Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Dokumentární portrét Davida Beckhama je strhující, dokud pojednává hlavně o fotbale
    Recenze10. 10. 2023
    Dokumentární portrét Davida Beckhama je strhující, dokud pojednává hlavně o fotbale

    Fotbal je nejrozšířenější sport na světě, jemuž v posledních letech vládnou Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Jenže tím, kdo vizáže, platy, soukromé aféry či svatby fotbalistů přenesl na titulní strany bulváru a dodal sportovní kariéře předtím nevídaný podnikatelský rozměr, je osmačtyřicetiletý David Beckham. Na Angličana s kouzelnou pravačkou a manžela bývalé členky Spice Girls Victorie Beckham, jehož lze považovat za Brada Pitta fotbalových trávníků, si v netflixovské minisérii posvítil dokumentarista a herec Fisher Stevens. Čtyřdílný dokument zaujme přehledně uspořádanými archivními záběry, zástupem slavných tváří fotbalu a také tím, jak vhodně i tendenčně odráží Beckhamův mediální a popkulturní vliv.

  2. Získá druhého Oscara? Angelina Jolie jako operní diva v režii mistra filmových biografií
    Filmy10. 10. 2023
    Získá druhého Oscara? Angelina Jolie jako operní diva v režii mistra filmových biografií

    Slavná herečka Angelina Jolie se po letech v ústraní a účinkování v průměrných velkoprodukcích snad konečně vrací tam, kde ji máme nejraději. V chystaném životopisném snímku Maria od chilského režiséra Pabla Larraína ztvárňuje řecko-americkou sopranistku Marii Callas. Operní diva s výjimečným a dle mnohých nepřekonatelným hlasem propadla osudové a nešťastné lásce k pohrdavému miliardáři, jenž ji opustil pro jinou a psychicky rozložil. Zemřela roku 1977 ve třiapadesáti letech a filmový životopis, který se představuje na prvních fotkách, bude vyprávět teskný osobní příběh směřující na Oscary.

  3. Tonoucí Disney se chytá pořádného stébla. Připravuje se Ledové království 3
    Filmy9. 10. 2023
    Tonoucí Disney se chytá pořádného stébla. Připravuje se Ledové království 3

    Přestože jejich remaky a pokračování včetně Indiana Jonese prodělávají, u Disneyho dál používají jediný recept – vydržet a servírovat animované menu, které publikum zná a tedy nemůže odmítnout. Na cestě je tudíž Toy Story 5 a také Ledové království 3. Disneyho obchodní ředitelka a režisérka Jennifer Lee na londýnském filmovém festivalu prozradila, že na završení trilogie Frozen už studio aktivně pracuje a že jí dosavadní výsledky učarovaly.

  4. Denzel Washington má v Gladiátorovi 2 roli, která kopíruje i rozvíjí první díl
    Filmy9. 10. 2023
    Denzel Washington má v Gladiátorovi 2 roli, která kopíruje i rozvíjí první díl

    Russella Crowea sice tvůrci nevzkřísí a Gladiátor 2 bude vyprávět o Luciovi s tváří Paula Mescala, ale návrat do římského impéria má mít s úspěšným originálem několik styčných bodů. Jedním z nich je postava ztvárněná oscarovým Denzelem Washingtonem, o níž se režisér Ridley Scott rozhovořil pro magazín Total Film a která navazuje na Proxima v podání Olivera Reeda.

  5. Postapokalyptická Furiosa možná odstartuje v Cannes, kde před lety uhranul Šílený Max
    Filmy9. 10. 2023
    Postapokalyptická Furiosa možná odstartuje v Cannes, kde před lety uhranul Šílený Max

    Oscarové akční drama Šílený Max: Zběsilá cesta, které mnozí řadí k nejzásadnějším hollywoodským filmům století, mělo premiéru v mimosoutěžní sekci festivalu v Cannes v květnu 2015. Snímek, jímž režisér George Miller navázal na australskou trilogii s Melem Gibsonem, zanechal ve francouzském a následně celosvětovém publiku značný dojem. Miller momentálně chystá prequel Furiosa, který se zaměří na mladší verzi hrdinky, již ve Zběsilé cestě ztvárnila Charlize Theron. Ač není nic potvrzené, weby jako World of Reel a Variety sdílejí informace od hollywoodských insiderů, podle nichž Furiosa rovněž odstartuje příští rok v Cannes.

  6. Definitivní filmový portrét Martina Luthera Kinga obstará Spielberg a komik Chris Rock
    Filmy8. 10. 2023
    Definitivní filmový portrét Martina Luthera Kinga obstará Spielberg a komik Chris Rock

    Život proslulého aktivisty, kazatele a bojovníka za černošská občanská práva Martina Luthera Kinga se stal předmětem mnoha filmových a knižních děl. Na stříbrném plátně jeho nezanedbatelný přínos připomnělo například oscarové drama Selma z roku 2014. Steven Spielberg se dle webu Variety chystá produkovat nový a definitivní filmový portrét na motivy vyčerpávající knižní biografie King: A Life, který má režírovat slavný herec a komik Chris Rock.

  7. Bílí muži vládnou hollywoodským filmům. Může za to nastavený produkční metr
    Téma7. 10. 2023
    Bílí muži vládnou hollywoodským filmům. Může za to nastavený produkční metr

    Správně tušíte, že tvářemi těch nejvýdělečnějších a tudíž nejpopulárnějších filmů posledních let jsou většinou bílí muži. Top Gun 2, Spider-Man či Oppenheimer generovaly obrovské tržby také díky propagaci či prestiži svých značek, ale jedno mají společné. Jejich bělošští mužští protagonisté jsou zkrátka těmi, k nimž se globální publikum dlouhodobě nejsnáze vztahuje, platí tedy za nejspolehlivější garanci finanční návratnosti. Nový průzkum od organizace Annenberg Inclusion Initiative se nicméně ptal, zda je taková záruka opravdu spolehlivá.

  8. Revoluce na Wall Street. Peníze těch tupců jsou nejvýmluvnější film o dnešním kapitalismu
    Recenze6. 10. 2023
    Revoluce na Wall Street. Peníze těch tupců jsou nejvýmluvnější film o dnešním kapitalismu

    Shortování je v obecném smyslu způsob amorálního investování, kdy lidé skupují akcie společností, jejichž propad jim vydělá peníze. V podstatě sází na to, že nezajímavé akcie půjdou dolů, čímž mocní hráči na Wall Street udržují své pozice a brání úspěchu drobných investorů, totiž „tupců“. V kinech uváděný snímek Peníze těch tupců (Dumb Money) vypráví o skutečné akciové revoluci, která se odehrála v době koronavirové pandemie, kdy lidé organizovaně nakupovali a neprodávali shortované akcie ztrátové videoherní společnosti GameStop. Přestože stominutový a skvěle obsazený film řadu věcí jen nakousne a musí hodně vysvětlovat, pro určitou skupinu lidí by mohl být nejvýmluvnějším portrétem současné ekonomiky a kapitalismu.

  9. Stvořitel je prý výtvor AI a tupý kompilát. Pro mnoho lidí však bude zaslouženou klasikou
    Téma5. 10. 2023
    Stvořitel je prý výtvor AI a tupý kompilát. Pro mnoho lidí však bude zaslouženou klasikou

    Jedná se o velké hollywoodské sci-fi, jaké opravdu nevzniká každý rok. Stvořitel od režiséra Garetha Edwardse (Godzilla, Rogue One: Star Wars Story) vypráví o blízké budoucnosti, kdy lidstvo pomocí odpalovací a špionážní satelitní technologie Nomád potírá zbytky robotické umělé inteligence v jihovýchodní Asii. Nabízí scénografii jako z Avatara či Spielbergových sci-fi, a přitom stál jen 80 milionů dolarů (Avatar 2 vyšel bezmála na půl miliardy). Měl být revolucí, jenže tuzemské publikum i kritická obec ho přijaly chladně. Málokdo se totiž pozastavil nad tím, že nejde ani o revoluci, ani o otrocké přepisování, ani o dílo aspirující na filosofické ceny. Stvořitel je působivé vyvrcholení žánrové etapy, které je v každé scéně tak zábavné, velikášské či dojemné, že by ho AI nikdy stvořit nedokázala.

  10. Drsná detektivka, nebo plíživé drama o vykoupení? Ještěr zvládá obojí
    Filmy5. 10. 2023
    Drsná detektivka, nebo plíživé drama o vykoupení? Ještěr zvládá obojí

    Po nějaké době přistál na Netflixu snímek, který si říká o naši pozornost už excelentním obsazením. A také ambicemi vyprávět košatý mysteriózní příběh tak, abychom ho hned v prvním aktu neprohlédli. Detektivní thriller Ještěr s Beniciem Del Torem a Justinem Timberlakem má kvality mrazivých severských kriminálek a pozvedá ho hlavně důraz na tíživý psychologický vývoj protagonisty a ochota tepat do amerického policejního systému.

  11. Čí jsou zásluhy? Nejlepší Star Wars film století se přetáčel, ale režisér zůstal na svém místě
    Filmy5. 10. 2023
    Čí jsou zásluhy? Nejlepší Star Wars film století se přetáčel, ale režisér zůstal na svém místě

    Když se o filmu mluví hlavně v souvislosti s jeho zákulisními bitvami a přetáčkami, většinou to neznačí nic dobrého. V pořadí osmý celovečerní snímek ze světa Star Wars, Rogue One: Star Wars Story z roku 2016, ovšem své produkční stigma zažehnal a publiku nabídl strhující zážitek. Výsledná kvalita se hojně připisovala Tonymu Gilroyovi (Andor), jehož u Disneyho povolali, aby zametl škody napáchané režisérem Garethem Edwardsem (Godzilla). Edwards, jenž nyní promuje svou novou ambiciózní sci-fi Stvořitel, nicméně tyto zvěsti vyvrátil a tvrdí, že s Gilroyem až do poslední klapky úzce spolupracoval.

  12. Nejdůležitější akční režisér historie představuje vánoční pomstu, jíž by podlehl i John Wick
    Filmy4. 10. 2023
    Nejdůležitější akční režisér historie představuje vánoční pomstu, jíž by podlehl i John Wick

    Tyhle Vánoce nebudou tiché a pokojné. Legendární čínský režisér John Woo se totiž po dvaceti letech vrátil do Hollywoodu, kde v 90. letech rozjel explozivní show s kultovními akčňáky Živý terč nebo Tváří v tvář. Jeho novinka Silent Night od producentů Johna Wicka se obejde bez dialogů, a byť nabídne triviální žánrové schéma o ztrátě syna a následné otcově pomstě na nebezpečném gangu, první trailer skýtá perfektně sestříhaný festival akční zábavy.

  13. Porodit, vylít vodu, sníst placentu. Dystopický thriller Uprostřed ničeho neurazí
    Filmy4. 10. 2023
    Porodit, vylít vodu, sníst placentu. Dystopický thriller Uprostřed ničeho neurazí

    Momentálně nejsledovanější snímek Netflixu, španělské survival drama Uprostřed ničeho, má v jádru tu nejprimitivnější premisu. Těhotná uprchlice Mia (Anna Castillo) jako jediná přežije masakr civilistů ukrytých v nákladním kontejneru, jenže ten vypadne z lodi do rozbouřeného moře. Houževnatá žena musí přežít v nehostinných podmínkách za pomoci několika dostupných nástrojů a také se postarat o narozené dítě. Zatímco čelí přírodním živlům, na souši vládnou totalitní režimy, které si v rámci programu šetření potravin políčily právě na těhotné ženy a malé děti.

  14. Eastwoodova nejpříšernější scéna. Falešné dítě zničilo věrohodnost Amerického snipera
    Filmy4. 10. 2023
    Eastwoodova nejpříšernější scéna. Falešné dítě zničilo věrohodnost Amerického snipera

    Jediná scéna stačila dle některých nejhlasitějších kritiků k tomu, aby válečné drama Americký sniper v režii Clinta Eastwooda přišlo o možnost získat Oscara za nejlepší film roku. Kontroverzní filmové vyobrazení odstřelovače Chrise Kylea (Bradley Cooper), jenž se chlubil zabitím více než 250 lidí během vojenské služby v Iráku, totiž v jednom strnulém záběru hyzdí panenka, již tvůrci použili namísto skutečného kojence. Scéna se stala častým terčem posměchu a podle scenáristy Jasona Halla měla vypadat úplně jinak, totiž živěji.

  15. Gérard Depardieu poprvé promluvil o závažných obviněních ze sexuálního zneužívání
    Téma3. 10. 2023
    Gérard Depardieu poprvé promluvil o závažných obviněních ze sexuálního zneužívání

    Slavný francouzský herec reagoval v otevřeném dopisu pro deník Le Figaro na obvinění, podle nichž se dopustil sexuálního násilí nejméně na dvanácti ženách. První nařčení se datuje do roku 2020 a další tucet následoval letos v dubnu, kdy proti herci vystoupila investigativní webová stránka Mediapart. Depardieu, jenž se stal kontroverzní osobností také pro jeho sympatie k režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, z jehož rukou obdržel ruský pas, veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že je obětí mediálního lynčování.