Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nedejte na filmové trailery. Často nám lžou, jako když tiskne
    Téma28. 5. 2023
    Nedejte na filmové trailery. Často nám lžou, jako když tiskne

    V době internetu jsme novými ukázkami na televizní či hollywoodské premiéry každodenně zaplavení a tvůrci umí s trailery pracovat tak obratně, že pouze jim se věnuje řada webů či YouTube kanálů. Videa nám přitom často lžou, zatajují a prezentují úplně jiná díla, než jaká i na jejich popud nakonec zhlédneme v kinech nebo na streamu.

  2. Umělá inteligence převedla slavné blockbustery do stylu Wese Andersona a internet šílí
    Téma27. 5. 2023
    Umělá inteligence převedla slavné blockbustery do stylu Wese Andersona a internet šílí

    V posledních měsících se hodně hovoří o tom, jak by umělá inteligence mohla v budoucnu proměnit tvář filmového průmyslu. Podle některých insiderů zvládne kompletně vytvořit celovečerní snímek do dvou let. YouTube kanál Curious Refuge a jeho správce Caleb Ward se ponořili do možností AI a začátkem května zveřejnili několik videí, která se ihned stala virálními. Prostřednictvím programů jako Chat GPT nebo Midjourney vytvořili trailery na Star Wars, Avatara a Pána prstenů s vizuální stránkou, která evokuje specifický styl režiséra Wese Andersona.

  3. Do mysli šampióna. Portrét Conora McGregora patří k lepším dokumentům Netflixu
    Recenze25. 5. 2023
    Do mysli šampióna. Portrét Conora McGregora patří k lepším dokumentům Netflixu

    Jestliže do svých 34 let zvládnete zažehnout renesanci smíšených bojových umění (UFC), stát se ve své kategorii nejlepším a nejbohatším na světě a prodávat vlastní značku whiskey, máte nárok na hutný čtyřhodinový dokument. Irský UFC bijec Conor McGregor zasvětil život plnění sportovních, rodinných a ekonomických snů a jeho dokumentární portrét McGregor Forever je ve svých nejinspirativnějších pasážích působivou výpovědí o síle lidského ducha a nastavení nezlomné mysli.

  4. Dinosauři, manželství nebinárních a Gremlini. Tento týden se streamovací služby vytáhly
    Téma25. 5. 2023
    Dinosauři, manželství nebinárních a Gremlini. Tento týden se streamovací služby vytáhly

    Nabídka streamovacích služeb bude v nadcházejících dnech pořádně pestrá. Seriálové novinky obsáhnou nejrůznější žánry a uspokojí publikum dychtící po dobrodružství, mystice, queer tematice i akčních komediích. Podívejme se na několik nejžhavějších tipů, které by vám neměly uniknout.

  5. Zemřela Tina Turner. Zahrála si u Miloše Formana a byla výsadní soupeřkou Šíleného Maxe
    Téma24. 5. 2023
    Zemřela Tina Turner. Zahrála si u Miloše Formana a byla výsadní soupeřkou Šíleného Maxe

    Americko-švýcarská zpěvačka a herečka Tina Turner zemřela po vleklých zdravotních komplikacích ve věku 83 let. Její chraplák otřásal hlavně v 80. letech světovými hitparádami, oblíbená interpretka přezdívaná rocková babička prodala přes 200 milionů desek. A stopu zanechala také ve světě filmu.

  6. Dva Batmani, Supergirl a paralelní vesmíry. Flash by mohl být komiksovkou roku a spásou DC
    Filmy24. 5. 2023
    Dva Batmani, Supergirl a paralelní vesmíry. Flash by mohl být komiksovkou roku a spásou DC

    Nejočekávanější komiksový snímek léta se představuje ve finální upoutávce. Superrychlý Flash spojí síly rovnou se dvěma Batmany, Supergirl a svou alternativní verzí v boji o budoucnost paralelních vesmírů.

  7. Hrůzy amerického jihu ve Spielbergově klasice Purpurová barva jako filmový muzikál
    Filmy24. 5. 2023
    Hrůzy amerického jihu ve Spielbergově klasice Purpurová barva jako filmový muzikál

    První trailer k filmové adaptaci muzikálu Purpurová barva, který vychází ze stejnojmenné knižní předlohy Alice Walker z roku 1982, vypustilo studio Warner Bros. Román poprvé zfilmoval roku 1985 Steven Spielberg, muzikál měl broadwayskou premiéru o dvacet let později.

  8. Netflix nás bere na obávaný Ostrov lebek v první upoutávce na animovaný seriál Skull Island
    Seriály24. 5. 2023
    Netflix nás bere na obávaný Ostrov lebek v první upoutávce na animovaný seriál Skull Island

    King Kong měl v posledních letech na stříbrných plátnech napilno. V sérii MonsterVerse se roku 2017 postavil americkým vojákům ve stylovém akčňáku Kong: Ostrov lebek, načež si to rozdal s Godzillou v crossoveru Godzilla vs. Kong. Netflix nově připravil animovanou show Skull Island, v níž se spolu s hrstkou trosečníků vrátíme do nevyzpytatelné ostrovní říše. První trailer slibuje hromadu monster a divoké robinsonovské dobrodružství.

  9. Další triumf nejoriginálnějšího filmaře. Hvězdné Asteroid City sklízí převážně chválu
    Filmy24. 5. 2023
    Další triumf nejoriginálnějšího filmaře. Hvězdné Asteroid City sklízí převážně chválu

    Režisér Wes Anderson (Grandhotel Budapešť) se v posledních týdnech stal miláčkem sociálních sítích poté, co umělá inteligence přetvořila Star Wars a další slavné tituly do jeho uhrančivého stylu. Režisérův nejnovější snímek Asteroid City měl premiéru na probíhajícím festivalu v Cannes, a přestože si některé kritiky a kritičky nezískal, dosavadní reakce hovoří jasně. Jde o další unikátní počin dokazující, že filmy tohoto autora se nedají imitovat.

  10. Indiana Jones 5 se jeví jako fiasko, jímž Disney může napodobit rozklad Star Wars
    Filmy23. 5. 2023
    Indiana Jones 5 se jeví jako fiasko, jímž Disney může napodobit rozklad Star Wars

    Krátce po světové premiéře ve francouzském Cannes, kde publikum vestoje aplaudovalo „pouze“ pět minut, se na Indiana Jonese a nástroj osudu valily první nelítostné recenze. Zatímco loňský Top Gun odcházel z festivalového debutu se skvělou pověstí a v kinech rozbil bank, poslední výprava letitého archeologa může na podobnou strategii doplatit. Nepomohou zřejmě ani bezprostřední uklidňující reakce tvůrců, kteří musí hasit další Disneyho požár.

  11. Žhavé výstřely 2 změnily kurz filmové parodie. Populární jsou hlavně v Čechách
    Téma23. 5. 2023
    Žhavé výstřely 2 změnily kurz filmové parodie. Populární jsou hlavně v Čechách

    Třicet let po prvním uvedení, které se konalo 21. května 1993, mají Žhavé výstřely 2 stále co nabídnout. Parodie beroucí si na paškál akční sérii Rambo či politická témata kolem války v Perském zálivu slízla rozporuplnou kritiku, která hlásila jednoduchou pravdu. Někdo se může u zesměšňování všemožných filmů potrhat smíchy, jiný shledává většinu z nepolevujících vtipů nevkusnou a lacinou.

  12. Sláva jako cíl i prokletí. Erotická hvězda Anna Nicole Smith v dokumentu Netflixu
    Recenze17. 5. 2023
    Sláva jako cíl i prokletí. Erotická hvězda Anna Nicole Smith v dokumentu Netflixu

    V dobách, kdy novinové titulky plnila zejména Pamela Anderson, se americký bulvár mohl opřít ještě o jednu blondýnu s výraznými křivkami a hereckými ambicemi. Anna Nicole Smith byla playmate, zahrála si třeba v Bláznivé střele 3 a provdala se za takřka 90letého miliardáře, o jehož pozůstalost se po jeho smrti soudila. Dokumentární snímek Netflixu Anna Nicole Smith: Neznáte mě ji však líčí také jako matku, která chtěla svému synovi zajistit lepší dětství, než jaké dle vlastních slov prožila sama.

  13. Nejdelší akční scéna historie. Chris Hemsworth podruhé vyprošťuje zajatce i v Čechách
    Filmy16. 5. 2023
    Nejdelší akční scéna historie. Chris Hemsworth podruhé vyprošťuje zajatce i v Čechách

    Druhý díl akční série Vyproštění se před červnovou premiérou hlásí v další adrenalinové upoutávce. Video přichází den po zveřejnění tří nových plakátů, které herec Chris Hemsworth na sociálních sítích promoval s tím, že se všechny vztahují k jediné, 21minutové akční sekvenci točené na jeden záběr.

  14. Režisér Třinácti životů, Jude Law a Ana de Armas pátrají po původu života na Galapágách
    Filmy16. 5. 2023
    Režisér Třinácti životů, Jude Law a Ana de Armas pátrají po původu života na Galapágách

    Ron Howard, oscarový tvůrce závodních Rivalů či dojemného dramatu Třináct životů, se chystá na svůj další režijní projekt. Podle webu Deadline natočí ambiciózní survival thriller Origin of Species (Původ druhů) s Judem Law a Anou de Armas, v němž skupinka postav opustí civilizaci a vydá se na Galapágy pátrat po původu života.

  15. Harrison Ford se v prvním klipu z Indiana Jonese 5 prohání v rikše. Film bude dlouhý
    Filmy16. 5. 2023
    Harrison Ford se v prvním klipu z Indiana Jonese 5 prohání v rikše. Film bude dlouhý

    Před blížící se premiérou filmu Indiana Jones a nástroj osudu na probíhajícím festivalu v Cannes studio Lucasfilm zveřejnilo první minutový klip. Zachycená akční scéna na prašných silnicích navazuje na tradiční honičky z předchozích dílů a vedle letmého pohledu na záporáka Vollera (Mads Mikkelsen) rozvíjí interakci mezi Indym (Harrison Ford) a jeho kmotřenkou Helenou (Phoebe Waller-Bridge). Souběžně s premiérou videa jsme se dozvěděli i oficiální stopáž filmu, který bude jasně nejdelší z celé pentalogie.