Kos v ostružiní

70%
Kos v ostružiní
Etero je nezávislá, téměř padesátiletá žena, která léta provozuje vlastní krámek v odlehlé vesnici. Vdané kamarádky, pro něž jsou rodina a děti vším, na ni hledí s nepochopením i jistou nadřazeností, Etero si však své svobody cení nade vše. Nehoda, která ji jednoho dne při sběru ostružin málem připraví o život, v ní však probudí touhu, jakou dosud nepocítila… Romantické drama, jehož poetika čerpá ze silné tradice gruzínské kinematografie, se s nevšední lehkostí a humorným nadhledem dotýká stále silněji rezonujících témat emancipace a práva nepodrobovat se tlaku společenských norem. Eka Čavleišvili v roli zemité Etero, která objevuje kouzlo poezie, romantické lásky i radost z vlastní tělesnosti, se dočkala vřelého přijetí publika canneského festivalu. (KVIFF)



Recenze: Kos v ostružiní

Kinobox.cz
85%

Malý filmový klenot. Trochu drama, trochu komedie, možná předsmrtný přelud, možná portrét jedné země a jedné ženy, o níž si všichni myslí, že už má to nejlepší za sebou.


marie-kolarova
marie-kolarova
2 938 bodů
8
Příjemný film, pomalý, ale nikoliv nudně se vlekoucí. Potemnělá kamera podtrhuje příběh. Nikdo se to nesmí dozvědět. Láska v pozdním věku, která se musí skrývat. Úsporné dialogy, které míří k tomu nejdůležitějšímu. Nezávislá žena versus klasický ženský vesnický stereotyp. Divák má prostor přemýšlet, nakolik hlavní hrdince ty ostatní závidí, a nakolik ji litují. Etero stručně a výstižně pojmenovává, proč těm ostatním není co závidět. Na druhou stranu Etero platí osamělostí. Nakolik se jí vybrala, nakolik to byl pro ni únik, poté co předčasně, po smrti matky, poznala, co to je být doma za hospodyni, se můžeme jen domýšlet.
Ahsoka
Ahsoka
1 018 bodů
4
Film je tiahla feministická romantická dráma o antipatickej samotárskej outsiderke, ktorá sa drží svojich zásad, a napriek zamilovanosti v jeseni života sa nechce viazať. V závere prichádza tak nejak očakávaný zvrat a nedozvedáme sa ani len náznakom, ako sa s tým hlavna hrdinka chce vysporiadať. Normálne nemám problém s tým, ak je dej nedorozprávaný, otvorené závery a pod. Ale zásadným problémom tohto filmu je, že v jeho neúplnosti sa stratila pointa. Prírodná symbolika, ktorá sa črtala z názvu a aj zo začiatku filmu sa tiež časom úplne vytratila. Tento artový minimalizmus na mňa, hold, nefunguje.


Dodatečné informace

Původní název:
შაშვი შაშვი მაყვალი (více)
  • Švýcarsko Kos v ostružiní
  • Švýcarsko შაშვი შაშვი მაყვალი
  • Švýcarsko Amsel im Brombeerstrauch
  • Švýcarsko Blackbird, Blackberry
  • Švýcarsko Blackbird Blackbird Blackberry
  • Švýcarsko Czarny kos, czarna jeżyna
  • Švýcarsko Merle merle mûre
  • Švýcarsko Rigó, rigó, szederinda
  • Švýcarsko Shashvi shashvi maq'vali
  • Švýcarsko Smak av björnbär
  • Švýcarsko Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο
  • Švýcarsko 黑鳥.黑莓.送貨員
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Švýcarsko, Gruzie
Čeština:
Kos v ostružiní je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch