Profilový obrázek

nikoss

64

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Praha, Česká republika



    Freud's Last Session
    Freud's Last Session (2023)
    7
    Myšlenkový střet světonázorů - racionality a náboženské víry ve fiktivním dialogu Freuda a Lewise (byť trochu povrchní) je patrně v dnešní době nedostatečné téma. Proto se tam musí vrazit nějaký progresivistický motiv, který je v podstatě překryje (v tomto případě vztah Freude k sexuální orientaci dcery Anny její jakýsi comeback). Jinak Hopkins jako vždy skvělý.
    Club Zero
    Club Zero (2023)
    9
    Předně úchvatná a zábavná výprava (prostředí, barvy, kostýmy) výborná kamera a hudební pozadí. Pokud jde o samotný obsah, gastronomické téma není podstatné a na ně satyra nesměřuje. Jde o metaforu odkazující na obecný problém manipulace, relativizace dosavadních "hodnot" ve světě ovládané ideologiemi vyrobenými za účelem odvádění pozornosti od podstatných témat a jejich nahrazování různými účelově vytvářenými spasitelskými projekty, vytvářejícími živnou půdu pro politické a náboženské extrémy. Víc než zfanatizovaná učitelka vedoucí své stádečko ke spáse, působí odpudivě chování jejího okolí (rodiče, škola) ochotného "mít pochopení", chovat se korektně i ve vztahu k zjevným nesmyslům (až je pozdě). Rodiče nedisponují schopností zachránit své potomky, protože hrají své role ve stejné hře. Režisérka přitom vtipně sama téma relativizuje a podsouvá , že neví, na jaké straně vlastně stojí. Proto i otevřený konec. A v takovém světě prostě žijeme.
    Milé laskavosti
    Milé laskavosti (2024)
    9
    Lanthimos se nepochybně od Chudáčků vrací ke stylu prvotních děl. Tři příběhy spojuje motiv ovládání, manipulace, podřízení autoritám, neschopnost "obětí" projevit svobodnou vůli. Zasazení do širší společenskokritické polohy si každý může (nebo nemusí, nebo nechce) dovodit. Základní motiv je podán v ironickém nadhledu v sérií absurdit, krutostí, zvrhlostí, které ale nejsou tak odtržené od reality, jak by se mohlo zdát. Jak je pro Lanthimose typické, výklad není jednoznačný, natož aby vyslovoval nějaká ideologické řešení či morální soudy. Svoboda interpretace, spolu s celkovým surrealistickým provedením a takovou "divností" , je právě zábavná (alespoň pro mě).
    Vlny
    Vlny (2024)
    5
    Téma zajímavé, režijně snaživé, scénář mizerný. Celkově kýč. Český divák nadšen. Potěšilo mě, že alespoň řada filmových kritiků nezblbla (včetně Kinoboxu.cz).
    Kaos
    Kaos (2024)
    9
    Vtipná a docela propracovaná alegorie fungování současného světa. Nastolení problému - lidská svoboda kontra splynutí s davem v systému arogance moci. Rozhodně to není žádná parodie na antickou mytologii, i když se to zpočátku tak mohlo jevit. Povinné úlitby progresivistické ideologii jsou otravné, ale nejsou podstatné. Byl jsem zvědav na autorské řešení situace, kdy lidé (nebo alespoň Trójané) vezmou osud do svých rukou a postaví se svým manipulátorům, kteří ztratili božskou moc (jde pochopitelně o fikci, ne realitu). Zatím nevíme a bude druhá řada anebo autoři také neví a pokračování nebude. Nebo to vyřeší nějaký Prometheus, nebo že by feministická úderka ? Herecky povedené.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci