Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. KVIFF: Ztracené děti, bojující s vlastním strachem, jako temná folklorní pohádka
    Recenze3. 7. 2023
    KVIFF: Ztracené děti, bojující s vlastním strachem, jako temná folklorní pohádka

    Čtyři nezletilí sourozenci, opuštěný temný dům a monstrum se svítícíma očima, které vylézá z tajuplného lesního brlohu. Celovečerní debut belgické režisérky Michèle Jacob Ztracené děti je třiaosmdesátiminutovým hororovým podobenstvím o tom, jak zranitelní chlapci a dívky musejí táhnout za jeden provaz, aby překonali rodinné trauma.

  2. KVIFF: Medvědi tu nejsou stírají hranici mezi realitou a fikcí. Panahi točí navzdory všemu
    Recenze2. 7. 2023
    KVIFF: Medvědi tu nejsou stírají hranici mezi realitou a fikcí. Panahi točí navzdory všemu

    Íránský režisérský rebel Jafar Panahi měl stále zakázáno opustit zemi, proti jejímuž represivnímu režimu se v minulosti opakovaně stavěl, když natáčel svůj nejnovější snímek Medvědi tu nejsou. V příběhu pohybujícím se na hranici dokumentu a stylizované fikce hraje proslulý filmař sám sebe přebývajícího v pohraniční vesnici, odkud řídí natáčení filmu vznikajícího v sousedním Turecku. Progresivně smýšlející osobnost jeho formátu má na tradiční venkovský život zásadní dopad a snímek si kreativně pohrává s množstvím témat.

  3. KVIFF: Kdo je tu netvor? Japonské drama o nevině a nepochopení dojme i překvapí
    Festivaly a ceny1. 7. 2023
    KVIFF: Kdo je tu netvor? Japonské drama o nevině a nepochopení dojme i překvapí

    Karlovarský festival uvádí v sekci Horizonty japonské drama o dospívání Netvor, které už má cenu za nejlepší scénář z nedávného festivalu v Cannes. Věhlasný režisér Hirokazu Kore'eda (Zloději) v něm nejprve minimalisticky rozvíjí příběh o školní šikaně a nekompetenci učitelů, který však postupně metamorfuje do bohatého vyprávění, v němž se prolínají různé perspektivy. Až do samého konce není jasné, jaké emoce budou hrát prim.

  4. Boris Johnson vs. Anglie. Provokativní seriál jitří čerstvé rány po koronavirovém peklu
    Seriály30. 6. 2023
    Boris Johnson vs. Anglie. Provokativní seriál jitří čerstvé rány po koronavirovém peklu

    Britská televizní minisérie Boris vs. Anglie (This England), v níž renomovaní režiséři Michael Winterbottom a Julian Jarrold mapují první měsíce vlády bývalého premiéra Borise Johnsona, představuje atraktivní položku streamovací služby Canal+. Šestidílný seriál s pozoruhodným výkonem Kennetha Branagha v titulní roli aplikuje nezaujatý pozorovací i emocionální a osobní přístup. Je působivým ohlédnutím za politicky i morálně náročným obdobím, přestože jej britská veřejnost osočuje z prvoplánového zneužití stále citlivého tématu.

  5. Největší dárek k Halloweenu. V adaptaci hororové videohry zavítáme do zábavního centra
    Filmy29. 6. 2023
    Největší dárek k Halloweenu. V adaptaci hororové videohry zavítáme do zábavního centra

    Filmové adaptace videoher zažívají díky The Last of Us a Super Mario Bros. ve filmu nebývalý rozkvět, který v Hollywoodu nehodlají ukončit. Druhého listopadu do tuzemských kin vstoupí horor Pět nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy's) na motivy stejnojmenné hry, který vznikal od roku 2015 a nyní se představuje v první plnokrevné upoutávce.

  6. Režisér Dne nezávislosti chystá masivní sci-fi projekt. Space Nation bude TV série i online hra
    Téma29. 6. 2023
    Režisér Dne nezávislosti chystá masivní sci-fi projekt. Space Nation bude TV série i online hra

    Roland Emmerich, jenž rád ničí zemské památky v katastrofických sci-fi jako Den nezávislosti, 2012 nebo Moonfall, tentokrát směřuje do vzdáleného vesmíru. Sedmašedesátiletý německý režisér spojil síly s vývojáři hry World of Warcraft a vytváří novou multimediální sérii Space Nation, která obsáhne online hry, televizní sérii i krátkometrážní animáky.

  7. Pěkně postaru. Produkce Gladiátora 2 staví na Maltě obří koloseum
    Filmy29. 6. 2023
    Pěkně postaru. Produkce Gladiátora 2 staví na Maltě obří koloseum

    Vypadá to, že takřka po čtvrt století se zase jednou královsky pobavíme. Maximus v podání Russella Crowea se pro dvojku Gladiátora sice nevrátí, ale jeho herečtí nástupci v čele s Paulem Mescalem, Denzelem Washingtonem a Pedrem Pascalem vypadají víc než slibně. A navrch se budou ohánět mečem v kolosálních kulisách, které nyní produkce staví na Maltě a jež na fotografii zachytil šéfredaktor webu Collider.

  8. Futurama se vrací po 11 letech s parodiemi na Westworld, Dunu i koronavirové testy
    Seriály28. 6. 2023
    Futurama se vrací po 11 letech s parodiemi na Westworld, Dunu i koronavirové testy

    Animovaný seriál Futurama od tvůrců Simpsonových dostává po jedenácti letech novou sérii s pořadovým číslem osm. Bude mít deset dílů a distributor Hulu odvysílá od 24. července každý týden jeden. Čerstvě zveřejněný trailer odhaluje řadu moderních parodií i návrat původních tvůrců, dabérů a dabérek.

  9. Zemřel herec Julian Sands. Z posledního výletu do hor se už nevrátil
    Téma28. 6. 2023
    Zemřel herec Julian Sands. Z posledního výletu do hor se už nevrátil

    Pětašedesátiletý britský herec známý z filmů jako Leaving Las Vegas, Pokoj s vyhlídkou nebo Nabarvené ptáče se v lednu vydal sám do kalifornských hor, odkud se už nevrátil. Záchranné akce komplikovaly tuhé bouře a v minulý týden se našly lidské ostatky, které dle oddělení šerifa San Bernardino County náleží charismatickému herci s bledou tváří a upřeným pohledem.

  10. Víc zabitých než v Rambovi. Jak Arnoldova rivalita se Stallonem změnila kultovní Komando
    Filmy28. 6. 2023
    Víc zabitých než v Rambovi. Jak Arnoldova rivalita se Stallonem změnila kultovní Komando

    Jeden z nejpověstnějších akčňáků osmdesátých let, v němž se Arnold Schwarzenegger pouští do krvavé i vtipné záchrany své unesené dcery, mohl vypadat docela jinak. Scenárista Komanda Steven E. de Souza v novém rozhovoru s Radio Times prozradil, že původní verze filmu neměla v porovnání se Stallonovým Rambem II dostatek mrtvých záporáků. To vedlo k přetáčkám, nárůstu rozpočtu a odpískání původního konce.

  11. Dějový předchůdce hororu Rosemary má děťátko bude pořádně znepokojivý
    Filmy26. 6. 2023
    Dějový předchůdce hororu Rosemary má děťátko bude pořádně znepokojivý

    Nesnesitelně tísnivý horor Romana Polanského z roku 1968 podle románu Iry Levina představil mladý manželský pár, jenž krátce po nastěhování do bytovky očekává své první dítě. Nastávající matka Rosemary v podání Miy Farrow však tuší, že plod v jejím těle může být dílem samotného satana. Na snímek Rosemary má děťátko nyní studio Paramount navazuje hororem Apartment 7A, který mu má dějově předcházet a zachovat intenzitu interpretačně bohaté látky.

  12. Nové počítadlo, noví rekordmani. Desítka nejsledovanějších filmů a seriálů Netflixu
    Téma25. 6. 2023
    Nové počítadlo, noví rekordmani. Desítka nejsledovanějších filmů a seriálů Netflixu

    Netflix v týdnu zavedl nový systém určování nejsledovanějších titulů. Roli už nehraje pouze množství času, které publikum u daného pořadu prosedělo. Počet zhlédnutých hodin za prvních 91 dní od premiéry se vydělí délkou filmu či seriálu a výsledné číslo udává kýženou bilanci. Dosud se přitom bralo v potaz jen 28denní premiérové okno.

  13. Kdo nemá rád Království křišťálové lebky, nechápe Indiana Jonese. Je to pravda?
    Téma24. 6. 2023
    Kdo nemá rád Království křišťálové lebky, nechápe Indiana Jonese. Je to pravda?

    Patnáct let po premiéře zůstává čtvrtý díl Indiana Jonese otloukánkem dobrodružné série, kterou si v průběhu osmdesátých let všichni zamilovali. S blížícím se uvedením pětky, na jejíž adresu zatím ze světa proudí převážně kritika, se však pověst Království křišťálové lebky pozvolna proměňuje. Stárnoucí Indy v souboji s jaderným hřibem, vládními špióny a proradnými soudruhy ostatně disponuje takovou porcí „jonesovské“ zábavy, že si oprátku od kritické a divácké obce zdaleka nezaslouží.

  14. Je to tady zase. Simpsonovi předpověděli nehodu ponorky u Titaniku
    Téma23. 6. 2023
    Je to tady zase. Simpsonovi předpověděli nehodu ponorky u Titaniku

    Zmizení ponorky Titan, v níž čtveřice turistů a generální ředitel zodpovědné společnosti OceanGate mířili k vraku Titanicu, je nejprobíranějším tématem posledních dní. Trosky průzkumného plavidla se po intenzivních záchranných akcích našly 500 metrů od potopené lodi a nikdo z miliardářské posádky nepřežil. Ač je asociace spíš okrajová, lidé záhy poukazují na podobnost s desátou epizodou sedmnácté řady Simpsonových s názvem Čí je vlastně Homer?, v níž otec rodiny Simpsonů uvízne v hlubinách při hledání pokladu na ztroskotané španělské lodi.

  15. Marvelovská Tajná invaze je návrat ke špionážním kořenům oblíbence Nicka Furyho
    Seriály23. 6. 2023
    Marvelovská Tajná invaze je návrat ke špionážním kořenům oblíbence Nicka Furyho

    Patnáct let byl šedou eminencí největší kinematografické série současnosti, nyní konečně dostává vlastní show. Nick Fury v podání Samuela L. Jacksona musí v seriálu Tajná invaze na Disney+ zabránit mimozemským Skrullům, aby se zmocnili naší planety. První zveřejněná epizoda se odehrává v Moskvě a evokuje atmosféru studené války i současné mezinárodní napětí, čímž fantasmagorické adaptace marvelovských komiksů sympaticky vrací zpátky na zem.