Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Fanoušci Marvelu kritizují hvězdu Stranger Things. Prý není pro Fantastickou čtyřku dost pohledná
    Filmy20. 2. 2024
    Fanoušci Marvelu kritizují hvězdu Stranger Things. Prý není pro Fantastickou čtyřku dost pohledná

    Marvel na Valentýna ohlásil obsazení nové Fantastické čtyřky (Fantastic Four) a minimálně jedna volba vzbuzuje i dost netaktní vášně. Zatímco účast Pedra Pascala (Reed Richards), Vanessy Kirby (Sue Storm) a Ebona Moss-Bachracha (Ben Grimm) se obešla bez větších stížností, Joseph Quinn to v úloze Johnnyho Storma nebude mít snadné. Hvězda čtvrté řady Stranger Things, v níž nezapomenutelně ztvárnil dobráckého geeka Eddieho Munsona, podle mnohých uživatelů a uživatelek sociálních sítí neodpovídá komiksovému předobrazu také proto, že nemá potřebný sexappeal. Zvlášť ve světě komiksů však podobná masová odsouzení často vyústila v nadšené přijetí herecké transformace.

  2. Protiválečné skvosty válcují konkurenci. Je lepší mrazivá Zóna zájmu, nebo výpravný Oppenheimer?
    Téma20. 2. 2024
    Protiválečné skvosty válcují konkurenci. Je lepší mrazivá Zóna zájmu, nebo výpravný Oppenheimer?

    Březnové předávání Oscarů je za dveřmi a na předvojích v podobě Zlatých glóbů či britských cen BAFTA, které ocenily výjimečné tvůrčí výkony tuto neděli, jasně dominuje Oppenheimer od Christophera Nolana. Stomilionový životopis fyzika podepsaného pod atomovou bombou ukořistil většinu hlavních cen večera, přičemž největším konkurentem mu byla experimentální Zóna zájmu (The Zone of Interest), kterou Britská akademie filmového a televizního umění vyzdvihla v kategoriích Nejlepší zvuk, Nejlepší neanglicky mluvený film a Výjimečný britský film. Mrazivý náhled do každodenního života osvětimského velitele Rudolfa Hösse, jenž s netečnou rodinou pobývá v těsném sousedství děsivé továrny na smrt, může být se svými pěti oscarovými nominacemi jediným titulem, který v březnu teoreticky dokáže Oppenheimerovi sebrat vítr z plachet. A možná by si to i zasloužil.

  3. Maximův odkaz je zatím v bezpečí. Dotočený Gladiátor 2 naváže podle prvních zpráv skvěle
    Filmy20. 2. 2024
    Maximův odkaz je zatím v bezpečí. Dotočený Gladiátor 2 naváže podle prvních zpráv skvěle

    Pokračování sandálového velkofilmu Gladiátor (Gladiator) od Ridleyho Scotta se z natáčecích lokací přesunulo do střižny, písky Kolosea znovu nasáknou krví od 21. listopadu, takřka čtvrtstoletí po premiéře jedničky. Hrdina Maximus v podání Russella Crowa je sice definitivně po smrti, ale výpravný snímek stočí pozornost na už dospělou postavu Lucia (Paul Mescal), synovce usmrceného císaře Commoda (Joaquin Phoenix). A podle první šeptandy ze studiového zákulisí by epické měřítko rozhodně nemělo stagnovat.

  4. Downey už Iron Mana odepsal. Poděkoval Nolanovi a fanouškům Marvelu vyslal jasný signál
    Téma20. 2. 2024
    Downey už Iron Mana odepsal. Poděkoval Nolanovi a fanouškům Marvelu vyslal jasný signál

    Osmapadesátiletý Robert Downey Jr. byl na vrcholu slávy v letech 2008 až 2019, kdy herecky táhl komiksovou sérii MCU jako geniální miliardář Tony Stark. Ze zavržené hvězdy devadesátých let, jež opustil s pověstí trestně stíhaného narkomana, se všestranný herec proměnil v nejlépe vydělávající tvář Hollywoodu. Svým charismatem přirozeně vyplnil superhrdinský kostým a zhmotnil postavu, jejíž rozlučku v Avengers: Endgame mnozí považovali za hodnou oscarových vavřínů. Těch se však Downey zřejmě dočká až letos zásluhou životopisného hitu Oppenheimer, jenž čtyři roky po smrti Iron Mana znovu resuscituje hercovu kariéru. Dost nevybíravě a s věčným nádechem ironie na to poukázal sám Downey, když převzal cenu BAFTA za nejlepšího vedlejšího herce.

  5. M*A*S*H předpověděl hořkou budoucnost skutečného pilota, jenž inspiroval jednu z postav
    Seriály19. 2. 2024
    M*A*S*H předpověděl hořkou budoucnost skutečného pilota, jenž inspiroval jednu z postav

    Umění občas zrcadlí skutečný život dost krutě a ironicky, což poznali také hlavní tvůrci slavného sitcomu M*A*S*H z prostředí vojenské nemocnice. Showrunner Larry Gelbart a režisér Gene Reynolds zamířili po premiéře druhé sezóny do Koreje, kde se stále nacházela mobilní nemocniční jednotka 8055th. Oba propadli šarmu výřečného záchranného pilota Dana Sullivana, jehož barvité historky zformovaly fiktivní seriálovou postavu „Smějícího se Jacka“. Ve stejnojmenné epizodě ze čtvrté série si ji zahrál Robert Hogan a scenáristé Jackovi diagnostikovali cukrovku, která mu výkon služby komplikuje. Přestože Sullivan předtím metabolickým onemocněním netrpěl, Jackův osud posléze potkal i jeho.

  6. Režisér Pirátů z Karibiku točí po osmi letech nový film. Chystá ambiciózní sci-fi
    Filmy19. 2. 2024
    Režisér Pirátů z Karibiku točí po osmi letech nový film. Chystá ambiciózní sci-fi

    Bývaly časy, kdy Gore Verbinski kormidloval největší sérii Hollywoodu. Piráti z Karibiku pod jeho vedením plnili multiplexy a oslňovali ani ne příběhem, jako spíš režisérovým nezatajovaným příklonem k vizuálním skečům němých grotesek. Talentovaný tvůrce, jenž brzy oslaví šedesáté narozeniny, dává podle webu Deadline dohromady svůj první celovečerní projekt od mrazivého Léku na život (A Cure for Wellness), jímž roku 2016 procvičil své hororové dovednosti poprvé od oslavovaného remaku Kruh (The Ring). V jeho sci-fi novince Good Luck, Have Fun, Don't Die si zahrají Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem), Michael Peña (Marťan), Zazie Beetz (Joker) nebo Juno Temple (Ted Lasso).

  7. Kultovní režisér natočí s McGregorem a Hathaway mysteriózní dobrodružství s dinosaury
    Filmy19. 2. 2024
    Kultovní režisér natočí s McGregorem a Hathaway mysteriózní dobrodružství s dinosaury

    Davidu Robertu Mitchellovi stačily v minulé dekádě pouhé dva filmy k tomu, aby se stal jedním z jejích nejzajímavějších režisérů. Horor Neutečeš (It Follows) z roku 2014 i enigmatické retro Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) stály na hraně mezi mainstreamem a nezávislým autorským projektem. Jejich koncepty vyzněly originálně, přestože čerpaly z letitých žánrových tradic, v případě Neutečeš sahajících až k originálnímu Halloweenu. Mitchell po delší době pracuje na novém, dosud nepojmenovaném projektu, který by měl dle prvních informací nabídnout ještě neokázalejší zápletku. Ewan McGregor a Anne Hathaway totiž ztvární rodiče v dobrodružném rodinném filmu zasazeném do 80. let, který by měl mít mysteriózní rámec a snad i nečekané prehistorické štěky.

  8. Strhující filmy, které vám otevřou oči v náhledu na válku a zabíjení
    Téma18. 2. 2024
    Strhující filmy, které vám otevřou oči v náhledu na válku a zabíjení

    Připravit druhého člověka o život je podle desatera a pro většinu z nás i na základě morálního kompasu nejhorší hřích. A co teprve, když zabíjení a podrobování situacím, jež lidskou oběť připraví o veškeré zbytky svobody a důstojnosti, probíhá v masově organizovaném měřítku. V kinech máte jedinečnou šanci vidět důležitý a výjimečný snímek Zóna zájmu (The Zone of Interest), v němž režisér Jonathan Glazer unikátním způsobem vykresluje ignoraci holokaustu za druhé světové války na příběhu osvětimského velitele Rudolfa Hösse (Christian Friedel), jenž s rodinou obývá honosnou vilu v těsném sousedství děsivé továrny na smrt. Při této příležitosti se ohlédneme za desítkou dalších filmů z celého světa, ať už hraných či dokumentárních, jejichž forma a styl sdělení ostře kontrastují s hollywoodským heroismem a hrůzu z válečných zločinů či morálního selhání servírují v mnohdy nestravitelně autentickém duchu.

  9. Netrpíte arachnofobií? Po zhlédnutí děsivého traileru na horor Sting začnete
    Filmy18. 2. 2024
    Netrpíte arachnofobií? Po zhlédnutí děsivého traileru na horor Sting začnete

    Pavoučí horory jsou s námi drahnou dobu, neboť bázeň z osminohých živočichů lidstvo opustí leda po přesunu na jinou planetu. Christopher Landon (Všechno nejhorší) momentálně pracuje na nové verzi kultovní Arachnofobie (Arachnophobia), avšak už v dubnu do zahraničních kin dorazí také australský horor Sting, který se předvádí v dost znepokojivém a arachnofobikům nepřístupném traileru. Přestože má jít částečně o komedii, z vřískotu herců a zákrutů bytového domu, v jehož šachtách se pohybuje závratně rostoucí pavouk, vám zatím do smíchu určitě nebude.

  10. Rene Russo herectví nikdy nepropadla. Dala si dlouhou pauzu a přiznala boj s vážnou nemocí
    Téma17. 2. 2024
    Rene Russo herectví nikdy nepropadla. Dala si dlouhou pauzu a přiznala boj s vážnou nemocí

    Na stříbrných plátnech ztvárňovala hlavně v 90. letech silné ženské hrdinky a nadbíhaly jí hvězdy jako Mel Gibson, John Travolta, Kevin Costner nebo Clint Eastwood. Pro sedmdesátiletou oslavenkyni Rene Russo bylo herectví vždy přirozené a elegantní, i když mu nikdy nehodlala obětovat veškerý elán a soukromí. Po raketovém vzestupu a sérii pamětihodných rolí si od roku 2005 dala šestiletou pauzu, načež se vrátila jako Thorova matka v nejvýdělečnější franšíze dekády. Přes třicet let žije s renomovaným filmařem Danem Gilroyem, miluje zahradničení a prozradila, že trpí bipolární poruchou. Přestože už hraje jen sporadicky, každý její projekt si zaslouží vaši pozornost.

  11. Legendární béčko s Dolphem Lundgrenem se dočká remaku. Vrátí se s talentovaným režisérem
    Filmy17. 2. 2024
    Legendární béčko s Dolphem Lundgrenem se dočká remaku. Vrátí se s talentovaným režisérem

    Osmdesátá léta překypovala bizarními filmy, které v době uvedení propadly a vzkříšení nalezly v kultovních záhybech populární kultury. Jedním z nejtypičtějších kultů je celovečerní adaptace mediální franšízy Vládci vesmíru (Masters of the Universe) od Mattela, v níž si roku 1987 zahráli Dolph Lundgren a Frank Langella. Nákladný projekt odešel s kritickým i kasovním výpraskem a švédský bijec, pro něhož šlo o první hollywoodskou hlavní roli, film později označil za svůj nejméně oblíbený. Série kolem hrdiny He-Mana sice pokračuje ve formě hraček, komiksů či animovaných seriálů, ale celovečerní hraný reboot se pokouší dostat před kamery už takřka čtyři dekády. Nyní k němu má blízko Amazon, který se uchází o práva a láká režiséra Travise Knighta (Kubo a kouzelný meč, Bumblebee).

  12. Lidé hodlají bojkotovat nejzásadnější marvelovku. Vadí jim izraelská herečka
    Filmy16. 2. 2024
    Lidé hodlají bojkotovat nejzásadnější marvelovku. Vadí jim izraelská herečka

    Konflikt mezi Izraelem a Palestinou nadále rozděluje Hollywood, na což může částečně doplatit také chystaná a pro další vývoj série zásadní marvelovka Captain America: Nový svět (Captain America: Brave New World). Obsazení filmu, v němž Anthony Mackie přebírá žezlo po Chrisu Evansovi, zahrnuje k všeobecné potěše Harrisona Forda v úloze Thunderbolta Rosse. Podstatně menší spokojenost však na sociálních sítích panuje s castingem původem izraelské herečky Shiry Haas (Těla). Uživatelé především na X (dříve Twitter) a mnoho podporovatelů Palestiny žádá odstranění superhrdinky Sabry, již ztvárňuje Haas a je v komiksovém světě napojená na izraelskou tajnou službu Mossad.

  13. Filmový životopis Bob Marley: One Love neoslní ani největší fanoušky geniálního hudebníka
    Recenze16. 2. 2024
    Filmový životopis Bob Marley: One Love neoslní ani největší fanoušky geniálního hudebníka

    Jamajský zpěvák a neúnavný rastafariánský bojovník za lásku a smír Bob Marley, jehož desku Exodus jmenoval časopis Time nejlepším albem 20. století, se třiačtyřicet let po své předčasné smrti dočkal vlastního hollywoodského životopisu. V kinech uváděný snímek Bob Marley: One Love s Kingsley Ben-Adirem (Peaky Blinders) však nedělá nic proto, aby svou existenci jakkoli ospravedlnil. Unyle předhazuje drobky z hudebníkova pozdního života a 100 minut tápe mezi několika silnými tématy, z nichž ukusuje ještě jalověji než Bohemian Rhapsody.

  14. Jako Smrtonosná zbraň. Godzilla a Kong budou v novém filmu parťáky z donucení
    Filmy16. 2. 2024
    Jako Smrtonosná zbraň. Godzilla a Kong budou v novém filmu parťáky z donucení

    Měsíc po premiéře druhé Duny (Dune: Part Two) si na kina došlápnou majitelé největších chodidel v dějinách kinematografie, monster ikony Godzilla a King Kong. Jejich očekávaná týmovka, která navazuje na desetiletou sérii společnosti Legendary a konkrétně na pandemický hit Godzilla vs. Kong, ponese název Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla X Kong: The New Empire). To však neznačí vzájemnou nevraživost mezi japonským a americkým titánem, monstrózní hrdinové budou muset spojit síly proti nové hrozbě, Kongovu potenciálnímu příbuznému Skar Kingovi. Podle režiséra Adama Wingarda, jenž je virtuálně režíroval už před třemi lety, vznikne mezi nepravděpodobným duem dynamika připomínající buddy-cop filmy v čele se Smrtonosnou zbraní (Lethal Weapon).

  15. Budou létat obří zuby. Godzilla x Kong je v traileru největší film všech dob
    Filmy15. 2. 2024
    Budou létat obří zuby. Godzilla x Kong je v traileru největší film všech dob

    Obliba kaiju monster v kinematografii ani sedmdesát let od prvního filmu s Godzillou neklesá, o čemž svědčí i divácký úspěch a oscarová nominace pro loňský japonský hit Godzilla Minus One. Prapor jinak drží hlavně franšíza amerického studia Legendary, která se od 28. března rozroste o epický příspěvek Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla x Kong: New Empire). Egyptská sfinga či socha Krista v Riu de Janeiru se v nové upoutávce krčí ve stínu dvou nejslavnějších titánů, jež čekají zásadní výzvy. Kong v podzemní říši nalézá svou mini verzi a rovněž nový kmen obřích primátů vedených King Scarem. S Godzillou, s nímž nemá úplně nejlepší vztah, bude muset opičák spolupracovat, neboť na obzoru je ještě další a dosud nejmonstróznější hrozba.