Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Jejich jména pravděpodobně neznáte. Mistři vedlejších rolí
    Téma8. 8. 2020
    Jejich jména pravděpodobně neznáte. Mistři vedlejších rolí

    Jsou talentovaní, úspěšní a oceňovaní. Jejich obličeje zřejmě okamžitě poznáte, ale jejich jména vám dost možná nic neříkají. Koho lze zařadit mezi nenápadné, avšak zasloužilé dříče ve vedlejších filmových úlohách?

  2. Recenze: Umění tančit v dešti - Moudrý pes s hlasem Kevina Costnera tlačí diváky k slzám
    Recenze6. 8. 2020
    Recenze: Umění tančit v dešti - Moudrý pes s hlasem Kevina Costnera tlačí diváky k slzám

    Další rok, další rodinné drama se čtyřnohým mazlíčkem v hlavní roli. Tentokráte ale s lákavým obsazením a s vyššími myšlenkovými ambicemi, jimiž se dojímavý psí příběh snaží vystoupit z dlouhé řady.

  3. Recenze: Stranger Things 3 - Do třetice všeho dobrého?
    Seriály3. 8. 2020
    Recenze: Stranger Things 3 - Do třetice všeho dobrého?

    Osmdesátkově laděný seriál o jedné neobyčejné dětské partě a ještě neobyčejnějších fantastických jevech ani letos nechybí na nominačních listinách cen Emmy. Je všechno pozdvižení kolem třetí sezóny stále zasloužené?

  4. Nejlepší herci a herečky, kteří nikdy nezískali Oscara
    Téma2. 8. 2020
    Nejlepší herci a herečky, kteří nikdy nezískali Oscara

    I sebelepšímu herci občas ta pomyslná třešnička na dortu schází. A jelikož Oscar zkrátka takovou špičku ledovce v rámci filmových ocenění představuje, je příhodné pozastavit se nad tím, že řada slavných a hlavně skvělých herců a hereček tento kariérní vrchol překvapivě nezdolala.

  5. Pyramida hrůzy - Pozoruhodný film, který znamenal revoluci
    Filmy31. 7. 2020
    Pyramida hrůzy - Pozoruhodný film, který znamenal revoluci

    Dnes večer (od 22:00 na ČT2) si můžete televizi pustit pozoruhodný snímek z poloviny osmdesátých let, jemuž je připisován jeden významný technický milník.

  6. Nejlepší režisérské debuty
    Téma27. 7. 2020
    Nejlepší režisérské debuty

    Část 2 - Každý nějak začínal. Někteří filmoví režiséři museli ukázat velkou píli a trpělivost, než se jim povedlo na poli celovečerní tvorby uspět, jiní se do černého strefili okamžitě a hned svým prvním snímkem přepisovali filmové kroniky. Jaké jsou ty nejpamátnější a nejvydařenější režisérské debuty?

  7. Kdo může za tristní podobu obou pokračování Matrixu? Stanley Kubrick!
    Filmy19. 7. 2020
    Kdo může za tristní podobu obou pokračování Matrixu? Stanley Kubrick!

    Se zajímavou teorií kolem dvou závěrečných filmů slavné trilogie přišel sám jejich kameraman.

  8. Nevíte co s penězi? Do dražby míří vzácná rekvizita z Indiana Jonese
    Filmy19. 7. 2020
    Nevíte co s penězi? Do dražby míří vzácná rekvizita z Indiana Jonese

    Vášniví a bohatí sběratelé filmových rekvizit by měli zpozornět. Na nadcházející dražbě v Los Angeles vypukne přetahovaná o mimořádně vzácný kousek.

  9. Retro recenze: Indiana Jones a chrám zkázy - Unikátní prototyp čistokrevné hollywoodské zábavy, která převrací kulturní mýty
    Recenze12. 7. 2020
    Retro recenze: Indiana Jones a chrám zkázy - Unikátní prototyp čistokrevné hollywoodské zábavy, která převrací kulturní mýty

    Legendárního archeologa s kloboukem a bičem asi netřeba představovat. Dnes večer si můžete v televizi pustit jeho druhé dobrodružství, které je v rámci původní trilogie všeobecně považováno za filmařsky slabší. Nad tím, jestli a proč tomu tak je, se pozastavíme v krátkém retro ohlédnutí.

  10. Jak to vypadá s návratem do virtuálního světa OASIS?
    Filmy12. 7. 2020
    Jak to vypadá s návratem do virtuálního světa OASIS?

    Filmová adaptace popkulturní románové bašty Ready Player One oslavila na jaře již dva roky od premiéry. Jak to v současnosti vypadá s možnými sequely?

  11. Retro recenze: Jurský park - Proč je pokrokový velkofilm stále tak kouzelný a funkční?
    Recenze9. 7. 2020
    Retro recenze: Jurský park - Proč je pokrokový velkofilm stále tak kouzelný a funkční?

    Pokud jste zrovna nebyli na noční nebo na studentské párty, mohli jste si včera večer v televizi pustit jeden z nejslavnějších filmů historie (ve 20:15 na Primě), který nepřestává bavit a udivovat ani po skoro třiceti letech. Společně se při této příležitosti ohlédneme a zapátráme po tom, proč si svou efektivitu a lesk stále udržuje.

  12. Nejlepší režisérské debuty
    Téma7. 7. 2020
    Nejlepší režisérské debuty

    Část 1 - Každý nějak začínal. Někteří filmoví režiséři museli ukázat velkou píli a trpělivost, než se jim povedlo na poli celovečerní tvorby uspět, jiní se do černého strefili okamžitě a hned svým prvním snímkem přepisovali filmové kroniky. Jaké jsou ty nejpamátnější a nejvydařenější režisérské debuty?

  13. Nejen filmový svět pláče. Zemřel Ennio Morricone
    Téma6. 7. 2020
    Nejen filmový svět pláče. Zemřel Ennio Morricone

    Autor legendárních melodií nás navždy opustil ve věku 91 let.

  14. Téma: Nikdy nerealizované filmy o Indiana Jonesovi
    Téma5. 7. 2020
    Téma: Nikdy nerealizované filmy o Indiana Jonesovi

    Ikonická dobrodružná série o neohroženém archeologovi zanedlouho oslaví krásných 40 let a na oslavu se chystá již pátý celovečerní film. Ten se však kuchtí už několik let a přípravy scénáře se nesou ve znamení opakovaných odkladů. Něco takového je ale pro celou sérii více než typické a mnohé asi překvapí, kolik potenciálně kvalitních scénářů už bylo od osmdesátých let nakonec odmítnuto či přepsáno.

  15. Recenze: Eurovize - Extravagantní komedie, která si svou naivitu dokáže obhájit
    Recenze30. 6. 2020
    Recenze: Eurovize - Extravagantní komedie, která si svou naivitu dokáže obhájit

    Již od roku 1956 se každoročně koná hudební soutěž, o které v Evropě již každý určitě slyšel, ale až nyní byla poctěna celovečerním filmem. A ten je natolik svérázný jako jeho hudební předobraz.