Černá Barbie

56%
Černá Barbie
Dokumentární film Černá Barbie vypráví příběh žen Kitty Black Perkins, Stacey McBride Irby a Beulah Mae Mitchell, které stály za vznikem první panenky Barbie černé pleti.



Recenze: Černá Barbie

Kinobox.cz
60%

Černá Barbie jako dokument je ucházející referát o tom, co znamená reprezentace ve světě hraček s hlediska osobní identifikace a nalezení svého místa v kolektivu. Černá Barbie jako společenský akt je nevyhnutelně toxickým subjektem kulturních válek, kdy nejde než kroutit hlavou nad tím, jaká vyjádření jsou dnes opět považovaná za zcela normální. Jedno od druhého nejde oddělit, což si Netflix dobře uvědomuje.


Pasadenka
Pasadenka
1 213 bodů
6
Není to až tak špatný dokument, jak by se mohlo zdát. Ale je pravda, že je hodně izolovaný problém a v našem kontextu mi připadá malinko trapný. Panence od jedné firmy přikládají tvůrci až příliš velký důraz.

Samozřejmě dostáváme standardní poučení o americkém rasismu a také několik znepokojivých osobních výpovědí. Ty mi připadaly nejhorší, protože vkládat do jedné panenky tolik sociálního vlivu mi připadá minimálně škodlivé. Pořád se ve mě bije ten cynický pohled, je to jen panenka. 😖

Ale rozumím tomu, že v americkém kontextu je to něco víc. Také rozumím tomu, že chybějící vzory v dětství mohou mít vliv na menší sebevědomí. Pro mě bylo také nemyslitelné dostat se na nějakou prestižní západní školu, protože to je jen pro ty ze západu. A také je škoda, že se u nás více nemluví o těch lidech, kteří uspěli v cizích zemích, nebo se dostali na prestižní univerzity.

No nemohu ani opomenout ty rasistické komentáře některých protagonistů, kteří nepokrytě fandili černým, nebo spíš hnědým panenkám. To je docela nechutné a žádné jejich ublížení to neomlouvá. Nemluvě o tom, že "černé" panenky může dělat jenom černoch (tolik k proklamacím, že ti nikdo nemá mluvit do toho, co můžeš dělat a co ne 😂)

A úplným závěrem se musím smát tomu, jak lamentují nad tím, že Barbie není černá v okamžiku, kdy hodinu posloucháme o tom ,že chceme panenku, která vypadá jak my. No nechci vám kazit radost, ale Barbie byla vytvořena "bílou" rodinou a je logické, že ji udělali podle sebe a že chtějí, aby reprezentovala jejich kulturu. Zároveň to od začátku byla hodně stylizovaná panenka a vždy mi přišlo, že od hračky chcete příliš mnoho. Problém není v hračce, ale v lidech. Jak děti říkali v dokumentu. Vědí, kdo je Barbie a vědí, co je jen úlitba ideologii. Připadá mi to trochu jako ty řeči o tom, že sociální sítě jsou zlo ale "všichni" je používají, protože to chtějí. To, že firma dala dětem větší možnosti a navíc se na tom napakovala je výhra pro všechny strany. Pořád je to ale firma jejímž primárním cílem je zvyšování zisku, ne výchova obyvatelstva.

Dodatečné informace

Původní název:
Black Barbie: A Documentary (více)
  • USA Černá Barbie
  • USA Black Barbie: A Documentary
  • USA ブラック・バービー
  • USA Black Barbie
  • USA Czarna Barbie
  • USA La Barbie negra
Premiéra v ČR:
19. 6. 2024
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch