Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Předplatitelé Netflixu na kvalitu nehledí. Sledovanosti vévodí extrémně nepovedený film
    Téma26. 2. 2024
    Předplatitelé Netflixu na kvalitu nehledí. Sledovanosti vévodí extrémně nepovedený film

    Netflix nepochybně umí vyprodukovat zajímavé filmy, potažmo umožňuje vděčnou distribuci kvalitním projektům, jimž by se v kinech nedostalo pozornosti. Často však nabízí druhořadé zboží a z pozice mazaného obchodníka přihlíží, jak roste poptávka zcela nezávisle na jindy kruciální kvalitě. Momentálně nejsledovanější film s názvem Mea Culpa má extrémně špatné ohlasy od kritické i divácké obce a zdá se, že svérázný tvůrce Tyler Perry vyvolává trapnost a kýč trochu naschvál.

  2. Z obdivované herečky režisérkou. Scarlett Johansson natočí svůj první film s nečekanou hrdinkou
    Filmy26. 2. 2024
    Z obdivované herečky režisérkou. Scarlett Johansson natočí svůj první film s nečekanou hrdinkou

    Dlouhodobě nejlépe placená herečka světa Scarlett Johansson vymýšlí, kam posune svou hvězdnou kariéru po odchodu z marvelovské série MCU. V postprodukci se nachází romantická komedie Project Artemis zasazená do etapy vesmírného závodu 60. let a představitelku Black Widow uvidíme také v thrilleru Featherwood o bývalé narkomance a nynější infiltrované agentce FBI. Držitelka dvou oscarových nominací za filmy Králíček Jojo (Jojo Rabbit) a Manželská historie (Marriage Story) se navíc přesouvá za kameru a připravuje svůj režisérský debut Eleanor the Great, v němž hlavní roli po boku Chiwetela Ejiofora (12 let v řetězech) ztvární čtyřiadevadesátiletá ikona June Squibb.

  3. Akční nářez roku? Konkurence Johna Wicka bere dech v našlapaném traileru
    Filmy26. 2. 2024
    Akční nářez roku? Konkurence Johna Wicka bere dech v našlapaném traileru

    Když vás v antiutopické společnosti připraví o rodinu a nechají bojovat o život v bizarní show proti obří reklamní zelenině, pomsta musí proběhnout v pořádně osobitém duchu. Ve filmové novince Boy Kills World, která nám v kinech rozpumpuje adrenalin od 26. dubna, se Bill Skarsgård mění z obyčejného chlapce na šlachovitého a němého vykonavatele drsné spravedlnosti. Snímek od producenta Sama Raimiho (Lesní duch) disponuje skvělým obsazením včetně Famke Janssen (Zlaté oko), Jessicy Rothe (Všechno nejhorší) a Sharlta Copleyho (District 9) a v první upoutávce obohacuje akční žánr o zábavně stylizovaný koncept.

  4. Slavní herci jako šílení záporáci v mizerných filmech. V čem si legendy kazily pověst?
    Téma25. 2. 2024
    Slavní herci jako šílení záporáci v mizerných filmech. V čem si legendy kazily pověst?

    Někdy se zdá, že herec či herečka má pro určitou úlohu až přehnaně vysokou kvalifikaci. I ti nejslavnější lidé z oboru si často rádi odskočí k takřka komiksovému padoušství, kdy jejich zloduši vedou excentrické řeči o dominanci, podrobování či vsazení svých nemesis do věčných okovů. Někdy je k účasti na těchto projektech vedou silné osobní motivace, jindy peníze, důvěra ve scénář nebo i jejich umělecká vize, která daný film přímo utváří. V následujících případech se skvělí a renomovaní herci chopili záporáků v dílech, která u mainstreamového publika a kritiky pohořela. Často hlavně díky nim však posléze načichla kultovním odérem a přestřelené nebo prostě neobvyklé herecké výkony jsou tím, co si na nich můžeme zaručeně užívat.

  5. Před 20 lety Gibson rozdělil svět. Umučení Krista vyhrálo jackpot ve chtěné kontroverzi
    Téma25. 2. 2024
    Před 20 lety Gibson rozdělil svět. Umučení Krista vyhrálo jackpot ve chtěné kontroverzi

    Roku 2004 debutovalo v kinech nechvalně proslulé Umučení Krista (The Passion of the Christ), v němž jsme na posledních dvanáct hodin v životě Ježíše Nazaretského (Jim Caviezel) nahlíželi optikou dřívější akční ikony Mela Gibsona. Hvězda Smrtonosné zbraně (Lethal Weapon) si vzala k srdci závěr své oscarové režijní prvotiny Statečné srdce (Braveheart), v níž William Wallace snášel mučení ve jménu svobody a spravedlnosti. Největší příběh všech dob, k němuž se obrací kompletní křesťanská víra, tudíž pojal jako extrémní brutální záznam toho, jak lze zneuctít a spektakulárně poškodit lidské tělo. Kontroverze přitom vedle násilí dodnes vykvétají také z údajných antisemitistických motivů a obecně z poučení, jež si publikum může z takto umělecké a k evangeliím vztahované exploatace vzít.

  6. Kvalita za to nemůže. U Disneyho svalují vinu za propadáky na sexistické publikum
    Téma24. 2. 2024
    Kvalita za to nemůže. U Disneyho svalují vinu za propadáky na sexistické publikum

    Už delší dobu se v kinematografii řeší, co bude s Disneym. Největšímu zábavnímu konglomerátu nehrozí zánik, ale současná zastřešující filmová stáj Star Wars, Marvelu, Avatara, Pixaru či pokladnice plné klasických animáků strádá obchodně i společensky. Akcie klesají, streamovací služba Disney+ se dere do profitu hodně ztuha a loňské předražené filmy udělaly pro tamní účetnictví medvědí službu. Stále nápadnější je navíc ideologická bitva „woke“ společnosti s konzervativním publikem, které hořce snáší ultraliberální orientaci na menšinové komunity, ať už sexuální, genderové nebo etnické, jež prostupuje většinou Disneyho děl. Někteří jeho tvůrci už mají odmítavého postoje dost a proti fanouškům se vymezují.

  7. Warneři riskují a utrácí ve velkém. Sází vše na Toma Cruise a předraženého DiCapria
    Téma23. 2. 2024
    Warneři riskují a utrácí ve velkém. Sází vše na Toma Cruise a předraženého DiCapria

    Jedno z největších filmových studií světa provádí kroky, jež by z kvalitativního hlediska mohly vyústit v obohacení distribuční nabídky kin. Přední hlavouni Warner Bros. Michael De Luca a Pam Abdy v lednu domlouvali strategické partnerství s Tomem Cruisem, které v případě vysněného scénáře možná zahrne i pokračování úspěšné sci-fi Na hraně zítřka (Edge of Tomorrow). Sám Cruise má však po letité sérii blockbusterů zájem znovu pracovat s autorskými režiséry jako Paul Thomas Anderson, do nichž hodlají Warneři rovněž investovat stamilionové částky. Pod křídly tradiční společnosti, která se před dvěma lety sloučila do konglomerátu Warner Bros. Discovery, by tak teoreticky mohl skončit poslední film Quentina Tarantina The Movie Critic, do něhož chce ikonický tvůrce obsadit i Toma Cruise.

  8. Dvorní tvůrce běsní. Temný případ bude ale po rekordní čtvrté sérii pokračovat
    Seriály23. 2. 2024
    Dvorní tvůrce běsní. Temný případ bude ale po rekordní čtvrté sérii pokračovat

    Z HBO dorazila jen krátce po premiéře posledního dílu rekordně sledované čtvrté řady Temného případu (True Detective) očekávaná zpráva. Mrazivý detektivní seriál, který publikum miluje od uvedení první řady s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem roku 2014, obstál z pohledu sledovanosti po pětileté pauze od třetí série suverénně. Příběh z ledové Aljašky, který se atmosférou často odvolával i k hororové Věci (The Thing), si napříč platformami pustilo skoro 13 milionů uživatelů a uživatelek. HBO tudíž odkleplo pátou řadu, na niž stejně jako v případě Noční krajiny dohlédne showrunnerka Issa López. A to pěkně naštve tvůrce prvních tří řad Nica Pizzolatta, jenž té čtvrté nemůže přijít na jméno.

  9. Jedna trenérka, dva milenci. Smyslná motivátorka Zendaya dráždí v traileru na Rivaly
    Filmy23. 2. 2024
    Jedna trenérka, dva milenci. Smyslná motivátorka Zendaya dráždí v traileru na Rivaly

    Erotikou protkaných sportovních dramat nás kinematografie příliš nezásobuje. O to vítanějším zpestřením pro kina bude dubnová premiéra amerického filmu Rivalové (Challengers) od předního světového tvůrce tíživé a vtahující atmosféry, Itala Lucy Guadagnina. Režisér skvělého LGBTQ+ dramatu Dej mi své jméno (Call Me by Your Name) nebo ojedinělé kanibalské romance Do morku kostí (Bones and All) nečekaně přesídlil do zákulisí špičkového tenisu, kde se odehrává divoká vztahová rošáda. Zendaya v nové upoutávce používá bývalého milence jako motivační prostředek pro současného manžela a zároveň tenisového svěřence, jenž se musí se sokem, jehož z minulosti také dobře zná, přetahovat o manželčinu náklonnost.

  10. Nejlepší volba od Spielberga. Nový Jurský svět má režiséra, který může vyčpělou sérii zachránit
    Filmy22. 2. 2024
    Nejlepší volba od Spielberga. Nový Jurský svět má režiséra, který může vyčpělou sérii zachránit

    V současné kinematografii existuje málo jistot, přičemž obliba třicetileté jurské série je jednou z nich. Trilogie Jurský park (Jurassic Park) nastartovaná roku 1993 nadčasovým trikovým dobrodružstvím Stevena Spielberga se roku 2015 přehoupla v Jurský svět (Jurassic World), jehož tři části završily proniknutí geneticky vyšlechtěných prehistorických tvorů do lidské civilizace. Poslední díl s podtitulem Nadvláda (Jurassic World: Dominion) sesbíral neobvykle záporné ohlasy, i když byl trochu po vzoru Avengers velkou týmovkou spojující dvě generace protagonistů. Pořád ale vydělal přes miliardu dolarů a na cestě je spin-off, který pod dohledem scenáristy Davida Koeppa (první Jurský park, Válka světů) snad zachová atraktivitu látky a současně překlene její kvalitativní krizi. Podle nových zpráv k tomu bude mít po ruce režiséra Garetha Edwardse, jenž trikovým filmům a velkým hrdinským příběhům zasvětil celou kariéru.

  11. Steven Spielberg označil svůj nejlepší film. Jeho volba dává dokonalý smysl
    Téma22. 2. 2024
    Steven Spielberg označil svůj nejlepší film. Jeho volba dává dokonalý smysl

    Sedmasedmdesátiletý legendární režisér Čelistí (Jaws), Jurského parku (Jurassic Park) či Indiana Jonese může dávno bilancovat a komentovat vlastní úspěchy, které hromadí přes padesát let i jako producent. Steven Spielberg, jenž zatím naposledy natočil částečně autobiografické rodinné drama Fabelmanovi (The Fabelmans), věnoval rozhovor pro The Hollywood Reporter u příležitosti třicátého výročí oscarového Schindlerova seznamu (Schindler's List). Při vzpomínce na devastující zpodobnění holokaustu pronesl, že se jedná o snímek, na který je osobně nejvíc pyšný.

  12. Seriál podle Rocca Siffrediho má být víc než jen nepřístupný. V čem chce překonávat hranice?
    Seriály22. 2. 2024
    Seriál podle Rocca Siffrediho má být víc než jen nepřístupný. V čem chce překonávat hranice?

    Hudba má Mozarta, fotbal Messiho a filmy pro dospělé Rocca Siffrediho. Devětapadesátiletý italský pionýr hanbatých snímků podle svých slov natočil kolem čtrnácti set hardcore videí, opakovaně rušil ohlášený důchod a v Budapešti vede první univerzitu porna s názvem Siffredi Hard Academy. Je jasné, že natáčení pro něj není prací, nýbrž návykovou životní vášní. Italská sedmidílná série Supersex, která na Netflixu vyjde 6. března, nahlíží na život obdivované i kontroverzní osobnosti optikou feministické tvůrkyně Francescy Manieri (Jsme, jací jsme). Vedle až padesáti nepřístupných sexuálních scén má tudíž rozvíjet i složitější záležitosti toxické či dominantní maskulinity a dopad na osobní život protagonisty.

  13. Občanská válka v Americe vypukla. Realističtěji než v tomto traileru proběhne leda naživo
    Filmy22. 2. 2024
    Občanská válka v Americe vypukla. Realističtěji než v tomto traileru proběhne leda naživo

    Nezávislé filmové studio A24 začíná do své oceňované produkce sypat víc peněz a Občanská válka (Civil War) od jejího nejosobitějšího režiséra Alexe Garlanda (Anihilace, Men) rázem vypadá jako jeden z nejintenzivnějších výpravných filmů letoška. V blízké budoucnosti se Spojené státy rozkmotří a americké vláda v čele s prezidentem (Nick Offerman) vede ozbrojený konflikt se separatistickým západním územím pod vedením Texasu a Kalifornie. Válka objektivem titulní reportérky (Kirsten Dunst) probouzí v lidech to nejhorší a pod nálety masivních vojenských helikoptér se na americké bratříčkování rozhodně nehraje.

  14. Amadeus od Miloše Formana dostane nástupce. Mozarta si zahraje britsko-japonský herec
    Seriály21. 2. 2024
    Amadeus od Miloše Formana dostane nástupce. Mozarta si zahraje britsko-japonský herec

    Čtyři dekády po oscarovém dramatu Miloše Formana Amadeus, kterého si i mladší hollywoodská generace vysoce považuje, se pozdní život geniálního rakouského skladatele dočká televizní revize zásluhou Sky Studios. Hlavní roli Wolfganga Amadea Mozarta získal v nadcházející minisérii od Joea Bartona (Projekt Lazarus) sedmatřicetiletý herec britsko-japonského původu Will Sharpe, známý dosud především z druhé sezóny seriálu Bílý lotos.

  15. Seriálový Blade Runner se bude natáčet v Praze. Sequel kultovní sci-fi našel režiséra
    Seriály21. 2. 2024
    Seriálový Blade Runner se bude natáčet v Praze. Sequel kultovní sci-fi našel režiséra

    Pražské zázemí láká stále víc hollywoodských produkcí a v dubnu tamní ateliéry pozřou opravdu velké sousto. Amazon tu ve spolupráci se studiem Alcon Entertainment začne natáčet seriálové pokračování mediální franšízy Blade Runner, známé hlavně díky filmu Ridleyho Scotta z roku 1982 a jeho sequelu Blade Runner 2049, v němž si roku 2017 zahráli Harrison Ford a Ryan Gosling. Limitovaná série nese název Blade Runner 2099 a první dvě epizody režíruje Jonathan van Tulleken, spoluautor seriálů Misfits: Zmetci (Misfits), Podvrženec (The Changeling) či nadcházejícího historického spektáklu Šógun (Shōgun)