Roztříštění

74%
Roztříštění
Roztříštění je americký thriller, který sleduje dramatický příběh jedné rodiny. Ray a jeho žena Joanne se při cestě z návštěvy na Den díkůvzdání začnou hádat. Zatímco po sobě štěkají, jejich dcera Peri omylem spadne do jámy, a zraní se. V nemocnici vezmou Peri v doprovodu Joanne na vyšetření, zatímco Ray čeká venku. Když se po chvíli začne po své rodině shánět, zjistí, že o jejich přijetí není žádný záznam. Zoufalý požádá o pomoc policii, ale personál nemocnice trvá na tom, že přijel sám. Ray už neví komu věřit - vymyslela si vše jeho vlastní hlava, nebo jde o zvrácený plán místních lékařů?



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
Brad Anderson má napínáky s paranoidním podtónem rád a přestože nikdy nemá k ruce silný scénář, dokáže přinést za málo peněz hodně tajemné muziky. Roztříštění je v mnohém podobné Mechanikovi, kdy divák, který má trochu nakoukáno, po chvíli tuší, že to co sleduje nebude asi úplně pravda. Sam Worthington bohužel není úplná jistota a nedokáže táhnout tak přesvědčivě, jako takový Christian Bale, ale vzhledem ke scénáři se mu nedá mnoho vytknout. Rozuzlení jako takové, není tak WTF, jak by se mohlo zdát a celkově jede film na půl plynu, ale jako nenáročná atmosférická jednohubka docela funguje a neurazí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 538 bodů
9
Opravdu si myslíte, že to, co jste prožili, se skutečně stalo? A nebo je to všechno úplně jinak? Tak s takovou myšlenkou pracuje tento psychologický thriller, ve kterém se hlavní postava celého příběhu opravdu potácí mezi skutečností, naivitou, halucinacemi a zoufalém přesvědčení. A začíná to prostě. Během cesty autem se zraní šestiletá dívka, čímž s ní rodiče zajedou do nejbližší nemocnice. Otec zůstane v čekárně, matka s dcerkou jde do ordinace. A už se neshledají. Při pátrání kde jsou je neustále přesvědčován, že tam nikdy nikdo takový nebyl. A co teď. Nastává boj s časem, s ignorací a manipulacemi dané mysli, z kterého nakonec námětově vzejde odhalení, které sice taktéž dlouhodobě nepatří mezi originálnosti, ale v rámci příběhu stále vzívá divácky přitažlivého dojmu. Ono vlastně celkově nejde o originální námět, neb byl hojně používán převážně v hororových počinech. Pevně stanovený scénář, z vizuální progresí režiséra Brada Andersona, však slibuje vzrušující napínavou atmosféru, která diváka pohltí a do poslední minuty nepustí. Děj obsahuje spoustu zvratů skutečně přivádějící do stavu zoufalství. Pevně ztělesněné emocionální vlastnosti ochromého otce v zoufalých situacích skutečně nabírá na intenzitě reálné přesvědčivosti. Jedná se tedy o snímek, jehož hlavním zdrojem napětí je obyčejná lidská bezmocnost. A ve svém pevném jádru se jedná o hodně povedený snímek.
hanys_
hanys_
18 781 bodů
6
Další cvičky od netflixu. A s křížkem po funuse. Protože po všech těch mindfuc(k)ích, tohle asi málokoho překvapí, takže i ten závěr je vlastně čitelný dost brzo. A to je asi jediný větší problém, protože Anderson si fainově pohrává s atmosférou a Worthingtona vybičoval k nejlepšímu výkonu v kariéře.

Dodatečné informace

Původní název:
Fractured (více)
  • USA Roztříštění
  • USA Fractured
  • USA Fractura
  • USA La Fracture
Premiéra v ČR:
11. 10. 2019
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch