Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Kultovní režisér se po sedmi letech vrací k filmu. Nebudou chybět hvězdy Pána prstenů, Jamese Bonda či Stmívání
    Filmy2. 5. 2021
    Kultovní režisér se po sedmi letech vrací k filmu. Nebudou chybět hvězdy Pána prstenů, Jamese Bonda či Stmívání

    Kanadský režisér, jenž značnou část kariéry proměňoval představy futuristických technologií v bolestné noční můry, se po sedmi letech vrací ke svým kořenům.

  2. Akční hvězda je hrdinou i ve skutečnosti. Hereckou kolegyni kdysi zachránila před hrozivou smrtí
    Téma1. 5. 2021
    Akční hvězda je hrdinou i ve skutečnosti. Hereckou kolegyni kdysi zachránila před hrozivou smrtí

    Být hrdinou na velkém plátně je jedna věc, prokázat odvahu a bezprostřednost také v realitě už je něco jiného. Slavný hollywoodský herec očividně nemá problém ani s jedním.

  3. Nejlepší film historie přišel o místo v prestižním žebříčku. Přeskočil jej třeba nedávný rodinný snímek.
    Filmy29. 4. 2021
    Nejlepší film historie přišel o místo v prestižním žebříčku. Přeskočil jej třeba nedávný rodinný snímek.

    Filmové 'poupě' z roku 1941 vyklidilo pozice těch vůbec nejlépe hodnocených snímků historie na kritickém agregátoru Rotten Tomatoes. Nejvyšší příčky místo něj nyní okupuje například rozpustilé rodinné dobrodružství, do kterého by to řekl jen málokdo.

  4. Oscarový snímek s opilými hrdiny dostane americkou verzi. Do hlavní role se možná propije herecká superhvězda
    Filmy27. 4. 2021
    Oscarový snímek s opilými hrdiny dostane americkou verzi. Do hlavní role se možná propije herecká superhvězda

    Jen co dánské drama o učitelích hledajících radost v alkoholu získalo Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film, už je na stole tvorba amerického remaku. Zájem o tragikomickou látku projevuje rovnou největší herecká osobnost dneška.

  5. Přehled letošních oscarových vítězů: Opět se přepisovala historie a došlo na značné překvapení.
    Festivaly a ceny26. 4. 2021
    Přehled letošních oscarových vítězů: Opět se přepisovala historie a došlo na značné překvapení.

    Už 93. předávání filmové ceny Oscar se letos opozdilo kvůli globální pandemii, ale již známe vítěze. Nechybí velká jména, překvapení ani historické milníky.

  6. Trailer: Novinka režisérské legendy učaruje vizuální krásou, která bere dech
    Filmy26. 4. 2021
    Trailer: Novinka režisérské legendy učaruje vizuální krásou, která bere dech

    Moderní verze jednoho z nejslavnějších filmových muzikálů se představuje v první krátké upoutávce, z níž většině diváků spadne brada.

  7. Nejlepší Star Wars poslední dekády vznikaly v bolestech a nastavily kurz, který ničí další projekty z předaleké galaxie
    Téma25. 4. 2021
    Nejlepší Star Wars poslední dekády vznikaly v bolestech a nastavily kurz, který ničí další projekty z předaleké galaxie

    Dnes večer si můžete v televizi (od 20:00 na Nova Cinema) naladit v pořadí druhý snímek série Star Wars pod hlavičkou studia Disney, který nemalá část fanoušků s několikaletým odstupem hodnotí jako vůbec ‚nejlepší disneyovské Star Wars‘. Za kritickým i finančním úspěchem ovšem stojí problematická produkce ve znamení přetáček a zásahy studia, které vytvořily nepřívětivý precedens.

  8. Nadějnému herci definitivně rozvrací kariéru nařčení z kanibalismu a sexuálního zneužívání, která pronásledují celou bohatou dynastii.
    Téma23. 4. 2021
    Nadějnému herci definitivně rozvrací kariéru nařčení z kanibalismu a sexuálního zneužívání, která pronásledují celou bohatou dynastii.

    "Chci tvůj mozek, tvou krev, tvé orgány, každou tvou část. Na každý pád bych se do nich zakousl." Tak zní jedna z osobních konverzací, které měl čtyřiatřicetiletý americký herec vést se svými přítelkyněmi a které od začátku roku kolují po internetu. On sám to sice popírá, ale kontroverze spojená s extrémními sexuálními choutkami se na něj valí jako lavina a odtrhla jej od všech plánovaných projektů. A podle všeho se opírá o genetiku a vychází z krušné historie jeho předků, jež by většina lidí ohodnotila jako zavrženíhodné.

  9. Legendární hollywoodský playboy se uzavřel před světem. Choval obdiv ke kontroverzním osobám, nabídl kokain Její Výsosti a byl nejbohatší ze všech
    Téma22. 4. 2021
    Legendární hollywoodský playboy se uzavřel před světem. Choval obdiv ke kontroverzním osobám, nabídl kokain Její Výsosti a byl nejbohatší ze všech

    Před 84 lety se narodila nesmrtelná ikona stříbrného plátna a držitel dvanácti oscarových nominací, jehož život je plný nevídaných úspěchů i vleklých kontroverzí a smutných událostí. Jeho pravou tvář znají pouze ti nejbližší rodinní příslušníci, jeho veřejná image je ovšem legendou a bezednou studnicí vzpomínek, z nichž některé stále nejsou široké veřejnosti úplně známé.

  10. Nový Šílený Max je na cestě. Jeho epické měřítko prý nemá obdoby a rozvíří ekonomiku celého státu
    Filmy21. 4. 2021
    Nový Šílený Max je na cestě. Jeho epické měřítko prý nemá obdoby a rozvíří ekonomiku celého státu

    Pátý film ze světa Šíleného Maxe se má začít natáčet již v létě a podle všeho půjde o projekt monstrózních rozměrů, který by mohl úspěšného předchůdce zadupat do země.

  11. Výlet do vesmíru nestačí. Tvůrci Rychle a zběsile by se nejraději spřáhli s dinosaury!
    Filmy18. 4. 2021
    Výlet do vesmíru nestačí. Tvůrci Rychle a zběsile by se nejraději spřáhli s dinosaury!

    Miliardovou sérii, která kdysi bývala primárně o autech a vášnivých řidičích, čeká premiéra celkově desátého filmu. A ačkoli je zájem diváků stále překvapivě vysoký, tvůrci by se nebránili šílenému spojení s jinou úspěšnou značkou studia Universal.

  12. Tyto děsivé výkony traumatizovaly ostatní herce. Hrůzu naháněl maniak s motorovkou, vulgární instruktor či kanibal v kazajce
    Téma17. 4. 2021
    Tyto děsivé výkony traumatizovaly ostatní herce. Hrůzu naháněl maniak s motorovkou, vulgární instruktor či kanibal v kazajce

    Opravdu talentovaní herci dovedou se svou postavou natolik splynout, že zcela přijmou její specifickou osobnost. A někteří z nich jsou v záporných úlohách tak přesvědčiví, až nahánějí strach svému často nepřipravenému okolí. Zde je pět příkladů dosvědčených traumat, která přepadla herce v reakci na výjimečné výkony či znepokojivou vizáž jejich kolegů.

  13. Megalodon se vrátí a Jason Statham mu prý nakope zadek v ještě velkolepějším stylu
    Filmy16. 4. 2021
    Megalodon se vrátí a Jason Statham mu prý nakope zadek v ještě velkolepějším stylu

    Od premiéry jednoho z nejpřekvapivějších filmových hitů minulé dekády uplynuly už tři roky a prehistorický žralok je připraven na zasloužený návrat. Těšit se prý můžeme na šíleně obsáhlou akci.

  14. Recenze: Seriál Ledová archa vychází ze strhujícího postapokalyptického námětu, s nímž si úplně neví rady
    Recenze15. 4. 2021
    Recenze: Seriál Ledová archa vychází ze strhujícího postapokalyptického námětu, s nímž si úplně neví rady

    Momentálně dvacetidílný projekt Netflixu situuje svůj příběh do věčné vlakové soupravy, která v blízké budoucnosti objíždí zmrzlou planetu Zemi a je poslední kolébkou vyhynulé lidské civilizace.

  15. Nový dokument od Netflixu je alarmující výpovědí o možném kolapsu naší planety, kterou každodenně masakrujeme a pojídáme.
    Recenze14. 4. 2021
    Nový dokument od Netflixu je alarmující výpovědí o možném kolapsu naší planety, kterou každodenně masakrujeme a pojídáme.

    Minulý rok zmapoval neblahý vliv lidstva na planetu Zemi sám velký David Attenborough, letos se k němu přidává o dvě generace mladší britský filmař, jehož apokalyptická vize vychází z hrozby (ne)udržitelného globálního rybolovu.