ztvární další ikonickou osobnost. Má si zahrát legendu grotesek a pionýra kaskadérství Bustera Keatona

    Jednačtyřicetiletý herec Rami Malek, jemuž role frontmana kapely Queen v životopisu Bohemian Rhapsody vynesla Oscara, si zřejmě připíše další atraktivní úlohu. Pro Warner Bros. Television vzniká série o životě a díle legendárního herce a režiséra Bustera Keatona, jenž ve 20. letech minulého století směle konkuroval Chaplinovi a předváděl kaskadérské kousky, nad nimiž zůstává i dnes rozum stát.

  14. Netflix čekají změny. Dlouholetý výkonný ředitel Reed Hastings vyklízí pozice
    Téma21. 1. 2023
    Netflix čekají změny. Dlouholetý výkonný ředitel Reed Hastings vyklízí pozice

    Největší streamovací služba prošla složitým obdobím. Za první čtvrtletí loňského roku ztratila uživatele, její hodnota přes noc klesla o 54 miliard dolarů a akcionáři ji dokonce žalovali za lhaní o ekonomickém růstu. Situaci vylepšilo zavedení levnějšího předplatného s reklamami, ale Netflix přesto čeká zásadní obměna. Spoluzakladatel a dlouholetý CEO společnosti Reed Hastings ve čtvrtek oznámil, že jako výkonný ředitel po 26 letech končí a přijímá místo v radě.

  15. Proč filmy tolik prodělávají? Produkční a marketingové cifry bývají u blockbusterů sebevražedné
    Téma18. 1. 2023
    Proč filmy tolik prodělávají? Produkční a marketingové cifry bývají u blockbusterů sebevražedné

    Takřka každý měsíc čteme o dalším hollywoodském filmu, který v kinech pohořel a musí nastoupit honbu za profitem na streamovacích službách. Pandemie udělala své a publikum utrácí jen za hrstku nejočekávanějších a nejpřitažlivějších děl, zatímco ekonomika filmové výroby je dlouhodobě riziková. Nastínění základní matematiky příjmů a výdajů pomůže osvětlit, jak snadno blockbustery finančně vybouchnou a jak zavádějící může být odvozování zisku z čísel, která kolují internetem.