Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích.

Články autora

  1. The Rock zachraňuje v traileru na Red One Vánoce. On sám byl při natáčení největším zlobidlem
    Filmy26. 6. 2024
    The Rock zachraňuje v traileru na Red One Vánoce. On sám byl při natáčení největším zlobidlem

    Tak nám unesli Santu. Naštěstí tu je elitní velitel ochranky na Severním pólu Callum Drift (Dwayne Johnson), jenž se z donucení spřáhne se špičkovým stopařem a známým darebákem Jackem O'Malleym (Chris Evans), evidovaného ve čtvrtém stupni vánočního seznamu zlobivců. Společně v akční komedii Red One od režiséra Jakea Kasdana (Jumanji: Vítejte v džungli) zachraňují „toho v červeném“ v podání osvaleného J. K. Simmonse, což před ně vedle unylejších nástrah reálného světa postaví i kupu překážek z fantaskního revíru krampusáků či oživlých sněhuláků. První trailer se před listopadovou premiérou snaží zamaskovat poněkud fádní vizuální provedení a skutečnost, že předražená produkce spěje ke katastrofě.

  2. Pokračování Jump Street má mít geniální scénář. Vyhlíží Tatum spojení s ikonickou sci-fi sérií?
    Filmy26. 6. 2024
    Pokračování Jump Street má mít geniální scénář. Vyhlíží Tatum spojení s ikonickou sci-fi sérií?

    Channing Tatum a Jonah Hill si jako nekompetentní muži zákona vyslaní na střední a vysoké školy neuřízli ostudu. Dvě filmové adaptace kultovního osmdesátkového seriálu Jump Street 21 dorazily v letech 2012 (21 Jump Street) a 2014 (22 Jump Street), přičemž další stupeň jejich svérázné detektivní praxe zůstává po deseti letech řídce oprašovanou záhadou. Studio Sony si totiž delší dobu pohrává s myšlenkou crossoveru se svou druhou úspěšnou franšízou, jimiž jsou od roku 1997 Muži v černém. Scénář ke třetí části podle Tatuma každopádně existuje, ale propojení s likvidátory mimozemských návštěvníků je stále ve hvězdách.

  3. Denise Richards ve Hvězdné pěchotě odmítla lechtivou scénu. Natáčení ji fascinovalo
    Filmy26. 6. 2024
    Denise Richards ve Hvězdné pěchotě odmítla lechtivou scénu. Natáčení ji fascinovalo

    Ve 23. století Země podstupuje drastický konflikt s inteligentními obřími hmyzáky ze vzdálené planety, kteří sebelíp ozbrojené protivníky trhají na kusy a iniciují oblíbené náborové heslo lidstva „mrtvý brouk – dobrý brouk“. Mezi nováčky, kteří na Akademii vedle tradičnějšího vzdělání zakusí také pitvy mimozemšťanů, figuruje i sličná aspirující pilotka Carmen Ibanez v podání Denise Richards. Tehdy šestadvacetiletá vycházející hvězda spadala do první herecké generace, která si musela zvykat na natáčení před zeleným plátnem, což považovala za fascinující i díky vedení režiséra Paula Verhoevena. Ten se atraktivní herečku a pozdější manželku Charlieho Sheena pokoušel ve „zhola zbytečné“ scéně sci-fi klasiky Hvězdná pěchota (Starship Troopers) vysvléct, ale mistr nepřístupných filmů jako Základní instinkt či Showgirls tentokrát nepochodil.

  4. Režisérka příštích Star Wars hodlá ignorovat toxické fanoušky. Zajímá ji osobnost Rey
    Téma25. 6. 2024
    Režisérka příštích Star Wars hodlá ignorovat toxické fanoušky. Zajímá ji osobnost Rey

    Fantaskní galaxie George Lucase se otřásá v základech. Mnozí nemohou zapomenout na neuspokojivé završení poslední filmové trilogie, přičemž na Disney+ aktuálně vychází seriál Akolytka, vůbec nejhůře hodnocený příspěvěk v celé historii ságy. Do tristního přijetí se nicméně promítl i záměrný bojkot rozčarované komunity, která přidělává vrásky na čele i pákistánské oscarové režisérce Sharmeen Obaid-Chinoy. Ta oficiálně připravuje nový celovečerák s Rey (Daisy Ridley) s názvem Star Wars: New Jedi Order, v němž zaostří na protagonistku Disneyho trilogie během jejích snah o znovuustavení řádu Jedi. Názory „toxické části“ fanouškovské komunity přitom hodlá ignorovat.

  5. 20 let od nejsladšího filmového polibku. Zápisník jedné lásky stále dojímá i silně pobuřuje
    Téma25. 6. 2024
    20 let od nejsladšího filmového polibku. Zápisník jedné lásky stále dojímá i silně pobuřuje

    Ve druhé polovině devadesátek jste v Hollywoodu mohli těžko zakopnout o žádanější romantický námět. Spisovatele Nicholase Sparkse zasáhlo dojemné vyprávění prarodičů jeho bývalé partnerky, podle něhož do 40. let 20. století situoval dílem osudovou, dílem toxickou romanci mezi nuzným Noahem a zámožnou Allie. Zápisník jedné lásky (The Notebook) chtěl režírovat Steven Spielberg, jenž si do role neoblomného milence představoval Toma Cruise. Až po několika letech u projektu zakotvil Nick Cassavetes, jenž z Ryana Goslinga a Rachel McAdams udělal hvězdy a celou dospívající generaci s rozbouřenými hormony rozbrečel s jistotou nakrájené cibule. Kýč a sentiment tehdy dostaly nový rozměr, jemuž šlo snadno podlehnout a ignorovat většinu problematických signálů.

  6. Seriálový hit Netflixu jako celevečerák. Problému tří těles se chopí čínská legenda
    Filmy25. 6. 2024
    Seriálový hit Netflixu jako celevečerák. Problému tří těles se chopí čínská legenda

    Tvůrci David Benioff a D.B. Weiss, které část světa dlouho pranýřovala za zpackané finále Hry o trůny, se letos na jaře u části publika vykoupili první sezónou tajuplného sci-fi seriálu Problém tří těles (3 Body Problem). Adaptace oceňovaného románu Liu Cixina pokrývá několik dekád a nepředvídatelně vypráví o vědecké hrozbě pro kompletní časoprostor. Netflix nedávno odklepl výrobu dalších dvou sérií. Obsáhlost předlohy nicméně Číňanům, kteří už stačili natočit vlastní seriálovou verzi s názvem Three-Body, nebrání Cixinovo dílo stlačit do celovečerního formátu. Filmové verze Problému tří těles se chopí legendární, čtyřiasedmdesátiletý režisér Yimou Zhang, jehož vizuálně nádherné snímky mu vysloužily tři oscarové nominace.

  7. Costnerův velkofilm je za dveřmi. Slibuje rozdrtit stereotypy líných westernů
    Filmy24. 6. 2024
    Costnerův velkofilm je za dveřmi. Slibuje rozdrtit stereotypy líných westernů

    Už tento týden tuzemská kina přivítají velkolepý návrat Kevina Costnera na režisérské křeslo a také na prérie Divokého západu, kam zasadil svůj očekávaný western Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga - Chapter 1). Úvodní část plánované tetralogie už viděli první diváci na festivalu v Cannes a z francouzské riviéry zaznívala slova nefalšovaného obdivu i roztrpčení nad tím, že devětašedesátiletý tvůrce Tance s vlky příliš nehledí na divácký komfort a pomalu buduje vlastnoručně financovanou ságu. Tříhodinovým filmem, který už v srpnu doplní hotový druhý díl, hodlá oponovat „líným“ westernovým autorům a přímočarým zápletkám. Hlavní roli v tom dle jeho slov sehrají ženské postavy.

  8. Co se stalo s ikonickou filmovou hudbou? Originální skladatele spočítáte na prstech jedné ruky
    Téma24. 6. 2024
    Co se stalo s ikonickou filmovou hudbou? Originální skladatele spočítáte na prstech jedné ruky

    Filmy byly v prvních třech dekádách své existence němé a doprovodná hudba, ať už živě orchestrovaná ve vaudevillech a nickleodeonech či klasicky nahraná na filmový materiál, tedy výrazně utvářela dramatickou strukturu a sama vyprávěla příběh. Kinematografie otevírala náruč spoustě geniálních skladatelů, jejichž dílo je nicméně v posledních letech hůře rozeznatelné. „Každá skladba, kterou kdy zkomponoval, včetně těch s nejkomplikovanější orchestrací, měla vždy krásný hlavní motiv,“ shrnul práci legendárního Johna Williamse režisér Steven Spielberg. Proč už takové památné melodie skoro nevznikají a co je v éře Hanse Zimmera vystřídalo?

  9. Sci-fi Megalopolis má před premiérou další problémy. Režisér musí za film pořád platit
    Filmy24. 6. 2024
    Sci-fi Megalopolis má před premiérou další problémy. Režisér musí za film pořád platit

    Legendární filmový režisér Francis Ford Coppola nikdy neměl problémy utrácet a v absurdních podmínkách tvořit megalomanská díla, z nichž mnoho spadá mezi absolutní klasiky. Před 45 lety celý svět sledoval filipínskou produkci válečné Apokalypsy, k níž si tvůrce Kmotra a zakladatel nezávisle operující společnosti American Zoetrope pojistil veškerá autorská práva. Něco podobného předvádí v pětaosmdesáti letech se svým definitivním opusem, tajuplnou sci-fi Megalopolis, již po čtyřech dekádách příprav konečně uvedl na festivalu v Cannes. Reakce nemohou být rozporuplnější a projekt, do něhož Coppola z vlastní kapsy investoval údajně 120 milionů dolarů, nemá snadnou pozici ani po sehnání distributora. Svolné studio Lionsgate (série John Wick) totiž odmítá proplatit marketing, který si má vyžádat dalších dvacet milionů. A dobře zajištěný filmař zřejmě naposledy provětrá peněženku.

  10. M3GAN dostane zvrhlého nástupce. Na slavný horor naváže povstání erotického robota
    Téma24. 6. 2024
    M3GAN dostane zvrhlého nástupce. Na slavný horor naváže povstání erotického robota

    Přivítejte nový filmový, konkrétně hororový vesmír. Futuristická robotická panenka M3GAN byla v lednu 2023 dalším lacině pořízeným hitem studia Blumhouse, které se specializuje na zasazování tradičních žánrových vrtochů do moderního kabátu. Příběh o tragédií zasažené rodině a krásné panence, která bere své ochranářské poslání příliš doslova, dostane nepřímého nástupce v podobě hororu SOULM8TE. Spřízněnou duší osamělému protagonistovi tentokrát bude android řízený umělou inteligencí, který majiteli nejprve pomáhá překonat smrt své manželky. Projekt, který rozšíří daný svět spolu s přímým pokračováním M3GAN 2.0, půjde do kin 2. ledna 2026.

  11. Popíjet, vypálit bar, ignorovat ženu. Motorkáři Toma Hardyho se ohlíží za přežitou etapou
    Recenze22. 6. 2024
    Popíjet, vypálit bar, ignorovat ženu. Motorkáři Toma Hardyho se ohlíží za přežitou etapou

    Zlatý věk motorkářských gangů skončil podle fotografa a spisovatele Dannyho Lyona a jeho fotoknihy Motorkáři (The Bikeriders) roku 1967. Režisér Jeff Nichols z jeho vzpomínkového leporela seskládal částečně skutečný příběh svobodomyslné skupiny Vandals, která brázdila asfaltky amerického středozápadu v druhé půlce šedesátých a na počátku sedmdesátých let. Pod vedením Toma Hardyho a Austina Butlera a na chytlavých retro melodiích servíruje zvláštní charakterové drama, v němž postavy zvýznamňují určitou filosofii a ikonizace života za hranou zákona vede podobně jako v Bezstarostné jízdě ke krutému vystřízlivění. Kdyby si Nichols lépe pohlídal třetí akt a přitlačil na realismus, mohlo jít o jednoznačně nejlepšího ctitele rebelujících a kritických děl nového Hollywoodu.

  12. Gladiátor 2 má mít největší akční scény historie. První diváci viděli milovaného herce
    Filmy21. 6. 2024
    Gladiátor 2 má mít největší akční scény historie. První diváci viděli milovaného herce

    Roma Victor! Gladiátor 2 si dál žije svou internetovou existencí jakožto jeden z nejneočekávanějších pokračování filmové historie, které se nějakým zázrakem mění v realitu. Trochu štěstí před listopadovou premiérou v tuzemských kinech přitom režisér Ridley Scott bude potřebovat. Projekt oznámený roku 2018 potrápily vedle četných zdržení také aktuální přetáčky, nekontrolovatelný nárůst rozpočtu nebo nařčení z ubližování zvířat v Itálii a na Maltě, kde vznikal údajně nejepičtější film posledních let. Diváci a divačky na filmovém veletrhu CineEurope zhlédli první střípky z takřka hotového snímku během okázalé doprovodné show, přičemž v akci spatřili i nástupce Russella Crowea Paula Mescala či Pedra Pascala v dosud nespecifikované roli.

  13. Kultovní hororová série spěje do finále v brutálním stylu. Přinese i skutečného sériového vraha
    Filmy21. 6. 2024
    Kultovní hororová série spěje do finále v brutálním stylu. Přinese i skutečného sériového vraha

    Konečně se dočká také tuzemské publikum. Závěrečná část pikantní filmové série v režii Ti Westa, jejíž první dva příspěvky X a Pearl si na velkém plátně vychutnali jen v zámoří, směřuje od 11. července také do českých kin. Snímek MaXXXine je dějovým pokračovatelem X (Pearl byla prequelem z minulosti) o jediné přeživší postavě Maxine (Mia Goth), která na počátku 80. let přesedlává z porno branže do filmového průmyslu. Aspirující herečka v neonových světlech Los Angeles míří ke hvězdám, ale při neopatrnosti může snadno zabřednout do krvavých kaluží, jež za sebou nechává sériový vrah zaměřený na mladé hvězdičky. Příběh má byt dle Westa košatější a sofistikovanější než u předchůdců. Navíc bude mít jedno velké hostující překvapení.

  14. „Zapomeň na to, je to Čínská čtvrť." Film s nejlepším scénářem historie je děsivou kronikou společnosti
    Téma20. 6. 2024
    „Zapomeň na to, je to Čínská čtvrť." Film s nejlepším scénářem historie je děsivou kronikou společnosti

    Jestliže kvalitu prověří čas, Čínská čtvrť (Chinatown) od režiséra Romana Polanskiho je po padesáti letech od premiéry jedním z nejvyzrálejších klenotů americké kinematografie. Jack Nicholson jako soukromý detektiv Jake Gittes rozplétá roku 1937 losangeleské spiknutí ohledně dodávek vody do vysušeného města, jehož chod řídí vrstva privilegovaných bezohledných pracháčů. Jejich bezpáteřnost se tragicky promítá také do jejich soukromí a pomyslné znásilňování rolnické půdy má odraz v šokujícím rodinném vztahu svůdné Evelyn Mulwray (Faye Dunaway) a stárnoucího magnáta Noaha Crosse (John Huston). Obdivovaný, složitě vznikající příběh s množstvím metafor a historických detailů okupuje nejvyšší pozice různých žebříčků o nejlepší hollywoodské filmy a scénáře, což lze s odstupem vnímat z odlišných perspektiv.

  15. Legendární Star Wars parodie se vrátí. Ujme se jí velký komediální talent
    Filmy20. 6. 2024
    Legendární Star Wars parodie se vrátí. Ujme se jí velký komediální talent

    Planeta Spaceball pod vládou zlotřilého a zhýčkaného prezidenta Škroba (Mel Brooks) přijde o všechen kyslík, a tak se pomocí obřího vysavače nezdráhá ukrást drahocenný vzduch z mírumilovné planety Druidia. Tamní princeznu Vespu unáší flotila Spaceballů v čele s obávaným Lordem Helmou (Rick Moranis), přičemž zachránit ji může jedině vesmírný odpadlík Lone Star (Bill Pullman) se svým parťákem Barfem (John Candy). Vesmírná tělesa (Spaceballs) roku 1987 se souhlasem George Lucase zparodovala Star Wars tak geniálně, že sama vyznačila nový směr svého žánru a předpověděla i některé popkulturní výstřelky Hollywoodu. Po sedmatřiceti letech vzniká další díl, který pod produkující legendou Melem Brooksem zrežíruje Josh Greenbaum.