Profilový obrázek

Patrikcz

Komentáře 1 260

Od nejnovějších
  1. Kachní dynastie
    Kachní dynastie (2012)
    2
    Některé pořady se prostě budou líbit jen v jejich domovině a tohle je asi jeden z těchto názorných připadů - američtí vidláci tu dělají kraviny, kašlou na deodoranty, mezitím loví kachny a opakují jak jim lezou na nervy lidi z města, k tomu ještě zdůrazňují, že se koupou jednou týdně. Ty jejich hlášky u mě zřídka vyvolaly jen mírné pousmání. Tahle televizní "zábava" mi nic nedává, to i ty pořady s domluvenými drážbami kójí mi přijdou zajímavější a to je co říct...2/10.
  2. Operace Poštmistr
    Operace Poštmistr (2024)
    7
    Jsem opravdu vděčný za každý (pro mě) neznámý válečný příběh, který si Guy Ritchie natočil svým osobitým stylem. Někdo může namítat, že se opisovalo od Tarantinových Hanebných panchartů, ale mě to tak ani nepřišlo. Jasně je tu dost akce, vše vypadá strašně jednoduše a jednotka žoldáků nepřemožitelně, ale co je hlavní - já se bavil. Nad pár věcmi bylo třeba přihmouřit oko (němci tu na někoho možná budou působit neschopně, ale vzpomeňte si, jak je prezentovali ve snímku Fury - železná srdce...), ale bylo fajn především dozvědět se něco o lidech, kteří během 2. světové války úspěšně působili pro SOE v tajných operacích. Palec nahoru za výběr herců, hlavně Henry Cavill - šlo vidět, že si roli užil - 7/10.
  3. Deadpool & Wolverine
    Deadpool & Wolverine (2024)
    8
    Třetí Deadpool na první dobrou zaujme už skvělým drsným intrem a palec nahoru musím určitě dát celkově za soundtrack. Akční pasáže byly fajn i příběh se podařil - líbil se mi výběr postav - především Wolverina (přítomnost některých dalších asi překvapí, ale nechci spoilerovat), volba záporné postavy taky ok. Aby jste pochopili větší část vtípků tak musíte mít docela slušnou znalost marvel universa (filmy a seriál Loki) tak i pár filmů okolo. Co mi na filmů dost vadilo bylo asi až zbytečné množství vulgarismu (jak se prostě často říká: všeho s mírou...) - někomu se to líbí, ale já nepatřím mezi diváky kteří potřebují během 30ti vteřin slyšet říkát x-krát všechny postavy okolo samé kurva/piča/mrdka/fuck. Jinak trochu nechápu proč se v českém dabingu dřive říkalo "Volveryn" a zde "Vůlveryn". Skalní fandové Deadpoola a náctiletí tomu asi vesměs dají 5*, já se docela bavil, ale mám nějaké spíše jen menší výhrady a proto za mě pěkný 4 - 75%.
  4. Policajt v Beverly Hills: Axel F
    Policajt v Beverly Hills: Axel F (2024)
    6
    S návraty kultovních filmů z 80tých a 90tých let se doslova roztrhnul pytel a teď se vrátil i policajt z Beverly Hills s celou řadou starých známých postav z původních filmů. Eddie (v porovnání se svými kokegy) jako by vůbec nezestárnul, pořád si v roli Axela Foleyho řeší věci svérazně a po svém. Film je místy zábavný, ale je škoda, že byl příběh tak čitelný - kdo tu bude záporák poznáte během 5ti vteřin. Určitě je to ale lepší než trojka. Pro fandy série je to fajn podívaná a rozloučení s další ikonickou postavou - 6/10.
  5. Závod o slávu
    Závod o slávu (2024)
    6
    Snímek, který zdaleka nedosahuje kvalit top filmů ze závodního prostředí jako jsou Rivalové nebo Le Mans 66', přesto i tak podle mě stojí za shlédnutí. Neznám totiž žádný jiný film ze světa rally a pokud jste fandové tohoto sportu (měl jsem možnost být jednou na Barum rally ve Zlíně a ve hrách Dirt a WRC mám na steamu a PS4 odehráno své :)) tak by se Vám to mohlo docela líbit. Příběh není nějak strhující a záběrů ze závodů tu není tolik, kolik bych očekával, přesto se dozvíte pár faktů ohledně velké rivality mezi týmy automobilek Audi a Lancie a poznáte příběhy několika důležitých postav okolo tohoto sportu. Na jedno podívání docela v pohodě a dávám 6/10.
  6. Útěk do Athén
    Útěk do Athén (1979)
    4
    Válečný film, který jsem několikrát zahlédl v TV, ale až teď jsem ho "konečně" viděl celý. Popravdě moc nevím co si o něm mám myslet - je to parodie nebo drama? Z němců tu totiž udělali totální neschopné pitomce, příběh je dost slabý a nezajimavý, navíc i v zajímavostech pro tento film se dočtete, že hercům se scénář úplně nezdál, ale rádi přijali natáčení v pěkných lokacích Řecka. Druhá půlka filmu nebyla až tak hrozná (díky pár akčních scén) jako ta první, ale i přes docela slušné obsazení to na více jak 4/10 prostě nevidím - pokud chcete kvalitní válečný film ze staré školy, tak máte celou řadu jiných, daleko lepších voleb (Tucet špinavců, Bitva v Ardenach, Kellyho hrdinové, Kam orli nelétají, Most u Remagenu...).
  7. Furiosa: Sága Šíleného Maxe
    Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)
    8
    Za mě super prequel, který mě bavil více než úvodní Šílený Max (filmy s Melem Gibsonem jsem neviděl). Naprosto vynikající akční scény, fajn nové postavy, skvělý soundtrack a dobrý záporák. Jediné co bych vytknul je trochu zbytečně natahovaný konec - nebýt ho tak dávám za plný počet, takto hodnotím za 80%...
  8. Království Planeta opic
    Království Planeta opic (2024)
    8
    Nová triologie planety opic se mi dost líbila a uvítal jsem, že je zde po nějakém čase opět nový díl. CGI prostě super, líbil se mi i soundtrack, fajn příběh, který za mě dával smysl (byť byl místy docela snadno predvídatelný). Našla se tu i nějaká ta myšlenka a třešničkou na dortu byla krásná Freya - tak nějak jsem víceméně dostal to, co jsem očekával takže jsem z kina odcházel docela spokojen...75%.
  9. Krvavá stovka
    Krvavá stovka (2024)
    8
    Začnu slovy pilota, která mluví za vše: "Svoboda, které si užíváme, nevznikla náhodou. Zaplatila za ní moje generace a generace před námi. A z toho důvodu si myslím, že lidé z generace druhé světové války si zaslouží, aby si je všichni pamatovali." Já jsem si uvědomil po shlédnutí seriálu Masters of the Air a tohoto dokumentu, jak velký podíl vlastně letci měli na tom, že mohlo dojít k vylodění v Normandii a dost možná se urychlil i konec války a třeba se zachránilo i několik životu na úkor mužů z krvavé stovky. Oceňuji archivní vyprávění všech pilotů, především Rossieho, jehož příběh je skutečně výjimečný. Dokument je moc pěkný dodatek k seriálu Vládcové nebes...8/10.
  10. Vládcové nebes
    Vládcové nebes (2024)
    8
    Vznik Masters of the Air vedl přes docela komplikavanou cestu, každý kdo to trošku sledoval to moc dobře ví - první teaser se objevil už v roce 2014 (pod názvem Mighty Eight) a od té doby přišlo zneklidňující ticho po pěšině, až jsme se nakonec dozvěděli, že projekt byl u HBO zrušen (kvůli vysokým nákladům potřebným pro dokončení tohoto seriálu) a nakonec se toho (naštěstí) ujal Apple TV. Seriál se za mě docela vydařil, ale rezervy tu jsou - jelo se podle ověřené šablony a dostali jsme několik velmi vydařených epizod obsahujících osudy několika sympatických postav. Samozřejmě je zde spousta CGI pasáží v leteckých bitvách, ale to mi vyloženě nevadilo, protože atmosféra bojů byla zachycena skvěle. Podařil se i výběr herců - především Butler, Turner a Mann. Skvěle zde byly zpracovány některé věci - to jak rozdílně přistupovali k bombardování američani vs britové, dále i to jak obrovský význam mělo nasazení stíhaček P-51 do války (jakožto doprovodných ledatel bomdardérů), přispěvěk letců z Tuskegee a taky pocit beznaděje, které posádky cítily při obrovských ztrátách a velkému počtu misí. Jestli bych něco vytknul, tak je to fakt, že nám bylo naservírováno "jen 9" epizod a ne 10 (jako tomu bylo u Bratrstva neohrožených a Pacifiku) a hned mě i napadne o čem mohla tato nevzniklá epizoda být - zoufale málo prostoru tu totiž bylo věnováno dni D. Šlo i vidět jak seriál v poslední třetině už trochu ztrácel dech, ale poslední díl byl top... Přesto docela dobrý počin (ale vzhledem k tomu vysokému rozpočtu jsem čekal malinko více) pro fandy žánru a sečteno podtrženo spokojenost, protože mi je jasné, že nějakého dalšího velkého seriálu nebo filmu ze 2. světové války se v dohledné době jen tak nedočkáme, protože studnice nápadů je asi vyčerpána...8/10.
  11. Jeden život
    Jeden život (2023)
    10
    Zkuste si představit, že máte možnost zachránit jeden život (zvlášt v tak těžké době jako bylo období před 2. světovou válkou) a pak skoro 50 let nevíte, co se s tím člověkem vlastně stalo. Je neuvěřitelné, že tichý hrdina sir Nicholas Winton a jeho několik dalších (trochu zapomenutých) spolupracovníků dokázalo svou dobrovolnou činnosti zachránit celkem 669 "Wintonových dětí", které vlastně taky ani neznali ty, kterým vděčí za svůj život. Nejsem sice rodič, ale hrozná situace to musela být i pro matky a otce, kteři tehdy ještě netušili, co bude s jejich životy a chtěli dát alespoň nějákou naději svým dětem a pak se už vlastně v drtivé většině připadů se svými potomky po válce (kvůli svým vlastním tragickým osudům) neměli možnost nikdy setkat. Film je hezky lidsky a dojemně zpracován - jak samotný proces přípravy pro vlakové transporty z Prahy do UK, tak i role ztvárněná Hopkinsem - vrcholem samozřejmě bylo známé zveřejnění jeho příběhu v TV, které rozpoutalo velkou vlnu událostí v životě tohoto zachránce. Tento příběh znám a obdivuji ho už dlouho a doufám, že díky tohoto filmu se dostane do většího povědomí těch, kteří ho předtím třeba vůbec neznali a otevře oči lidem, kteří si stěžují na svůj život, kvůli materiálním věcem, že třeba nemají nejnovější iPhone...90%.
  12. Poslušně hlásím
    Poslušně hlásím (1958)
    8
    Oba díly této klasiky mají vzácně zcela stejné hodnocení zde na CSFD a co jsem se tak díval okolo většině se líbil více první díl. Já ale asi půjdu trošku proti proudu, protože mě se více líbilo toto pokračování. Ty humorné situace mi sedly více, postava nenažraného Balouna byla zábavná a opět super sestava dobových herců - pro mě za 8/10.
  13. Dobrý voják Švejk
    Dobrý voják Švejk (1957)
    8
    Ano až teď jsem kouknul na další klasiku zfilmovanou podle úspěšné knižní předlohy pana Haška. Upřímně asi se to pro mě nestane něčím, co bych vyhledál každé Vánoce, ale musím ocenit to, jak se role zhostil Rudolf Hrušínský. Moc pěkné se dívá i na starou Prahu a je fajn vidět celou řadu hereckých osobností té doby. Za tuto českou legendu dávám 75%.
  14. Karlík a továrna na čokoládu
    Karlík a továrna na čokoládu (2005)
    8
    V kinech teď jede Wonka a já jsem věru až teď viděl Karlíka a továrnu na čokoládu poprvé v životě - tím jsem zase splnil tradici ve Vánočním období mrknout na (pro mě) něco nového. Nezaměnitelná Burtonovská atmosféra, výborné výkony Deppa a dětí a postupné zábavné odkrývání příběhu - tak bych v kostce vyzdvihl pozitiva tohoto filmu - 75%.
  15. She-Hulk: Neuvěřitelná právnička
    She-Hulk: Neuvěřitelná právnička (2022)
    4
    Pilotní epizoda za mě tak špatná nebyla, ale postupem času šla kvalita výrazně dolů a poslední díl byl pro mě jednoznačně zklamáním. Nevím jestli mají v plánu dělat i druhou řadu a pokud ano, tak by měli výrazněji zamakat na scénáři...4/10.
  16. Ahsoka
    Ahsoka (2023)
    8
    Zde na CSFD v hodnocení nad Ahsokou vede Andor, ale u mě je to přesně naopak. Tento seriál je akčnější, navazuje na animované seriály od disney (ty jsem sice neviděl, což je dle kamarádů, co je viděli, docela velký nedostatek) a přináší několik solidních momentů. Za mě super příspěvek do Star Wars univerza a už se těším i na další řadu. Rayi odpočívej v pokoji...7/10.
  17. Já jsem Groot
    Já jsem Groot (2022)
    6
    Miniseriál s Grootem, který se svým pojetím dá přirovnat ke krátkým filmům s veverkou Scratem z doby ledové. Pro děti v pohodě zábava, ale obě řady zabaví na pouhých pár desítek minut...6/10.
  18. Loki
    Loki (2021)
    6
    Za mě docela v pohodě podívaná ze světa Marvelu - druhá řada se mi líbila asi o něco více, i když z těch různých časových smyček jsem měl trošku guláš v hlavě. Na jedno podívání to ale stačí bohatě...60%.
  19. Medvěd
    Medvěd (2022)
    8
    Pro mě docela příjemné překvapení z Disney+. Sympatické postavy, jejich progres a změny, zapálenost pro gastro svět, mimo to musím pochválit i výborný soundtrack. První řada končila přímo skvěle, druhá řada už za mě tak super nebyla, ale celkově jasná spokojenost a 80%.
  20. Napoleon
    Napoleon (2023)
    6
    Filmem Napoleon jsem (nejspíše) uzavřel kino sezónu pro rok 2023 - netajím se tím, že jsem měl nemalá očekávání, ale celkové dojmy jsou hořkosladké. Velkofilmů z podobného období se věru moc netočí (posledním byl asi Patriot z roku 2000, uvidíme jestli na další takový budeme čekat zase přes 20 let...). Bitvy, kostýmy, představitelé Napoleona a Josefíny - vše fajn, ale ten pocit z rozkouskovanosti filmu a spousta skoků v ději - řešení vztahů, politiky a intriky mě dost zaskočily. Je to jako dívat se na desetidílný seriál, ze kterého uprostřed neuvidíte tři díly a máte pocit jako by Vám něco (co jste prostě měli vědět) uniklo. Nesestříhaná verze třeba bude působit ucelenějším dojmem, protože je jasné, že Scott se toho do filmu snažil vložit co se dalo (bitvám měl být věnován určitě větší prostor), ale kino verze je zkrátka pro mě mírným zklamáním a proto "jen" za 6/10.
  21. Star Wars: Příběhy rytířů Jedi
    Star Wars: Příběhy rytířů Jedi (2022)
    8
    6 mini příběhů, které objasňují některé nevysvětlené události z prequelové triologie Star Wars - především části s Dooku stojí za to. Pro fanoušky této sci-fi klasiky doslova povinnost, byť jde o jednohubku...75%
  22. Expend4bles: Postr4datelní
    Expend4bles: Postr4datelní (2023)
    4
    Čtvrté a možná poslední pokračování (I když kdo ví) expendables dopadlo spíše jen (pod)průměrně - akce je sice fajn, ale příběhové žádný zázrak. Ti co byli dříve zamilovaní do Megan Fox tak si určitě pár záběru užijou. Prim tu hraje spíše Statham, což mi nevadí a mimo jiné se tu objeví i několik nových postav. Sly si tu své odehrál a zvrat s ním byl lehce předvídatelný, ale na konci docela vtipně objasněný. Pokud jde tedy o rozlučku s bandou akčních hrdinů, kteří byli na vrcholu svých sil v 80tých a 90tých letech a dneska jsou už v důchodovém věku (čas nezastavíš), tak to dopadlo spíše jako takové menší zklamaní - jasný signál, že už toho bylo asi dost - 5/10.
  23. Přízraky v Benátkách
    Přízraky v Benátkách (2023)
    6
    Atmosférou rozhodně nejlepší díl - občas zde byl i dobrý hororový nádech, ale finální rozuzlení mě upřímně moc nenadchlo. Určitě je fajn, že se tu objevilo i několik (ne)známých tváří - herecké výkony můžu jen chválit, stejně tak i francouzský přízvuk Kenetha. Ze vsech tři dosud natočených filmů pro mě ale stále zůstává tím nejlepším Smrt na Nilu - 6/10.
  24. Gran Turismo
    Gran Turismo (2023)
    8
    Překvapily mě docela dobré recenze a rozhodl jsem se nakonec do kina zajít. Jde určitě o mnohem lepší film, než need for speed, ale zas to není taková pecka jako Le Mans 66. Musím ale pochválit několik věcí - volba herců, zpracování závodů - divák má dokonalý přehled co se děje, skvělá kamera. Hlavní je ale to, že jde o skutečný příběh, který je docela inspirativní a ukazuje, že sny se někdy můžou vyplnit. Filmy podle hry většinou dopadnou při nejlepším průměrně, zde se to ale naštěstí nestalo takže všem hráčům a příznivcům rychlých kol určitě doporučuji - 7/10.
  25. Pobřežní hlídka
    Pobřežní hlídka (2017)
    6
    Popravdě pocity z této pobřežní hlídky mám smíšené - jednak hlavní dějová linka trochu dělala z filmu něco jiného, než co by člověk čekal (stejně tomu tak je i u rychle a zběsile, které byly dříve o autech a závodech, teď je to už jen spíše akční film). Místy se snaží být film vtipný, ale asi tak v polovině případů spadnou vtipy do úrovně trapnosti. !Spoiler! Jinak klidně bych přidal i subžánr sci-fi, protože takový ocas by kočku CJ v reálném světě nikdy nezbalil. Pokud to vezmu jako parodii na pobřežní hlídku tak to fungovalo - zpomalené záběry, přehlídka dokonalých těl - především ženských, návrat kultovních postav ze seriálu v kratkých cameo rolích - Pam a Mitch. Jen kvůli toho nadhledu dávám nakonec tři s odřenýma ušima - prostě mohlo to být určitě o dost lepší - 55%.
  26. The Art of Racing in the Rain (2015)
    8
    Psích filmů jsem viděl už docela dost a tady jsem jen podle ukázek z televize tak nějak odhadl, že to bude snímek pro mě. Našlo se tu možná pár hluchých míst a já měl i zlost na majitele Enza, co mu v jedné části byli schopni udělat, ale vše naštěstí směřovalo ke krásnému konci - ten byl podaný skutečně dojemně a s citem - těžko se člověk ubrání emocím. Chválím i herecké obsazení a hudbu. Hezký film a pro mě 75%.
  27. The Covenant
    The Covenant (2023)
    8
    Po nějaké době podařený akční vojenský film tentokráte od Guye Ritchieho. Bojové scény a kamera jsou zde super, příběh taky fajn i když je třeba přehlídnout pár klišé...závěr mě potěšil díky dejavu na staré dobré call of duty MW1, které jsem tehdá před 16ti lety s nadšením buřil...75%.
  28. Hrubý střih
    Hrubý střih (2022)
    8
    V jistý moment jsem si myslel, že The outfit docela ztrácel dech a už mě nemůže ničím překvapit, ale to jsem se mýlil. Film na mě působil spíše jako divadelní hra, ve které si tvůrci velmi dobře pohráli (díky pár zvratům) s divákem. Rylance už tradičně super výkon - více takových originálních filmů prosím - 75%.
  29. Grindhouse: Planeta Teror
    Grindhouse: Planeta Teror (2007)
    4
    Popravdě filmy, na kterých se nějakým způsobem podílí Tarantino (tady konkrétně produkce a herecká role) se mi většinou nelíbí a zde tomu není jinak. Na mě až moc ujeté a přišlo mi to jako jedna velká slátanina šíleností. Palec nahoru dávám jen za originální pojetí retro kamery (nebo jak to nazvat) a za sexy Rose McGowan. Machete byl o dost lepší... 3/10.
  30. Myši patří do nebe
    Myši patří do nebe (2021)
    8
    Velmi pěkný koprodukční animovaný film z Česka a Slovenska - zápletka docela jednoduchá, myšlenka jasná, ale dětem to nějaké to ponaučení a poselství předá a o to jde především. Hodně se podařil i výběr dabérů a hudba - 8/10.
  31. Vyproštění 2
    Vyproštění 2 (2022)
    8
    Minimálně stejně dobré ne-li lepší než první díl, zkrátka dobrá popcornovka na doma od Netflixu. Ano je třeba přehlédnout, že hlavní postava jakoby si přenesla nadlidskou sílu od své jiné populární postavy Thora. Já se ale soustředil na nápadité akční scény (především pasáž s utěkem z vězení neměla chybu) a musím pochválit i skvělou kameru. Pokud by jsme se dočkali i pokračování, které si bude stále držet podobnou kvalitu tak sem s ním prosím - 7/10.
  32. Oppenheimer
    Oppenheimer (2023)
    8
    Rok 2023 je na filmy (po nějaké době) skutečně nabitý a já jsem právě měl možnost vidět v kině ten první ze silné trojky - zbyle dva jsou Napoleon a Zabijáci rozkvetlého měsíce. Překvapilo by mě, kdyby Oscary za hlavní a vedlejší role ukořistily jiné filmy, ale teď zpět k Oppenheimerovi. Jde o snímek který má grády asi do 2/3 a vrcholí především scénou s testem bomby - to jsme ale čekali asi všichni, že právě kvůli tomuto momentu nám všem spadne brada a budeme s užásem koukat na genialitu režie pana Nolana. Poté mě trošku zklamalo, že film tak nějak ztrácel nastolené tempo a spíše se proměnil v něco, co chtěji vidět hlavně filmoví kritici a já jsem spíše v určitých věcech měl během těch 180 minut guláš. Vždycky mi i vadí, když se točí něco na základě skutečné události a na konci se neudělá nějaká sumarizace, kdo jak dopadl a podobně (ano máme tu google, ale pro ucelenost bych to jako součást snímku uvedl vždy) - nedávno jsem třeba koukal po nějaké době na pád třetí říše a tam je to prostě uděláno přesně dle mého gusta. Každopádně Nolan pořád umí a točí nadstandartní filmy a to jde vidět především na opakující se spolupráci s jistými herci i na tom, že nové tváře nerady řeknou ne a dohromady to dá velmi slušnou plejádu herců. Uvidíme s jakým zajimavým projektem tento uznávaný režisér přijde příště. Věřím, že to zase bude něco, co přinese nevšední zážitek. Oppenheimera hodnotím za 8/10.
  33. Rob Roy
    Rob Roy (1995)
    6
    Rob Roy docela často běží v televizi, ale já se k němu dostal až teď. Film je mnohdy srovnávám se statečným srdcem a docela to chápu. Bohužel jde při konfrontaci spíše jen o slabší odvar a prakticky nemám motivaci se k filmu nějak v budoucnu vracet, protože zde moc nevidím důvod (byť Roth byl dobrý záporák). Pokud jste ještě tento snímek s týpky v kiltech pobíhající po malebném Skotsku neviděli, tak tomu klidně dejte šanci, ale nečekejte zázraky...6/10.
  34. Wham!
    Wham! (2023)
    8
    Wham! pro mě není legendární kapelou podobně jako třeba Queen, přesto nebylo špatné přiblížit si jejich příběh - počátky kapely, problémy spojené se zatajováním orientace George Michaela, vznik hitu wake me up before you go go a především legendárního Vánočního megahitu Last christmas. Pěkně vzdání pocty už pár let zesnulému zpěvákovi a skladateli Gergovi Michaelovi - 8/10.
  35. Mission: Impossible Odplata – první část
    Mission: Impossible Odplata – první část (2023)
    8
    Za mě opět poctivá akční jízda s nestárnoucím Tomem Cruisem. Dvě scény byly vyloženě geniální - ty jsem sledoval s velkým nadšením, k tomu přídejte pár cool tech pojebů. Našlo se tu sice pár hluchých míst, ale myslím si, že většina diváků se (stejně jako já) už teď těší na pokračování. Velký palec nahoru dávám i za novou tvář herečky Hayley Atwell. Soundtrack jsem si broukal skoro po celou cestu domů z kina :-) - 75%.
  36. Indiana Jones a nástroj osudu
    Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
    6
    Tak ještě jedna rozlučka s Indiana Jonesem, když minule to dopadlo (jak všichni víme) tak nějak všelijak. Po premiéře ve Francii a docela rozporuplných ohlasech jsem radší krotil svá očakávání a ukázalo se to jako správný krok. Je jasné, že Harrison ve věku 80ti let už nebude dávat na prdel o 50 let mladším nepřátelům, přesto se pár akčních scén docela podařilo - úvodní CGI sekvence s mladým Jonesem byla nejlepší částí filmu. Prospěl zde především návrat nacistů, kterým Indy tak rád kazil jejich plány. Šlo jasně vidět, jak si tvůrci uvědomili, že v království křišťalové lebky se nevydařil závěr a zde si dali o něco více záležet. Celkově jsou oba filmy s legendárním archeologem (pro mě) prakticky na stejné úrovni. Zde se jelo (ostatně stějně jako minule) na silně nostalgické notě, navíc s docela dlouhou stopáží, takže se našlo docela dost prázných míst. Navíc těch efektů a dodělávek v postrpodukci tu bylo asi až příliš - především v porovnání s díly 1-3. Moc mě nezaujaly záporné postavy a neudělal jsem si ani moc sympatií k těm novým vedlejším postavám okolo Indyho. Radši bych žil ve světě, ve kterém by měl Indiana Jones 10 filmů (ale musely by se točit v 90tých letech, kdy byl Henry Jones Jr. na vrcholu sil), místo takové série jako je rychle a zběsile (a to planují ještě pokračovat) - jim by bohatě těch pět filmů stačilo. Díky Forde za 5 filmových dobrodružství s jednou z nejikoničtějších postav filmového průmyslu, kde pro mě stále zůstane poslední křížová výprava tím jednoznačně nejlepším dílem z celé série...55%.
  37. Konference
    Konference (2022)
    8
    Druhé filmové zpracování nejznámější nacistické konference ohledně konečného řešení židovské otázky. Tak trochu se nabízí srovnání s tou první verzí, kterou už si popravdě tak moc nepamatuji, ale ta byla samozřejmě lépe obsazená, protože šlo o UK/USA koprodukci a mluvilo se tam anglicky - zde německy, což je určitě lepší. Samozřejmě to je film spíše pro náročného diváka, který o této problematice má alespoň trošku přehled, protože na konci je zde uveden jen počet lidí, které Němci nakonec dokázali povraždit, není zde uvedený osud jednotlivých účastníků konference. To by ocenili diváci, kteří neví jak dopadl např. Eichmann, Heydrich, Himmler nebo Höss. Každý si to může vygooglit to je jasné, ale za mě to na konci filmu uvedeno byt mělo. Pro ty co se dívají na válečné filmy, jde o povinnost 8/10.
  38. Still: Příběh Michaela J. Foxe
    Still: Příběh Michaela J. Foxe (2023)
    10
    Když se řekne Michael J. Fox tak si primárně vzpomenu na postavu Martyho McFlye a legendární trilogii návrat do budoucnosti a na druhém místě i na komediální seriál všichni starostovi muži. Popravdě jsem život tohoto herce nějak zásadně v poslední době nesledoval a byl jsem místy docela v šoku jak se momentálně má. Šlo vidět, že si sáhl na dno, ale přesto dokáže svůj osud brát s humorem a obrovskou oporou pro něj je i jeho rodina, včele s úžasnou ženou. Další názorná ukázka toho, že člověk by si měl užívat každého dne svého života a vážit si všeho dobrého okolo sebe...90%.
  39. Rychle a zběsile 10
    Rychle a zběsile 10 (2023)
    4
    Již minulý díl mě svým způsobem varoval, že tato série už tak nějak není pro mě (kdybych měl 13 let budu asi nadšený) - dějou se tu věci, které jsou zcela mimo realitu a člověk se místy nestačil divit. Do toho se tu objevují stále zapomenutí sourozenci, k tomu se tu (už i v předešlých dílech) vrátily zabité charaktery, příslušníkům speciálních jednotek tu nakope prdel prakticky každá postava z této party. Je to mírně lepší než devítka, která byla podle mě ještě větším úletem, ale scén kde bych se bavil tu bylo jako šafránu, stejně jako těch, které by mě nějak více rozesmály. Upřímně mi v roli zaporáka vůbec neseděl Momoa, který šíleně přehrával. Dočkáme se prý i dalších dvou pokračování, ale tato série podle mě skončí až budu mít na hlavě stejný účes jako Vin Diesel...45%.
  40. Strážci Galaxie: Volume 3
    Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)
    10
    Marvel v poslední době docela šlapal vedle (a to jsem ještě všechny jejich filmy neviděl). Vyčítana byla hlavně malá originalita a recyklování 100x ohraných věcí pořád dokola. Zde se mi moc líbil příběh, kdy jsme se více dozvěděli o Rocketovi - některé scény člověka chytly za srdce a vyvolaly i emoce. Do toho se objevovaly pasáže, které nenudily a fajn akce. Úplně mi zde nesedl na mě docela jednoduchý humor, ale za to body strhávat nebudu, to je spíše jen můj problém. Takže za mě spokojenost a dávám za plný počet.