sunfreedom

Komentáře 315

Od nejnovějších
  1. Zabijáci rozkvetlého měsíce
    Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023)
    8
    Asi až blízká budoucnost rozsekne diskusi, zda filmy mají mít 2+ hodiny nebo ne. Absolvoval jsem tento film v maloměstském kině a znovu bych do toho nešel. Definitivně se ve mně pohnuly nějaké váhy, takže když jsem se o pár týdnů později měl rozhodnout, jestli půjdu na Napoleona, padlo rozhodnutí počkat na VOD. That being said, jedná se o nejlepší takto dlouhý film, který jsem viděl.
  2. Barry Seal: Nebeský gauner
    Barry Seal: Nebeský gauner (2017)
    6
    Je to dobrá oddychovka, ale za mě to nemělo žádný speciální náboj. Tom Cruise pochopitelně tento typ filmu naprosto suverénně utáhne, ale snažím se vždy takovou osobnost odebrat a co zbyde. V tomto případě nic moc.
  3. Neslýchané: Králové bažiny
    Neslýchané: Králové bažiny (2023)
    6
    Ani málo, ani moc. Příběh Gators sice může vypadat extrémně zajímavě, ale kdo se o NCAA jenom trochu zajímá, ví, že jich tam je takových tucet. Proto bych čekal, že to alespoň trochu více vyždíme Božího QB, u kterého se dvě sezóny into NFL zjistilo, že vlastně neumí hrát. Za mě tuctový pořad.
  4. Zabiják bolesti
    Zabiják bolesti (2023)
    8
    Některé scény asi byly zu viel a dalo se to udělat jinak, ale ta message tam je. Bolelo mě to dvakrát. Poprvé asi jako vás všechny, podruhé jakožto zaměstnance farma průmyslu. Nacházím jedinou útěchu, a to tu, že v našich zeměpisných šířkách k tomu prostě prakticky dojít nemůže. Z hlediska zpracování oceňuji, že seriál něříká, že farma je špatná a zlá, ale že TAHLE farma je špatná a TENHLE přístup je šílený. A že tne do těch míst, která jsou neuralgickými body - FDA, právníci a propojení s politikou. Za mě o trochu lepší než Pharmacist.
  5. Dynastie Nováků
    Dynastie Nováků (1982)
    6
    Žena mi povídá: ty, takovej milovník vlaků a nikdy jsi neviděl Dynastii Nováků? Ok, tak vlaků jsem si noc neužil, ale jako sračka to není. V konkurenci soudruhů Pláteníků je to ještě cajk.
  6. Chyby
    Chyby (2021)
    8
    Konečně se tyhle příběhy neodehrávají jen v Sudetech, ale taky hezky pěkně de facto v satelitu Prahy - myšlen Beroun a okolí.
  7. BANGER.
    BANGER. (2022)
    6
    Prý Samotáři pro generaci Z. Tak určitě jakoby spíš ne, ale chápu. Hodnocení je asi potřeba rozdělit. Řemeslně je to skvělý. Není to jen plačka nad zlomenými osudy. Je na tom skvěle vidět ten mezigenerační posun, kdy před 25 lety bylo důležitý odkud člověk je, co dělaj jeho rodiče a jakej na něj měli vliv. Zároveň se příběh tehdy odehrával v rámci týdnů až měsíců. Teď je úplně jedno, kdo jsi, odkud jsi přišel, nebo kde jsi vzal na mixpult za půl míče. Jde o to, co se stane dneska v noci. Ber nebo nech bejt, zejtra je úplně jiná kapitola. Tohle je až nebezpečně dobrý obraz, který pozoruju nejen ve vlastní rodině u ročníků, který v rodnym listě mají ČR. Jenže! That is it. Do týhle super nádoby někdo nalil příběh za pár korun, přidal Ivetu Bartošovou z 1. republiky a hlavní zápletku obtočil kolem hrozný blbosti. Za mě táhne film Bendig, kterej tam podle mě měl bejt do počtu a místo toho by měl dostat alespoň nominaci na Lva. Rozhodně nebudu nikoho zrazovat od toho, aby se na to podíval, protože by to měl mít filmový fanoušek v portfoliu. Ale žádná generační výpověď se nekoná.
  8. Top Gun: Maverick
    Top Gun: Maverick (2022)
    8
    Nebýt kostrbatého závěru, resp. poslední čtvrtiny filmu, bylo by to za 5. I tak je to ale kulervoucí biják, na která půjdu znova.
  9. Docent
    Docent (2023)
    6
    Proč? Proč někdo, kdo napíše Případy 1. oddělení pak touží po tom napsat i fikci a takhle to domrdá? Kdyby tam nebyl Trojan a Vetchý, bylo by to horší než Odznak Vysočina. Pokud se chtěl Mareš zpětně pomstít a z policajtů udělat dementy, tak se mu to povedlo. Žádný z členů sboru nejedná logicky, snad s výjimkou soudního lékaře. Policajti si vzájemně neříkají ani to, kdy jdou na záchod, natož aby sdíleli, jestli třeba náhodou nemaj poslední centimtetry k jistotě stran pachatele. Tak se pak stane, že operativce nezajímá, kdo si kupuje léky na vypadávání vlasů, a musí honit dementa po hospodě, přičemž si pro jistotu ani nepoznamenají jeho SPZku, takže ho musí hledat pomocí výslechu vesnického mechanika. Když vaše čtyři dny pohřešovaná kolegyně nechá žvejkačku na plotě podezřelého, co uděláte? Ano, rozhodně nepočkáte na posily, ale půjdete klidnou chůzí dovnitř. Závěr už je jedno. Znovu ne.
  10. Teherán
    Teherán (2020)
    8
    Já začínám mít normálně pocit, že když je nějaký podobný seriál a má dvě série, kde první je super a druhá nabere vodu skrze romantický blbosti, tak u diváků zásadně boduje ta druhá. Poměr 85 vs 81 % pro druhou sérii je špatně. Lepší je 100% ta první. I tam ale vidím značné mezery. Nicméně tohle asi nebylo natáčeno proto, aby to bylo realistické, ale aby to bylo v zajímavém prostředí. Bohužel Írán je tam, kde je. Tak se musíme spokojit s Íránem, co se natáčí zřejmě někde na cestě mezi Izraelem a Tureckem.
  11. For All Mankind
    For All Mankind (2019)
    8
    Jako každý seriál, který s dalšími sériemi víc zabředá do lidských příběhů, i tady kvalita decentně upadá. Nicméně stále si to drží laťku díky nosnému tématu. U třetí série pak hodním kladně i dodatečné minidíly "Science behind", které ukazují, že jakkoliv "it looks like a fiction, this is science". Třetí série určitě vybízí ke srovnání s filmem Marťan (2015). Už jenom kvůli tomu, jak se postavy dostávájí z povrchu Marsu. Tady mi to přijde trochu víc realistické, byť přitažené. Korejce na Marsu už beru jen jako třešničku na dortu, která na běhu událostí nic nemění. Těším se na 4. sérii.
  12. Velká voda
    Velká voda (2022)
    8
    Obecně má u mě polská tvorba vždy o půl hvězdy víc už od začátku, ale tenhle seriál je naprosto skvělý. Krásně ukazuje, že marasmus a nedůvěra ve stát v 90s byly nejen na naší části Odry, ale i na té druhé. A že tato nedůvěra může zabíjet. Nemůžu tomu dát 5*, protože to přeci jen občas trochu ulítne, ale jen decentně. Takže takové slušné 4.5 :)
  13. Bombardování
    Bombardování (2021)
    8
    Hrozně dlouho mi to sedělo v My Listu na Netflixu, až jsem jedno sobotní odpoledne neměl co dělat a pustil si to. Rozhodně nelituji. Je to dobrý zářez do sbírky všech hraných filmů o WWII. Pokud by někdo měl pocit, že takové věci jsou výjimka, která se bohužel děje, doporučuji knihu M. Burleigha "Moral Combat". Pokud si jí přečtete dřív, než se na to podíváte, film vás asi tolik nepřekvapí.
  14. Vision 2000 (1993)
    10
    Viděno čirou náhodou dva dny před druhým kolem prezidentských voleb v Dejvickém divadle. Chápu, proč to v ČR před 30 lety tolik nezaujalo. Má to i svoje mouchy. Dnes to ale působí neskutečně prorocky a hlavně, s takovými větami by dnes mohl Havel s klidem kandidovat… a vyhrát. Je to nadčasová osobnost a tohle bude už jen zrát.
  15. Nikdo
    Nikdo (2021)
    8
    Je to sice taková ta normální akce ve stylu "to neměli dělat", líbí se mi ale, jak moc se to snaží být realistické alespoň v tom, že hlavní hrdina nezmlátí všechny na první dobrou, ale je už prostě starý a sešlý. Člověk se s tím lépe identifikuje.
  16. Král Šumavy: Fantom temného kraje
    Král Šumavy: Fantom temného kraje (2022)
    6
    Ne. Jakkoliv mám Hese rád už od Pustiny, tady to neutáhne. Jde proti němu spousta špatných vedlejších rolí a hlavně sám pan scénárista. Když jde o takovéto téma, musí si autor na začátku rozmyslet, jakou cestou půjde. Jestli to bude historické drama, nebo historická fabulace. Nemůže to být ale takový paskvil, jakto v tomto případě. Nezachrání to ani případné pokračování. Teď se nadechuji a se vší vážností říkám, že nejlepším filmem o tomto období bohužel stále zůstává Kachyňův KŠ - což je propagandistický western par excellence. Přikládám to Ondříčkovi s Vávrou k tíži.
  17. Naprostí cizinci
    Naprostí cizinci (2016)
    10
    Přícházím sem po 6 letech, kdy jsem se bohužel musel podívat na český remake. Zjistil jsem, že jsem tehdy nerecenzoval a napravuji chybu. Je to skvělý film, perfektní konverzační drama, kde se pod rouškou jemného humoru skrývá pravý životní shit. Vzpomínám, jak jsem tehdy asi dva týdny chodil a každému říkal "to musíš vidět prostě". Spoustu lidí na první dobrou odrazovalo, že je to film italský. Myslím, že ten počet remaků v tolika jazykových mutacích, dává mému tehdejšímu nadšení za pravdu. :)
  18. Známí neznámí
    Známí neznámí (2021)
    4
    Předem bych se chtěl zeptat, jestli jsem koukal na remake italského originálu, nebo na stominutovou reklamu na mobily a domácí spotřebiče Samsung? Původní verzi jsem viděl v premiéře před šesti lety. Naprosto mě to odrovnalo a pamatuju si, jak jsem to ke shlédnutí doporučoval každému, koho jsem v následujících 14 dnech potkal. Tady jsem po 10 minutách věděl, že to celé potáhne pouze Hofmann a možná Maštalír. Jakmile Pauhofová začala odvykládávat vtip PC vs Mac, bylo jasné, že je nenávratně zle. Realita je taková, že ne vždy může doslovný scénář (Co na tom měl reálně Jarchovský za práci - překlad? Nevěděl jsem, že umí italsky...) fungovat. Třeba když gay učitel nemůže sehnat job a jeho noční můrou je práce v soukromé škole 30 minut od baráku. Nebo když skupina Čechoslováků (byť z poloviny jistě dobře situovaných), slaví Silvestra tak, jako přeci 90 % obou národů - doma, oblečeni jako do práce a s několika chody italské kuchyně. Nejhorší ale opravdu je, jak hercům ty věty nejdou z pusy ven. Jakoby z toho bylo cítit, že hlavní je to zopakovat naprosto přesně, ne odehrát "stejný příběh, ale v ČR". Jsem z toho velmi zklamán. Zasmál jsem se jednou a už ani nevím čemu. Nicméně díky všem za recenze, pochopil jsem z nich, že německá verze by mohla být lepší a zkusím ji!
  19. Případ Roubal
    Případ Roubal (2021)
    4
    Roubal. Tolik možností, co o něm natočit. Týpek, co prodával louh Orlickým vrahům. A nakonec je z toho romantická povídka o vztahu otce, dcery a státního zástupce. Hrozný.
  20. Wednesday
    Wednesday (2022)
    8
    Adams Family mi nikdy nic neříkala, stejně jako cokoliv z podobného žánru. Tim Burton jde úplně mimo mě. Proto ty mé 4* berte spíš jako pět. Jsem ochoten se i těšit na další sérii, což je u mě v tomto případě přímo nečekané.
  21. Obi-Wan Kenobi
    Obi-Wan Kenobi (2022)
    4
    Nova ku*ví fotbal a Disney ku*ví Star Wars. Když se objevil Rogue One, byl jsem nadšenej. Říkal jsem si, že v tom vesmíru existuje tolik příběhů, které stojí za to natočit, že máme před sebou nekonečně nezodpovězených otázek, na které budeme postupně hledat odpovědi. U Mandaloriana jsem byl ochoten zkousnout Baby Yodu, protože příběh alespoň neuváděl v nesmysl cokoliv, co se odehrálo v hlavní části dějové linky. Ale tohle, tohle je průser. Pomiňme teď fakt, že seriál táhne pouze a jenom Ewan Mcgregor a není v něm žádný další herecký výkon, který by stálo za to zmiňovat. Pomiňme, že postava Princezny se chová po celý seriál absolutně nelogicky. Zapomeňme, že seriál prakticky nemá nosný děj. Co je neodpustitelné je, že Disney nechal scénáristy vytvořit příběh, který totálně ničí nitky v Epizodě IV. Projděme si Novou naději v poklusu poté, co jsme viděli Kenobiho. Takže zaprvé, Leia posílá vzkaz z lodi OWK a jediný důvod, proč to číní je, že se znal s otcem z Klonových válek. Sice s ním evidentně 9 let před tím prožila asi nejtraumatičtější zážitek svého života a týden kolem sebe viděla jen mrtvoly, ale to není ten důvod, proč ho žádat o pomoc. Darth Vader "cítí něco... něco, co už dlouhá léta ne". Ale myslím tím teda 9 let, protože v půlce pauzy se párkát viděli. "The last time we met, I was just apprentice, but now I am the master" teda znamená, že v průběhu Kenobiho se Ani stále považoval za učedníka a rozhodně si nemyslel, že by mohl být mistr Jedi. A to jsou jen ty zásadní věci. Je to nuda, je to o ničem, a kdyby to nevzniklo, bude lépe.
  22. Zločin na hranicích
    Zločin na hranicích (2022)
    0
    Viděl jsem a přišel jsem jen kvůli komentářům. Neodcházím zklamán, samozřejmě totální odpad. Dal bych jednu hvězdu za Budějice, ale zase jí uberu za kriplženu, co zamíří přesně na srdce.
  23. Manifest
    Manifest (2018)
    4
    Tenhle seriál má pro mě osobně jednu hroznou nevýhodu - zažil jsem šílenství kolem Lost. Takže moc dobře vím, že u takovéhoto seriálu je třeba se rozhodnout, jak dál, hned v zárodku, jinak pak člověk sleduje dvě, tři série, které vůbec nechtěl vidět. A tohle rozhodnutí jsem udělal u dílu č. 8 první série a dál nepůjdu. Jak se říká v korporátu "this meeting could have been an email", tak tady jednoznačně platí, že this show should have been a movie. Je mi úplně jasné, že druhá, třetí, čtvrtá série už přinesou totální rozleptání původní myšlenky. Bůhví, na co se ještě přijde. Většina dramatických záležitostí je reálně vyřešena v prvních pár dílech a potom už je jasné, že se jen bude čarovat, aby sledovanost byla nad pár milionů na díl. Už nedávám nelogické chování postav, nedávám stále opakované scény policajtky, co jezdí autem s bývalým, který teď souloží s její best kamarádkou. Končím.
  24. Ricky Gervais: Humanity
    Ricky Gervais: Humanity (2018)
    6
    Za mě je to tak, že RG udělal světu celkem tři služby. Zaprvé, když vymyslel The Office. Za druhé, když se vykašlal na pokračování UK verze, a za třetí, když to prodal do US. Tím můj výčet končí. Není to špatný stand-up, ale prostě v dnešní nabídce to není něco, na co bych si koupil lístek. A není o tom, že vyhledávám nějaký woke lidi, naopak.
  25. Senior Year
    Senior Year (2022)
    6
    Pohodová hoďka a půl v sobotu po obědě. Neurazí, nenadchne. Pokud je message, že nová generace amerických středoškoláků opustila toxický přístup známý z předchozích high school filmů, tak asi cajk. Ale silně o tom pochybuju :)
  26. Pár správných chlapů
    Pár správných chlapů (1992)
    8
    Další kapitola "doplňuji si vzdělání díky Netflixu". Skvělé soudní drama, kde se Američani pro jednou udrželi a nehodili Toma s Demi do postele. Myslím, že v roce 1992 to mělo trochu jiný nádech než teď, po všech těch Afghánistánech a Irácích apod. Trochu jiná doba.
  27. Taxikář
    Taxikář (1976)
    8
    Rozumím tomu, proč je z toho taková klasika - s ohledem na rok uvedení. Obávám se ale, že s přibývajícími léty to bude horší a horší. Mě to třeba tolik neoslovilo, byť řemeslně je to naprostá špička. Příběhy vietnamských veteránů už začínají blednout, přičemž nemají, narozdíl od WWII, výhodu kolektivního dopadu na svět. Je to problém de facto Američanů.
  28. Dugo putovanje u rat
    Dugo putovanje u rat (2018)
    8
    Dokument dobrý, jen se člověk musí přenést přes tu tenkou nitku, že Srbsko bylo skvělý a pupek světa, a jen tak mimochodem se dostalo do centra světového dění.
  29. The Gray Man
    The Gray Man (2022)
    4
    Tenhle film mě bolí dvakrát. Poprvé jako diváka, podruhé jako majitele akcií Netflixu. Ani ty prachy na tom nejsou vidět. Teda pokud půlku rozpočtu nestálo domalovat Fernsehturm za budovu Federálu. Dějová premisa není špatná a mohla z toho bejt dobrá střílečka. Je z toho ale jen kaše. Chris Evans je hrozně špatný herec a nikdo mu neřekl, že nemůže dál používat dikci z Marvelovek, jen se zlými slůvky. Každé slavné jméno se tu prakticky jen ztrapnilo. Netflix sice zvolil strategii, že i totální vedlejší role s pěti minutama na plátně bude osazena áčkovým hercem (W. Moura), ale ani ta film nezachrání. Pro našince tak zůstává aspoň soutěž "poznej lokalitu", kvůli který teda ale předpokládám nebude nikdo zvažovat měsíční předplatný za tři kila. Ještě před rokem bych řekl, že je to sice sračka, ale holt lidi na to koukaj, platěj a díky tomu se pak můžeme jednou za pár měsíců podívat na nějakou kvalitu. Teď už víme, že na tohle lidi fakt čumět nechtěj. Takže prosím dost!
  30. Nový papež
    Nový papež (2020)
    8
    Nedosahuje to výšin Nového Papeže, ale hudba to odpaluje do zajímavých výšin. Už se to také trochu zamotává a snižuje se “uvěřitelnost”.
  31. Hannah Gadsby: Nanette
    Hannah Gadsby: Nanette (2018)
    4
    Není to stand up. Není to komedie. Chci zpátky hodinu života v pátek večer, kdy jsem nechtěl myslet a jen se smát. Nemám problém s autorkou nebo sdělením. Ale když si otevřu záložku “feel-good family movie”, tak nečekám Přelet nad kukaččím hnízdem.
  32. Maktub
    Maktub (2017)
    8
    Váhal jsem mezi 3 a 4*, ale je to fakt feel-good, což není něco, co se v Izraelské produkci vidí často. Oceňuji nasazení herců, které většinou znám jen se zbraní v ruce u speciálních jednotek jedné či druhé strany konfliktu, do naprosto směšných rolí. Je to vlastně klasická rodinná komedie, pro mě má navíc to kouzlo Izraele.
  33. Pád
    Pád (2013)
    10
    První (kratší) série je vynikající detektivkou s rozpracovanými postavami v zajímavých kulisách moderního Belfastu (už nejsou Troubles, ale pořád se policajtům vyplatí jezdit v pancéřovaném voze). Druhá série je skvělým vyvrcholením (člověk občas čeká, že to půjde jinudy, je nezvyk, že to dopne, jak to dopadne). A pak přijde ta třetí. Vlastně na konci dvojky přemýšlíte, co chtějí táhnout dalších šest dílů. Jenže těchhle šest uteče ještě rychleji, než ty předchozí a je to jeden velký WTF moment. V dobrém slova smyslu. Jestliže první dvě série překvapí hlavně precizností, s jakou Britové přistupují k detektivce (kdy jste naposled v US seriálu viděli takto popsané crime scenes?), tak ta třetí pak odpálí dějovými zvraty, které jsou nečekané, zákeřné, ale ve finále vlastně logické. Za mě určitě TOP3 krimi v mém životě.