Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají
    Téma8. 5. 2023
    Scenáristická stávka si vybírá svou daň. Stranger Things a další projekty se odkládají

    Hollywoodští scenáristé a scenáristky si po patnácti letech znovu dupli a jejich sdružení Writers Guild of America (WGA) se vydalo s transparenty do ulic Los Angeles. Jednání o vylepšení pracovních podmínek s producentskou aliancí The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) vedla do slepé uličky a filmový průmysl se ocitá v bitvě, jíž už po prvním týdnu padají za oběť nejen týdenní talkshow, nýbrž i nákladné očekávané seriály a filmy.

  2. Pokrytecké, nudné, průměrné. Slavné filmy, které Quentin Tarantino nesnáší
    Téma7. 5. 2023
    Pokrytecké, nudné, průměrné. Slavné filmy, které Quentin Tarantino nesnáší

    Autor Pulp Fiction proslul nejen vlastní kultovní tvorbou, nýbrž i nebývalým rozhledem a nadšenectvím v oblasti celého spektra kinematografie. Quentin Tarantino je zapálený cinefil, jenž má ve sklepě zrenovovanou videopůjčovnu, spolu s kolegou a kamarádem Rogerem Avarym provozuje fanouškovské podcasty a nově napsal knihu Cinema Speculation, v niž svérazně pěstuje filmovou kritiku. A přirozeně se najde řada jinak uznávaných snímků, jež v průběhu let sepsul.

  3. Postapokalyptické Silo může být poslední skvělou sérií před stávkou scenáristů
    Seriály6. 5. 2023
    Postapokalyptické Silo může být poslední skvělou sérií před stávkou scenáristů

    Ve vzdálené budoucnosti lidstvo přežívá v silu, obrovském podzemním komplexu ochraňujícím své obyvatele před toxickým prostředím okolního světa. Jen občas musí některý odvážlivec vystoupat na povrch, aby vyčistil čočky několika kamer, jež nabízí výhled na zpustošenou krajinu bez známek života. Tito lidé však kráčí na jistou smrt. Seriálovou adaptaci první části knižního bestselleru Hugha Howeyho Silo přináší Apple TV+ a úvodní dvě zveřejněné epizody odpovídají skvělé pověsti předlohy.

  4. Karlovy Vary letos rozzáří Gladiátor. Slavný Russell Crowe převezme cenu a zahraje s kapelou
    Festivaly a ceny5. 5. 2023
    Karlovy Vary letos rozzáří Gladiátor. Slavný Russell Crowe převezme cenu a zahraje s kapelou

    Na karlovarský filmový festival na sklonku června zavítá oscarový herec Russell Crowe. Devětapadesátiletý Novozélanďan vystoupí 30. června na zahajovacím koncertu se svou kapelou Indoor Garden Party a následně převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Festival tuto informaci potvrdil na svém Facebooku.

  5. Bugs Bunny se vrhne mezi živé herce a zkusí napravit reputaci po tragickém Space Jam 2
    Filmy5. 5. 2023
    Bugs Bunny se vrhne mezi živé herce a zkusí napravit reputaci po tragickém Space Jam 2

    Nejikoničtější postava animované party Looney Tunes stříhá ušima od roku 1938, přičemž s živými herci a herečkami poprvé interagovala roku 1996 ve sportovním hitu Space Jam. Bugs Bunny si poté „zahrál“ po boku Brendana Frasera v rozporuplně přijatém Looney Tunes: Zpět v akci a předloni přihrával pod koš LeBronu Jamesovi v neúspěšném pokračování filmu Space Jam. Nyní se má objevit ve vlastní celovečerní sólovce od Warner Bros., která opět spojí animovaný a hraný formát.

  6. Největší filmy točí starší generace. Mladí a začínající čelí v Hollywoodu diskriminaci
    Téma4. 5. 2023
    Největší filmy točí starší generace. Mladí a začínající čelí v Hollywoodu diskriminaci

    Nový průzkum zveřejněný webem Variety poukazuje na nevýhodné postavení začínajících režisérů a režisérek, kteří se za posledních dvanáct let podíleli jen na 26 % největších filmových premiér. Studie prováděná odborníky z UCLA Center for Scholars & Storytellers, objednaná společností Lionsgate, potvrzuje, že ageismus je stále nepřítelem dobově relevantní filmové tvorby.

  7. Z traileru na druhou Dunu vám spadne čelist. Připravte se na největší bitvu kinematografie
    Filmy3. 5. 2023
    Z traileru na druhou Dunu vám spadne čelist. Připravte se na největší bitvu kinematografie

    Plnokrevná upoutávka na nejočekávanější sci-fi tohoto roku je venku. Druhá Duna tvrdí nepsané pravidlo filmových pokračování, takže bude ještě větší, majestátnější a akčnější než její úspěšný předchůdce.

  8. Hollywoodští scenáristé po 15 letech znovu stávkují. Televizní průmysl čekají těžké časy
    Téma3. 5. 2023
    Hollywoodští scenáristé po 15 letech znovu stávkují. Televizní průmysl čekají těžké časy

    První stávku po patnácti letech, která začala první květnový den, si v dubnu odhlasovala drtivá většina hollywoodských scenáristů a scenáristek, jež sdružuje organizace Writers Guild of America (WGA). Jednání s producentskou asociací The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ničemu nepomohla, především finanční ohodnocení autorům scénářů pro televizi a streamovací služby nevyhovuje. Systém televizní produkce, jak jsme ho znali z poslední dekády, tak možná spěje ke konci.

  9. Druhý díl kolosální Duny v prvním videu a na plakátu. Blížící se trailer zboří internet
    Filmy2. 5. 2023
    Druhý díl kolosální Duny v prvním videu a na plakátu. Blížící se trailer zboří internet

    Než se hlediště kinosálů v listopadu prohnou pod epickými a ohlušujícími výjevy z písečné planety Arrakis, čeká druhou Dunu výživná marketingová kampaň. Trailer se promítal minulý týden na lasvegaském CinemaConu, na internet se však dostalo pouze několik fotografií představujících staronové postavy. Upoutávka, o níž se v tisku hovořilo v superlativech, vyjde zítra navečer. Jako ochutnávku si nyní můžete pustit první krátký klip a prohlédnout si oficiální plakát.

  10. Kokosy na trávníku. Šprýmař Taika Waititi přináší příběh nejhoršího sportovního týmu
    Filmy2. 5. 2023
    Kokosy na trávníku. Šprýmař Taika Waititi přináší příběh nejhoršího sportovního týmu

    Režisér Thora a upírské taškařice Co děláme v temnotách se vrací ke kořenům se sportovní komedií Next Goal Wins o fotbalových reprezentantech Americké Samoy. Ti se do historie mezinárodní kopané zapsali vůbec nejvyšší porážkou, když roku 2001 podlehli Austrálii 31:0. V předem ztraceném boji o postup na mistrovství světa roku 2014 jim pomáhal americko-holandský trenér Thomas Rongen (Michael Fassbender), jehož působení u „nejhoršího týmu světa“ bude režisér Taika Waititi vtipně rozvádět. První trailer pohodovou atmosférou a vtipem jen přetéká.

  11. Odmítl se vysvléct před režisérem a skončil. Zneužívání se v Hollywoodu netýká jen žen
    Téma2. 5. 2023
    Odmítl se vysvléct před režisérem a skončil. Zneužívání se v Hollywoodu netýká jen žen

    Třiačtyřicetiletý americký herec Matthew Lawrence nedávno šokoval prohlášením, že mu vlastní castingová agentura vypověděla smlouvu poté, co se na hotelovém pokoji odmítl vysvléct před nejmenovaným oscarovým režisérem. Lawrence, jenž se ve třinácti letech proslavil rolí v kultovní komedii Mrs. Doubtfire – Táta v sukni, se přidal k zástupu kolegů jako Brendan Fraser nebo Terry Crews, jejichž zkušenosti dokládají, že hnutí MeToo nepoukazuje jen na oběti z řad žen.

  12. Na hit Netflixu o vrahovi Dahmerovi naváže neméně šílený příběh dvou bratrů
    Seriály2. 5. 2023
    Na hit Netflixu o vrahovi Dahmerovi naváže neméně šílený příběh dvou bratrů

    Jeden z nejsledovanějších seriálů v historii Netflixu, kriminální série Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera, dostane dvě pokračování od tvůrců Ryana Murphyho a Iana Brennana. Téma závěrečné části zatím neznáme, ta nadcházející se dle čerstvých informací zaměří na bratry Menéndezovi, kteří roku 1989 zastřelili své rodiče a u soudu se hájili tím, že je otec sexuálně a emocionálně zneužíval.

  13. Láska, nevěra, smrt. Elizabeth Olsen vévodí novince HBO na motivy skutečné brutální vraždy
    Seriály30. 4. 2023
    Láska, nevěra, smrt. Elizabeth Olsen vévodí novince HBO na motivy skutečné brutální vraždy

    První tři epizody sedmidílné kriminální série Láska a smrt uvedla ve čtvrtek 27. dubna služba HBO Max. Marvelovská hvězda Elizabeth Olsen v ní ztvárňuje Candy Montgomary, matku, manželku a ženu v domácnosti, která má na sklonku sedmdesátých let milostný poměr s manželem své dobré přítelkyně Betty. Na pobožně založeném předměstí Dallasu, kde lidé chtějí pouze vychovat děti a projevovat lásku své rodině a bohu, se milenci dopouštějí hříchu, který se pomalu zažírá do životů jejich nejbližších.

  14. Steven Spielberg viděl Indiana Jonese 5. Jeho reakce nemohla být lepší
    Filmy28. 4. 2023
    Steven Spielberg viděl Indiana Jonese 5. Jeho reakce nemohla být lepší

    Harrison Ford se bude s nacisty přetahovat o mocný nástroj osudu od 29. června, ještě předtím se pátý Indiana Jones představí na filmovém festivalu v Cannes. Režie se poprvé nechopil Steven Spielberg, jenž ustoupil mladšímu Jamesi Mangoldovi (Logan, Le Mans ‘66). Legendární filmař už hotový snímek zhlédl na uzavřené Disneyho projekci a svou nadšenou reakcí ještě zvyšuje už tak napnutá očekávání.

  15. Jak začaly Hunger Games? Počátek her na život a na smrt v první vzrušující ukázce
    Filmy28. 4. 2023
    Jak začaly Hunger Games? Počátek her na život a na smrt v první vzrušující ukázce

    První trailer na dějového předchůdce sci-fi série Hunger Games s názvem Hunger Games: Balada o ptácích a hadech se po premiéře na lasvegaském CinemaConu dostal na internet. Adaptace knižního bestselleru Suzanne Collins se odehrává 64 let před událostmi původního filmu, v němž se roku 2012 proslavila Jennifer Lawrence.