JohnnyB

Komentáře 22

Od nejnovějších
  1. Escape from Midwich Valley
    Escape from Midwich Valley (2014)
    2
    Krásně natočené nic. Innsmouth z toho nedýchal ani omylem. "Nakažení" lidé byli spíše karikaturami, vše působilo moc naklizeně a čistě jak v reklamě od Ikei .. takže zbytečnost...
  2. Hra o trůny
    Hra o trůny (2011)
    10
    Problém u seriálu je jednak okleštění vůči předloze, na stranu druhou předloha samotná. Scénáristé zbytečně krátí tam, kde to není třeba. Četl jsem první knihu, kterou pokrývá 1 série. Už tam je znát propastný rozdíl oproti seriálu. Chápu že ne všechno je možné do seriálu nacpat ale jestliže tvůrci budují napětí a atraktivnost scénáře na úplně jiných základech než předloha, značí to nepochopení díla. Předloha respektive její autor potom vykrádá a všemožně mixuje naší historii, což pro člověka znalého historie představuje problém. Koncepce 7 království převzata z Anglie; Hadriánův val/zeď; Tyrrelové/Lancasterové; Lanisterserský lev/ Přemyslovský lev; Tywin Lanister/Rudolf I. Habsburský; Sansa stark/Guta Habsburská; Cersei Lanister/Eliška Přemyslovna; Margaery Tyrell/Alžběta "Rejčka"; Jamie Lanister/Záviš z Falkenštejna; Divocí/Germáni; Braavos/Rodos; Pentos/Kréta; Dorne/Indie a tak dále..
  3. Mág.
    Mág. (1987)
    10
    Zvláštní film, především atmosférou. Pro mě výjimečný hlavně výpravou, resp. místy, kde se natáčelo. Mág je totiž společně s Páni kluci filmem, který se téměř celý natáčel v Litoměřicích. Proto, se více než v kterémkoli jiném filmu soustředím na prostředí, na úhel kamery, na spojení hudby a s toho pramenící atmosféru, mně důvěrně známou, protože na Dómu bydlím a Vikárka je co 300 metrů od našeho domu. Je zajímavé sledovat prostředí, které za těch 37 let doznalo řady změn, tak i zfilmovaný život K.H.Máchy, lidí a tehdejší společnosti.
  4. Titanic
    Titanic (1953)
    10
    Stejně jako později Titanic Jamese Camerona tak i tento Titanic Jeana Negulesca nám předkládá fiktivní příběh na pozadí historické katastrofy. Na rozdíl ale od Cameronova opusu, mě toto zpracování dokáže i dnes dojmout k slzám.
  5. Titanic
    Titanic (1943)
    8
    Nacistická propaganda, řeknete si. Nicméně vypadá to, že Herbert Selpin do filmu vložil i částečnou kritiku 3 říše.Jestli to byl úmysl, nebo jen přirozený sled věcí se již nedozvíme. Ve filmu mě zaujala tajemná a pro všechny nedostupná postava Sigrid Olinské, samozřejmě postava Johna Jocoba Astrora (který dostal ze všech filmových verzí nejvíce prostoru právě zde) a naprosto neuvěřitelný Hans Nielsen. V porovnání z prvním důstojníkem Petersenem je Mirek Dušín nevychovaný fracek co po nocích vykrádá letní chatky a z nudy je podpaluje.
  6. Zkáza Titaniku
    Zkáza Titaniku (1958)
    10
    O zkáze Titanicu jsem četl spoustu knih, viděl mnoho dokumentů a skoro všechna filmová zpracování. Pokud vám v historických filmech jde o co možná nejvěrnější popis skutečných událostí, je tohle přesně film pro vás. Možná by nebylo od věci, aby jste si před tím, než tenhle film uvidíte, přečetli knihu od Miloše Hubáčka 1989 Titanic. Je to velice čtivá kniha, poskytujíc komplexní pohled nejen na Titanic, ale i na paroplavbu jako celek. Od jejího archaického počátku, až k jejímu monumentálnímu konci ve kterém hrála roli i tato katastrofa. Dozvíte se v ní též o všech předcházejících neštěstích (SS Arctic, SS Pacific aj.) a dostanete obrázek o tom, jak se formoval přístup k paroplavbě, jejímu vývoji a její bezpečnosti. Hlavní postavou je Kenneth More, coby Druhý důstojník Charles Herbert Lightoller. Když jsem viděl film poprvé (před knihou) přišel mi jeho způsob vystupování jaksi prkenný, neotesaný, strohý, nicméně dnes vím, že na světě jsou jen dva lidé, kteří by dokázali přesvědčivě zahrát Carlese Lightollera. Prvním je Clint Eastwood a tím druhým je právě Keneth More. Film začíná příjezdem Lightollera s manželkou na nádraží v Belfastu, postupně takto vidíme příjezd několika známějších postav. Pro znalého diváka začínají žně již ve vlaku, ve kterém se seznamujeme z mentalitou lidí tehdejší doby v podobě konfrontace 2 důstojníka Britem, jemuž se zdají nevhodné důstojníkovi cynické poznámky o Titanicu. Uvidíme také Thomase Adrewse, známého svým perfekcionismem a zapálením, jak kontroluje veškeré detaily na lodi a vydává poslední nařízení o úpravách. Co se mi ovšem na začátku líbí nejvíc je zásobování, vidíme nakládání zásob jídla, květin, zavazadel a jejich následný odpis v kanceláři hospodáře lodi. Pro někoho nepodstatná věc, já mám ovšem rád ve filmech pohled na fungování lodi před samotnou tragédií. Celý film se poté nese ve stejném duchu, totiž, poskytnout nejpřesnější a nejvěrohodnější rekonstrukci celé katastrofy. Podle mě je zbytečná snaha o snižování objektivních kvalit tohoto snímku od místních uctívačů Cameronova Blockbusteru a povyšování ho nad tento. Napíšu sem snad jen 3 nejkontroverznější věci Cameronovi verze, které jsou zde zpracovány správně 1. první důstojník William McMaster Murdoch opravdu nestřílel do cestujících :-) 2. Po přelití vody přes člunovou palubu, tedy přes můstek se Titanic potopil za 7 minut. 3.Titanic se rozlomil těsně pod hladinou a toto rozlomení bylo opravdu nepatrné. dokonce i pro pasažéry kteří byli tou dobou ještě na lodi. Rozlomení si všimla pouze jediná žena ze všech zachráněných. Navíc kdyby se rozlomil způsobem jaký se nám snažil prodat Cameron, tedy že by se sto dvaceti metrový 20-ti tisíci tunový kolos odlomil a dopadl na hladinu, následná vlna by převrhla všechny čluny v okolí a ostatní by si toho jistě všimli ;-)
  7. Hvězdná brána
    Hvězdná brána (1997)
    0
    Film Stargate Rolanda Emmericha bylo výborné a po všech směrech promyšlené sci-fi. Hloupí Kanaďané vzali námět a udělali tu největší chybu jakou mohli. Opustili koncept jedné brány a místo toho pracovali z myšlenkou více bran.Toto vzhledem k nízkému rozpočtu produkce mohlo vézt k jedinému. Ke ztrátě kvality.Myšlenka více bran je pro tvůrce dvojsečná zbraň. Na jedné straně jim otevírá možnost změny prostředí , nepřátel a nebezpečí na různých planetách ale na druhou stranu, když operují z malým rozpočtem, tyto klady se míjí účinkem a naopak, podtrhují zápory, když ve výsledku je každá planeta, národ i nepřátelé až na výjimky jak přes kopírák. Podle mě se měli soustředit a svojí kreativitu naplno zaměřit jen na tu původní pouštní planetu. Objevování jiných (lidských) národů, jejich zvyklostí, jejich nepřátel. Mohla s toho být, co do atmosféry, druhá Duna. Ale to je jedno, jen jsem chtěl napsat, že to šlo i jinak a za rozumného využití rozpočtu.V seriálu se mi nelíbila změna charakteru Goaldů. Už si přesně nevzpomínám, jak to bylo vysvětleno v seriálu, (ve filmu ta transformace nebyla vysvětlena) ale ti hadi v pupíku mne iritovali, (ve filmu to byl normální mimozemšťan lidských rozměrů). Na seriál paradoxní plochost charakterů a až zarážející technologická stagnace.Třeba O´Neillův charakter se vůbec nerozvinul. Cca 4-6 řad před koncem působení R. D. Andersona v seriálu už bylo vidět, že se nikam neposunuje. Ke konci spočíval celý jeho herecký výkon v utroušení několika vtípku s Tielkem a Carterovou, zvednutí obočí a nechápavého výrazu.
  8. Dobrý synek
    Dobrý synek (1993)
    10
    Neuvěřitelně podmanivá hudba, skvělý syrový příběh a především důkaz toho, že už jako dítě měl Eliah Wood herecké kvality. Bohužel pro většinu už navždy zůstane zaškatulkovaný jako Frodo. Jejich škoda.
  9. Jurský park
    Jurský park (1993)
    2
    První Jurský park je "sračka sraček".Když jsem byl malý, byl to můj oblíbený film, i když teda, ten Tim mě iritoval už jako malého a vždycky jsem mu přál, aby na tom plotu shořel. Problém nastal, když sem si relativně nedávno řekl, že by nebyl špatný nápad přečíst knihu a udělat takové opáčko všech mých dětských filmů a filmových sérií.Uff, kde začít.Kniha, představte si první díl, do kterého vložíte ty nejlepší scény z celé trilogie (Voliéru a Pterodaktily, souboj na lodi, úvod z pokousaným dítětem, budování parku, vytváření dinosaurů, fauny a flóry, snaha o obnovu parku, lov zvířat, loď mířící do San Franciska a hlavně dinosaury, kterých se skutečně bojíte, ne proto, že vás chtějí zabít ale něco, skoro až pudového, vně vás samotných nutí nectít ani jejich samotnou existenci. To je největší síla knihy. Spielberg dokázal všechno tohle ignorovat, zahodil a vystříhal ty nejpodstatnější scény a udělal s toho scenáristicky plochý a laciný rodinný film. "Plazi jsou odpudiví, protože mají studené tělo, šedavou barvu,chrupavčitou kostru, špinavou kůži, divoký vzhled, vypočítavý pohled,odporný pach, hrubý hlas, nečisté obydlí a strašlivý jed.Jejich stvořitel tudíž neplýtval silami, aby jich nadělal mnoho." Carl Linné, 1735
  10. Tenkrát v Americe
    Tenkrát v Americe (1984)
    8
    Film dvou polovin. První, ve které vidíme dospívání hlavních hrdinů je bezchybná, má spád, tempo, nicméně druhá polovina je unylá nepřesvědčivá a naivní nuda s hloupým koncem..
  11. Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
    Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)
    6
    První Epizoda podle mě nejvíc doplatila na snahu, co nejvíc se podobat staré trilogii. Víc jak megatrapného slizkého dětinského kripla Ja Jara, nemůžu skousnout fakt, že se tam vyskytuje C3PO a R2D2. Co víc, on to byl z celé galaxie zrovna Anakin Skywalker, který toho pozlaceného sráče postavil, doma v obýváku jen tak z hecu v přestávkách mezí otročením a závody.. R2D2 byl zase opravář na Amidalině soukromém tryskáči. No nevím, připadá mi to nucené, jen aby si fandové mohli říct že tam je jakási spojitost se starou trilogii..Navíc i když jsou Liam Neeson a Ewan McGregor dobří herci, jejich postavy nejsou tak charismatické jako Harrisona Forda a Jeremyho Bullocha. Závody kluzáků, bitva droidů, souboj s Dart Maulem se mi ale líbil.
  12. Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
    Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002)
    6
    Epizoda II je divná, něco neurčitého mě na ní sere (ne není to Hyden Christiensen ten mi nikdy nevadil). Možná ty nažloutlé grafické filtry, celkové tempo filmu, nebo ta ořezaná klonová válka, na kterou jsem se tak těšil. Přitom úvod filmu, výroba klonů, ale i finále jsou dobré (snad až na tu svatbu, ta tam být nemusela).
  13. Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
    Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)
    10
    III Epizoda je nejdospělejší díl celé Ságy, a to se můžou fanboyové a hipsteři třeba točit na hlavách, ale je to zkrátka fakt. Imperiální vojáci byli konečně na takové úrovni, že jste jim věřili, že dokážou něco dobít a ne jako v IV-VI, kde ani argument o jakési degradaci a verbování našinců, nemá šanci uspět. C3PO ani R2D2 mě tu konečně nepřipadají zbyteční. Kdyby je do nové trilogie zakomponovali bez vysvětlení, R2D2 by byl Anakinův opravář stíhače a C3PO sluha Amidaly, rozhodně by to bylo lepší. Tahle epizoda měla nejtěžší uděl, dořešit všechny linky nové trilogie a spojit se se starou a to se jí více než povedlo. Ohlédnutí za celou ságou: Star Wars je snad ten nejkřiklavější příklad černobílého vykreslení postav ve filmové historii. Dobro kontra zlo. Všudypřítomná vlezlá dětinskost zhmotněná v postavách Ewoků, Jajara Binkse Zlatého kokota C3PO, R2D2 a debilních vojáků (IV - VI). Naivita tvůrců, postavit do jednoho vesmíru vedle sebe Jedie, Sithy tedy lidi, kteří ovládají světelné meče a "sílu" kontra vojáky, kteří vládnou zbraněmi. Celé tohle nesourodé sloučení Fantasy a scifi způsobilo nevyrovnanost prostupující celou ságou a ve výsledku z toho nevzniklo ani plnohodnotné sci-fi a ani fantasy. Dříve jsem kazety s V a VI sjížděl od rána do večera. Dnes už na mě přestává fungovat dokonce i V a III nejlepší epizody svých trilogií. Už jsem nejspíš ztratil ten svůj dětský tolerantní pohled na takový mix žánrů. Možná je to tím že už jako dítě jsem se v tom nesnažil vidět pohádku ale spíš sci-fi. (charakterově nejzajímavější postavou z celé ságy byl Bobba Fett)
  14. Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů
    Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983)
    8
    Když jsem byl malý, nemohl sem si vybrat která je lepší, jestli V nebo IV. Skvělý úvod z Jabba Huttem a záchranou Hana Sola, výcvik Luka Yodou, strhující finálová bitva na hvězdě smrti i v jejím okolí. No ale v podstatě tam byla zase hvězda smrti, vykradená z IV, byla tam planeta Endor a ti debilní zakrslí plyšoví medvídci, na které v infantilnosti nemá ani Jar Jar Binks, debilní imperiální vojáci, které by porazil i kdejaký ochrnutý mentál z ústavu, takže až tak skvělý díl to nebyl.
  15. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
    Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)
    6
    Epizodu IV jsem nikdy neměl rád. Pro dítě, pro něž jsou od počátku Star Wars cílené je tam málo humoru, za celý film se stane skoro úplný hovno, tedy až na největší logický laps v historii filmu. Spoiler: Darth Vader s Tarkinem předvedou zajaté princezně Leie na první Hvězdě smrti sílu obří stanice tak, že na pohodu laserem zničí princezninu domovskou planetu Alderaan a suše doplní, že takto je možno zničit jakoukoli planetu v galaxii.. Asi o hodinu filmu později se Rebelové ve společnosti Luka Skywalkera domlouvají na prozrazené základně na "rebelské" planetě, ke které již doplula hvězda smrti, jak ji zničí. Hrdinně se vydávají na zoufalý boj proti flotile impéria. Nicméně z nějakého důvodu hvězda smrti musela čekat než se planeta otočí směrem na základnu, místo toho, aby jí odstřelila celou podobně jak Leinu domovskou..O největší slabině Hvězdy smrti, nekryté šachtě ani snad ani nemá cenu se vyjadřovat. Časem jsem si k téhle hloupé epizodě našel cestu, i když ta pachuť debility přetrvává. Problém je v tom že na filmu jde znát že je první a že jeho tvůrci ještě neměli konkrétní vizi jak přesně co má vypadat. Při sledování jsem doslova cítil jistou opatrnost nebo váhání jak ze strany tvůrců tak sám od sebe jako diváka jak k jednotlivým scénám a filmu přistupovat. Mám na mysli scény při kterých jsem si doslova řekl tak tohle už bylo přes čáru. Tenká hranice mezi kultem a naprostým propadákem je z filmu hodně cítit.
  16. Scary Movie
    Scary Movie (2000)
    10
    Scary Movie je zkrátka i po letech jedna z nejlepších parodií. Mé oblíbené prostředí střední školy, chytře zvolená paleta parodovaných filmů, obsazení, to vše funguje na jedničku. Trochu paradoxní je, že většinu filmů, tedy Tajemství loňského léta, Obvyklé podezřelé a Vřískot jsem viděl až po téhle parodii. Nicméně to nic neubralo na působivosti. Dave Sheridan + Fountains Of Wayne, Too Cool For School = :-*
  17. Scary Movie 2
    Scary Movie 2 (2001)
    6
    Kdysi jsem měl ze série nejraději 2,dnes už na mě ale vtipy moc nefungují, jsou zde nevhodně zvolené filmy na parodování prokládané navíc spoustou fekálního humoru.Nicméně slovní přestřelky mezi dvěma mrzáky, vymítání, závody na kripl kárách a pomoc do schodů působí stále vtipně.
  18. Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
    Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)
    10
    Epizoda V, byla, je a asi i bude pro mě tím nejlepším dílem, Hoth, zápletka, zrada, láska, akce, to všechno bylo v téhle epizodě namixováno tak dobře, že i když je tam pro dospělého člověka dost infantilního humoru, je to prostě stále vrchol ságy.