Paco de Lucía

7.3

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Paco de Lucía
Paco de Lucía

Hudební skladatel, kytarista. Paco de Lucía, rodným jménem Francisco Sánchez Gómez (21. prosince 1947 Algeciras, Provincie Cádiz, Španělsko – 25. února 2014 Cancún, Mexiko) proslul jako hudební skladatel a interpret-kytarista, bratr dalšího španělského kytaristy Ramóna de Algecirase a zpěváka Pepé de Lucíi.
Byl skutečným virtuózem flamenca - španělského národního hudebního a tanečního stylu flamenco, mnohými odborníky považovaný za nejlepšího kytarového interpreta flamenca všech dob. Hrál také jazz a klasiku, byl velkým obdivovatelem a propagátorem španělského hudebního skladatele Manuela de Fally.
Styl flamenco obohatil o perkusní hudební nástroj . tzv. "ozvučnou krabici" cajón.
Na kytaru hrál od pěti let, jeho hudební vývoj ovlivnil otec António, španělský lidový kytarista. Hudebním profesionálem se stal už v 11 letech. Nejprve vystupoval se svým bratrem Pepém, teprve později se dal na sólovou dráhu. Nějakou dobu vystupoval s klavíristou Chickem Coreou, pak v kytarovém triu s Johnem McLaughlinem a Al di Meolou. Filmová spolupráce s režisérem Carlosem Saurou a tanečníkem Antonio Gadésem vyústila v několik pozoruhodných filmů (mj. Carmen).
Zemřel na srdeční infarkt během dovolené v Mexiku v únoru 2014.

Narození:
21. 12. 1947
Algeciras, Španělsko
Úmrtí:
25. 2. 2014
Cancún, Mexiko

Znáte z


Paco de Lucía: Filmy a pořady 19