Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejnapínavější filmový thriller míří na Netflix. Remake mu zřejmě udělá ostudu
    Filmy4. 2. 2024
    Nejnapínavější filmový thriller míří na Netflix. Remake mu zřejmě udělá ostudu

    Pokud považujete za vrchol filmového napětí duchařské horory, pravděpodobně jste ještě neviděli ani jednu ze dvou filmových adaptací románu Mzda strachu od Georgese Arnauda. Tu první natočil s Yvesem Montandem roku 1953 francouzský režisér Henri-Georges Clouzot a strhující snímek o převozu výbušného nitroglycerinu přes nehostinný terén ohromil příští generace evropských i hollywoodských režisérů. Tvůrce Vymítače ďábla (The Exorcist) William Friedkin obstaral vlastní a rovněž památnou verzi roku 1977. Žezla se nyní chopil Netflix a francouzský filmař Julien Leclercq, kteří novou a o poznání akčnější Mzdu za strach (The Wages of Fear) doručí na konci března. První minutový trailer napovídá, že skvostného završení trojlístku se opravdu nedočkáme.

  2. Filmová pokračování, která kompletně změnila žánr své série
    Téma3. 2. 2024
    Filmová pokračování, která kompletně změnila žánr své série

    Výroba pokračování se stává standardem i v případě sebeméně úspěšných titulů, avšak se silným a odlišným konceptem mohou mít sequely nepopiratelné kouzlo. U sérií aplikujících polonávazné vyprávění, kdy každá další část rozvíjí kompletně jiný příběh a klade před hrdiny nové cíle, se nezřídka jede podle rovnice „čím větší, tím lepší“. Tvůrci však čas od času vsadí na moment překvapení a na etablovanou látku naváží stylem, který zcela převrací žánrovou polohu a někdy i explicitně komentuje charakter předchozích dílů. To se týká i následujících deseti filmů, jež pokračovaly v konkrétně škatulkovaném příběhu velmi neotřele – ať už v ryze pozitivním, nebo spíš záporném smyslu.

  3. Nejlepší režisérské duo se vrací ke kořenům. Coenové chystají zábavný krvavý horor
    Filmy3. 2. 2024
    Nejlepší režisérské duo se vrací ke kořenům. Coenové chystají zábavný krvavý horor

    Bratrské duo Joel a Ethan Coenovi, které stojí za kultovními a oceňovanými snímky jako Millerova křižovatka (Miller's Crossing), Fargo, Big Lebowski nebo Tahle země není pro starý (No Country for Old Men), společně pracovalo naposledy roku 2018 na westernové antologii Balada o Busteru Scruggsovi (The Ballad of Buster Scruggs). Od té doby se držitelé čtyř Oscarů věnují vlastním projektům. Nově však mají v šuplíku společný scénář k hororovému filmu, který údajně ocení skalní fanoušci jejich rané tvorby.

  4. Film od amerického režiséra drancuje ruská kina. Drásá nervy Putinovým podporovatelům
    Filmy3. 2. 2024
    Film od amerického režiséra drancuje ruská kina. Drásá nervy Putinovým podporovatelům

    V ruských kinech absolutně válí režimu nepoplatná adaptace slavného románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka (Мастер и Маргарита), již natočil původem americký režisér Michael Lockshin. Nadčasový metaforický příběh o zakazovaném autorovi, jenž v éře autoritářského Stalinova režimu pracuje s pomocí své ženské múzy na satirické knize o zkažených elitách a personifikovaném satanovi, je oprávněnou literární klasikou. Bouřlivé uvedení filmové verze s německým hercem Augustem Diehlem (Hanebný pancharti), o které je v kinech obrovský zájem a jejíž buřičské postoje vyvolávají hřmotný vztek provládních agitátorů, ukazuje, že za téměř století se toho moc nezměnilo.

  5. Apollo Creed se už usmívá z hereckého nebe. V 76 letech zemřel ikonický Carl Weathers
    Téma2. 2. 2024
    Apollo Creed se už usmívá z hereckého nebe. V 76 letech zemřel ikonický Carl Weathers

    Herec Carl Weathers, jenž byl po Vočkovu štamgastovi ze Simpsonových nejslavnějším afroamerickým Carlem, nás navždy opustil 1. února ve věku 76 let. O jeho úmrtí informoval web Variety hercův agent Matt Luber. Svět přišel o kultovního akčního i charismatického všestranného herce, jenž svým rolím dokázal vtisknout také komického ducha a pozvedl řadu projektů i mimo vesmír Rockyho či Predátora.

  6. Karty vykládající smrt a hrůzu. Z Tarotu se rýsuje hororová senzace roku
    Filmy2. 2. 2024
    Karty vykládající smrt a hrůzu. Z Tarotu se rýsuje hororová senzace roku

    V období, kdy každý dražší film má cestu k zeleným číslům nejistou a trnitou, je hororový žánr jednou z mála kasovních jistot Hollywoodu. Tvůrcům stačí skromný rozpočet, neznámí herci, povedené masky a vlastní vynalézavost, jíž mohou v kinetických a vizuálně orientovaných příbězích popustit uzdu. První trailer na hororový snímek Tarot od společnosti Sony, který v českých kinech uvidíme od 9. května, má potenciál dovést úroveň duchařského teroru do neobvykle triumfálních mezí.

  7. Brad Pitt si zahraje v posledním filmu Quentina Tarantina. Co to pro záhadný projekt znamená?
    Filmy2. 2. 2024
    Brad Pitt si zahraje v posledním filmu Quentina Tarantina. Co to pro záhadný projekt znamená?

    Brad Pitt si podle zahraničního webu Deadline zahraje v jubilejním desátém a zřejmě rozlučkovém filmu Quentina Tarantina s názvem The Movie Critic. Pokud se informace potvrdí a oscarový herec, jenž s kultovním tvůrcem spolupracoval už v Hanebných panchartech (Inglorious Bastards) a Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood), ztvární titulní úlohu, dosavadní rozeseté drobky ohledně příběhu a jeho protagonisty budeme moct smést.

  8. Z úlisného parchanta bezdomovcem? Leonardo DiCaprio zevluje na prvních fotkách nového filmu
    Filmy2. 2. 2024
    Z úlisného parchanta bezdomovcem? Leonardo DiCaprio zevluje na prvních fotkách nového filmu

    Leonardo DiCaprio dokáže uhranout jako lamač dívčích srdcí, ale snad ještě lépe se poslední dobou cítí v kůži ztroskotanců či vyvrhelů. Poté, co mu Akademie překvapivě odepřela oscarovou nominaci za Zabijáky rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon), v nichž spolu s Robertem De Nirem lstivě získával majetek původních obyvatel, už slavný herec natáčí nový, dosud nepojmenovaný projekt režiséra Paula Thomase Andersona (Magnolia, Až na krev). Na uniklých zákulisních fotografií DiCaprio nosí otrhané šaty a komunikuje s renomovaným tvůrcem, v jehož filmech podstupoval okázalé transformace například Daniel Day-Lewis.

  9. HBO chystá nový seriál od autorky Zmizelé. Bude pojednávat o satanistické vraždě
    Seriály2. 2. 2024
    HBO chystá nový seriál od autorky Zmizelé. Bude pojednávat o satanistické vraždě

    HBO pracuje na limitované sérii podle knižního bestselleru Gillian Flynn Temné kouty (Dark Places) z roku 2009, který jsme o šest let později viděli v celovečerní podobě díky stejnojmennému snímku s Charlize Theron. Napínavý příběh o ženě, která v dětství přežila brutální satanistickou vraždu své matky a dvou sester a po pětadvaceti letech chce na tragédii vydělat peníze, si Flynn pohlídá coby hlavní scenáristka, showrunnerka a koproducentka spolu s manželi Brettem Johnsonem (Ray Donovan) a Guerrin Gardner.

  10. Marvelovka Echo překvapila svým rozpočtem. Krvavý seriál si připsal nečekaný rekord
    Seriály1. 2. 2024
    Marvelovka Echo překvapila svým rozpočtem. Krvavý seriál si připsal nečekaný rekord

    Seriály od Marvelu putující na Disney+ zpravidla nestojí méně než 150 milionů dolarů, přičemž jedna epizoda průměrně vychází na 25 milionů. Takové cifry odpovídají třeba druhé sezóně Lokiho, ovšem mohou být i podstatně vyšší. Šestidílná a kritikou ztrhaná Tajná invaze (Secret Invasion) například přišla na 225 milionů dolarů, neméně kritizovaná She-Hulk: Neuvěřitelná právnička (She-Hulk: Attorney at Law) byla jen o deset milionů levnější. Dosud poslední minisérie Echo je tudíž se svým čtyřicetimilionovým rozpočtem zjevením, jež navíc posbíralo převážně chválu a nakoplo popularitu přidružených starších show.

  11. O čem pojednává děsivá Věc? Kurt Russell vysvětlil, jak tvůrci došli k ikonickému závěru
    Filmy1. 2. 2024
    O čem pojednává děsivá Věc? Kurt Russell vysvětlil, jak tvůrci došli k ikonickému závěru

    Kultovní hororovou sci-fi Johna Carpentera Věc (The Thing) obestírají legendy a všemožné interpretace, v jejichž světle přímočarý survival příběh z antarktické základny nabývá netušených významů. Symbolika tehdy nově objeveného onemocnění HIV je v zápletce o nezištném šíření agresivního mimozemského organismu nápadná, přičemž publikum přes čtyři dekády fascinuje a provokuje (vedle nechutných praktických efektů a klaustrofobní atmosféry) hlavně ambivalentní závěr. Představitel protagonisty MacReadyho Kurt Russell po letech zavzpomínal, jak k filmu přistupoval režisér Carpenter a proč zvolili takové nejednoznačné vyústění.

  12. Ničivé zemětřesení a pokusy na lidech. Lovci z konce světa jsou typická korejská šílenost
    Recenze31. 1. 2024
    Ničivé zemětřesení a pokusy na lidech. Lovci z konce světa jsou typická korejská šílenost

    Jižní Korea není pouze domovem filmového Parazita (Parasite) a seriálové Hry na oliheň (Squid Game). Každoročně tam na zápraží Kimových raket vzniká kupa béčkových postapokalyptických experimentů s celkem nuznými triky, zato s neskrývaným elánem a vůlí předčit šílenost hollywoodských béček. Lovci z konce světa (Badland Hunters), kteří momentálně dominují Netflixu, jsou tamní esenciální žánrovkou. Ničivé zemětřesení, které by jinde vystačilo na atraktivní katastrofický děj, je pouhou záminkou k dystopickému vyprávění o šíleném doktorovi, nehumánních pokusech a hrstce odvážných hrdinů, jejichž vůdce se okamžitě řadí k nejtvrdším a také nejležérnějším akčním mlátičkám.

  13. Demonstrující francouzští farmáři obléhají Paříž. Mají nečekaný vzor v Jeremy Clarksonovi
    Téma31. 1. 2024
    Demonstrující francouzští farmáři obléhají Paříž. Mají nečekaný vzor v Jeremy Clarksonovi

    Jeremy Clarkson se ve svých pořadech s Francouzi a jejich automobily nikdy nemazlil, v epizodě The Grand Tour z roku 2021 dokonce s Jamesem Mayem a Richardem Hammondem plánovali odpálit Citroen katapultem zpět přes Lamanšský průliv. Jenže moderátorova pozdější show Clarksonova farma (Clarkson's Farm) oslovila i francouzské farmáře, kteří momentálně kvůli zhoršující se ekonomické situaci v zemědělství zahájili blokádu Paříže.

  14. Pokračování Harryho Pottera s původními herci je tady. Jen v nečekané formě
    Filmy31. 1. 2024
    Pokračování Harryho Pottera s původními herci je tady. Jen v nečekané formě

    Mějte své mudlovské televizory v pohotovosti, neboť v horizontu několika let se na HBO Max objeví nová, tentokrát seriálová adaptace sedmi hlavních knih od J. K. Rowling, pro niž se už začali shánět hlavní tvůrci a tvůrkyně. Navazující filmová série Fantastická zvířata naopak po třech dílech odumřela a vyvstává otázka, jak dlouho Warneři nechají ležet ladem divadelní hru Prokleté dítě, již podle námětu Rowling a Johna Tiffanyho sepsal Jack Thorne. Na internetu se nedávno objevil působivý fanouškovský trailer, který přivádí zpět na scénu Harryho (Daniel Radcliffe), Hermionu (Emma Watson) i Rona (Rupert Grint) devatenáct let po událostech Relikvie smrti, kdy si Harryho syn Albus Severus a potomek Draca Malfoye (Tom Felton) zahrávají s obracečem času.

  15. Sprostá pomůcka? Červí kyblík na popcorn na motivy druhé Duny sklízí posměch
    Téma30. 1. 2024
    Sprostá pomůcka? Červí kyblík na popcorn na motivy druhé Duny sklízí posměch

    Tohle se kinařům úplně nepovedlo. Premiéra očekávaného velkofilmu Duna: část druhá (Dune: Part Two) se kvapem blíží a největší severoamerický řetězec kin AMC Theatres vybavuje občerstvovací bary speciálním tematickým kyblíkem na popcorn, jehož design je vskutku ojedinělý. I když ale odpovídá obřím červům brázdícím pouště planety Arrakis, lidé na internetu si všímají, že pokrm se z nich vybírá jen těžko a že připomínají spíš erotickou pomůcku.