Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejdepresivnější film roku novátorsky vykresluje hrůzy holokaustu. Z traileru mrazí
    Filmy18. 10. 2023
    Nejdepresivnější film roku novátorsky vykresluje hrůzy holokaustu. Z traileru mrazí

    Zdání klame a na pohled příkladná rodina může snadno nabýt démonických rozměrů, když se hned za jejím pozemkem odehrává nejhorší představitelné zvěrstvo páchané na nevinných lidech. Režisér Jonathan Glazer ve svém psychologickém válečném dramatu The Zone of Interest představuje soukromí osvětimského velitele Rudolfa Hösse, jenž s ženou a dětmi pobývá v honosné vile jen pár metrů od místa, kde v plynových komorách a pecích vyhasínají tisíce židovských životů. Snímek, jenž si odnesl velkou cenu poroty z letošního festivalu v Cannes a který od 15. února 2024 uvede společnost Aerofilms také v České republice, se prezentuje v silném minutovém traileru.

  2. Martin Scorsese chce s DiCapriem točit další film. Vybral si strhující nezfilmovaný příběh
    Filmy18. 10. 2023
    Martin Scorsese chce s DiCapriem točit další film. Vybral si strhující nezfilmovaný příběh

    Martin Scorsese, jehož tvůrce Kmotra Francis Ford Coppola nazval nejlepším žijícím režisérem, už vyhlíží svůj další projekt. Tento týden do kin vstupuje jeho detektivní drama Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) o vraždách původních obyvatel vlastnících pozemky s ropou. Scorsese hodlá u dobových příběhů setrvat. V rozhovoru pro The Sunday Times vyzradil, že momentálně má v plánu adaptaci knihy The Wager o lodní vzpouře v 18. století, v níž se má opět objevit jeho dvorní herec Leonardo DiCaprio.

  3. Břímě Stranger Things a šikana od starších. Žena roku Millie Bobby Brown hledí vpřed
    Téma18. 10. 2023
    Břímě Stranger Things a šikana od starších. Žena roku Millie Bobby Brown hledí vpřed

    Žena roku 2023 podle časopisu Glamour, devatenáctiletá americká herečka Millie Bobby Brown, má na prahu dospělosti zářné vyhlídky. Čeká ji svatba se snoubencem Jakem Bongiovim, synem slavného rockera Jona Bon Joviho, se sourozenci vede vlastní produkční společnost a chystá se uzavřít životní kapitolu kolem seriálu Stranger Things, který ji roku 2016 katapultoval ke globální slávě. Ne všechny zážitky spojené s pořadem Netflixu jsou pro ni však pozitivní. V rozhovoru pro Glamour vyjádřila lítost, že kvůli dlouhodobému závazku k úloze Eleven přišla o řadu projektů, které by ji lákaly víc.

  4. Disneyho korektní Sněhurka nakrkla konzervativní společnost. Chystá se odveta v duchu tradic
    Filmy17. 10. 2023
    Disneyho korektní Sněhurka nakrkla konzervativní společnost. Chystá se odveta v duchu tradic

    Chystaná Disneyho Sněhurka s živými herci, v níž namísto sedmi trpaslíků poznáme sedm magických bytostí různého vzrůstu a etnik, budí značné kontroverze. Konzervativní zpravodajský web a mediální společnost Daily Wire reaguje výrobou vlastní hrané verze ikonické pohádky, která bude věrná předloze bratří Grimmů i Disneyho původnímu animáku a v níž si nejkrásnější princeznu zahraje youtuberka Brett Cooper. První krátký trailer na snímek Snow White and the Evil Queen (Sněhurka a zlá královna) odhaluje novou Sněhurku v lese plném mírumilovné zvěře i pověstných červených jablek.

  5. Top Gun bez příkras. Nová reality show zmapuje nejnáročnější výcvik bojových stíhačů
    Téma17. 10. 2023
    Top Gun bez příkras. Nová reality show zmapuje nejnáročnější výcvik bojových stíhačů

    Stanice National Geographic se po fenomenálním úspěchu filmu Top Gun: Maverick pouští do unikátní dokumentární série, v níž nahlédneme do zákulisí vyčerpávajícího výcviku námořních pilotů americké armády. Série ponese název Top Gun: The Next Generation v reakci na ikonické snímky s Tomem Cruisem, které nábor do letectva propagovaly v 80. letech a následně spustily první postkoronavirové filmové šílenství. Produkující společnost Zinc Media Group bude mít exkluzivní přístup k elitním uchazečům, kteří se podělí i o své osobní příběhy.

  6. Svět patří Taylor Swift. Zpěvaččin koncertní velkofilm vkládá průmysl do rukou kinařů a žen
    Téma16. 10. 2023
    Svět patří Taylor Swift. Zpěvaččin koncertní velkofilm vkládá průmysl do rukou kinařů a žen

    Říjnový pátek třináctého se stal černým dnem pro všechny premiéry v kinech, jež se v USA postavily proti koncertnímu záznamu amerického turné zpěvačky Taylor Swift. Snímek Taylor Swift: The Eras Tour měl obří předprodej a jen za pátek vydělal 39 milionů dolarů. Po víkendu se tržby z USA blíží stům milionům a diskutovaný projekt, který distribuuje významný řetězec kin AMC Theatres, se během čtyř dnů stal tamním nejvýdělečnějším koncertním filmem v historii. To vše může zcela změnit situaci v Hollywoodu, přičemž hlavní slovo mají ženské umělkyně a divačky.

  7. Proč by měl být příští Bond tmavé pleti nebo žena? Odpověď přichází rovnou z MI6
    Téma16. 10. 2023
    Proč by měl být příští Bond tmavé pleti nebo žena? Odpověď přichází rovnou z MI6

    Od premiéry poslední bondovky Není čas zemřít, v níž se na podzim 2021 s úlohou agenta 007 rozloučil Daniel Craig, se bez přestání diskutuje o hercově nástupci. Anebo nástupkyni. Obecně se má za to, že producentka Barbara Broccoli si netroufne otřást genderem Flemingova hrdiny a obsadit ženu, popřípadě muže tmavé pleti, což by u části publika vyvolalo bojkot následných filmů. Podle experta na britskou zpravodajskou službu Johna Taylora by přitom alternativní casting porušující tradici bílých mužů prospěl nejen samotné sérii, nýbrž i britské MI6 jako takové.

  8. Legendárního íránského režiséra a jeho manželku ubodali k smrti
    Téma15. 10. 2023
    Legendárního íránského režiséra a jeho manželku ubodali k smrti

    Průkopníka íránské nové vlny, významného třiaosmdesátiletého režiséra Dariuse Mehrjuiho, v sobotu z neznámých příčin někdo brutálně zavraždil spolu s jeho manželkou v jejich vile nedaleko Teheránu. Režisérova dcera Mona našla těla s bodnými ranami na krku. Identita pachatelů zůstává neobjasněná, avšak rodina v posledních dnech upozorňovala na výhružky smrtí přes sociální sítě. Mehrjui byl autorem zásadních děl íránské kinematografie a odpůrcem poslední královské dynastie, která padla roku 1979.

  9. Studio A24, domov nejvelebenějších autorských filmů, expanduje ke komerci
    Téma14. 10. 2023
    Studio A24, domov nejvelebenějších autorských filmů, expanduje ke komerci

    Produkční a distribuční společnost A24 je ve filmových kruzích pojmem, který s každým rokem a každou novou premiérou nabývá na významu. Nezávislé studio založené před jedenácti lety má na svém kontě dva Oscary za nejlepší film (Moonlight; Všechno, všude, najednou) a především sérii autorských hororů, které diktují směr expandujícího žánru a mají kultovní fanouškovskou základnu. Podle reportáže magazínu The Wrap ale společnost s hodnotou 2,5 miliardy dolarů na nízkonákladových projektech finančně strádá a potřebuje svou působnost rozšířit do mainstreamu. Pomoci jí k tomu má například série Pátek třináctého.

  10. Když erotika fatálně slábne. Můžete spolu chodit i pracovat, aby vše bylo Fair Play?
    Recenze13. 10. 2023
    Když erotika fatálně slábne. Můžete spolu chodit i pracovat, aby vše bylo Fair Play?

    Momentálně nejpopulárnější film na Netflixu nabízí jedno ze společensky nejvíce stigmatizovaných varování do partnerského života. Pracujete s přítelem či přítelkyní, navíc v odosobněném světě burzovních čísel? Pak byste spolu rozhodně neměli také spát. Korporátní, milostné a psychologické drama Fér hra (Fair Play) s hvězdami Bridgertonových a Star Wars zkoumá ješitnost v každém z nás na velice obecném příkladu, který má víc vrstev, než se na první pohled zdá.

  11. Pět ďáblů je melodramatická variace Osvícení, kde čichem cestujeme do minulosti
    Recenze12. 10. 2023
    Pět ďáblů je melodramatická variace Osvícení, kde čichem cestujeme do minulosti

    Jestliže film je médium, které s publikem komunikuje prostřednictvím zvuku a obrazu, francouzské mysteriózní a fantaskní drama Pět ďáblů lze považovat za revoluční počin. Snímek režisérky Léy Mysius, jenž od tohoto týdne můžete vidět v tuzemských kinech, totiž vypráví o desetileté dívce Viky (Sally Dramé),jíž abnormálně vyvinutý čich umožňuje poznávat minulost a dokonce cestovat časem. Úžasná schopnost jí rovněž vyjevuje a objasňuje komplikované rodinné vztahy. Nadčasový příběh z odlehlého alpského městečka je dostatečně vtahující, nicméně nechává za sebou mnoho nezodpovězeného a neotřelou zápletku neumí podat podobně neokázalou formou.

  12. Nechtěná Heard, opilý Momoa a direktivní Elon Musk. Aquaman 2 otřásá slavným studiem
    Téma12. 10. 2023
    Nechtěná Heard, opilý Momoa a direktivní Elon Musk. Aquaman 2 otřásá slavným studiem

    Společnost Warner Bros. Discovery má na krku jeden obrovský problém, jímž je už pár let filmová série DC. Adaptacím známých komiksů se především letos vůbec nedaří a Shazam 2, Flash i Blue Beetle prodělaly miliony dolarů. Prosincová premiéra očekávaného Aquamana 2 dělí společnost od toho, aby udělala tlustou čáru a začala znovu s komiksovým vesmírem pod palcem nikoli Zacka Snydera, nýbrž Jamese Gunna a Petera Safrana. Anebo k tomu, aby vše zkrachovalo a studio Warner Bros. Pictures zamířilo do dražby. V zákulisí Aquamana se totiž dle překvapivého zdroje děly šílené věci, které se vymykají standardním produkčním problémům.

  13. Zachraňte vojína Nilanda. Spielbergův opus, který oloupili o Oscara, vychází ze skutečnosti
    Téma11. 10. 2023
    Zachraňte vojína Nilanda. Spielbergův opus, který oloupili o Oscara, vychází ze skutečnosti

    Filmová vyobrazení druhé světové války bývala plná patriotismu a přímočarého oddělování dobra a zla. Velkofilm Zachraňte vojína Ryana, který měl v České republice premiéru před 25 lety, vše změnil. Zůstal mu sice sentimentální rozměr, neboť Steven Spielberg uctíval památku padlých i veteránů a poněkud glorifikoval politickou znouzectnost USA, ale současně přišel s mnohem radikálnějším portrétem chaotické válečné vřavy a těžce zkoušeného morálního přesvědčení. Rovněž se vztahoval ke skutečným událostem souvisejícím s tzv. politikou jediného přeživšího, která měla zabraňovat tomu, aby v boji padli všichni sourozenci.

  14. Tělo po 50 letech připadne vládě. Dystopické Bílé plastové nebe je pohlcující
    Recenze11. 10. 2023
    Tělo po 50 letech připadne vládě. Dystopické Bílé plastové nebe je pohlcující

    Animované sci-fi Bílé plastové nebe v koprodukci Maďarska a Slovenska, které má ve čtvrtek premiéru v kinech, nás zavádí do roku 2123, kdy se Země po vyhynutí většiny rostlinných a živočišných forem stala neobyvatelnou. Hrstka civilizace přežívá ve futuristické Budapešti ukryté pod mohutnou kopulí a zdánlivě spokojené lidské životy řídí neúprosný deadline. Každý zůstane naživu maximálně do padesáti let. Poté mu vláda do těla implantuje semeno a promění ho ve flóru, již lidé uměle pěstují v obrovských komplexech.

  15. Druhá nejdelší stávka v historii Hollywoodu končí. Scenáristé vrací průmysl do práce
    Téma10. 10. 2023
    Druhá nejdelší stávka v historii Hollywoodu končí. Scenáristé vrací průmysl do práce

    Po 148 dnech se hollywoodští scenáristé a scenáristky mohou radovat, filmový i televizní průmysl směřuje k lepším zítřkům. Stávka scenáristické organizace WGA oficiálně končí. Její členové a členky takřka jednohlasně přijali nový tříletý kontrakt s producentskou asociací AMPTP, který zlepší jejich pracovní podmínky. Finišuje rovněž souběžně probíhající stávka hereckého sdružení SAG-AFTRA, kvůli níž se odsunuly některé očekávané premiéry v čele s druhou Dunou.