Zajímavosti o Teror

75%

Zajímavosti 31

  • Pro první sérii: Důvodem, proč byl Cornelius Hickey odhalen jako podvodník (odchylka od knihy), je to, že scénáristům "nebylo příjemné připsat některé Hickeyho zločiny někomu, kdo skutečně žil".
  • Pro druhou sezónu: Jak je vidět, otázky 27 a 28 v dotazníku o loajalitě způsobily mezi internovanými velké problémy. Vznikly takové kontroverze, že došlo k revizi otázek, ačkoli ta problémy týkající se těchto otázek zcela neodstranila. Ze 75 000 osob, které odpovídaly, odpovědělo na otázky 27 a 28 přibližně 6 700 osob záporně. Otázka 27 - Jste ochoten sloužit v ozbrojených silách Spojených států amerických v bojové službě, kdekoli dostanete rozkaz?" Otázka 28 - Přísaháte bezvýhradnou věrnost Spojeným státům americkým a budete věrně bránit Spojené státy americké před všemi útoky cizích i domácích sil a zřeknete se jakékoli formy věrnosti nebo neposlušnosti japonskému císaři nebo jakékoli jiné cizí vládě, moci nebo organizaci ? (Nakonec bylo upraveno na: Přísaháte, že budete dodržovat zákony Spojených států a nepodniknete žádné kroky, které by jakkoli narušovaly válečné úsilí Spojených států ?).
  • Pro 2. sezónu: Executive Order 9066 - nařízení prezidenta Spojených států podepsané a vydané během druhé světové války prezidentem Spojených států Franklinem D. Rooseveltem dne 19. února 1942, které povoluje odsun a přemístění osob japonského, německého a italského původu.
  • Po úspěchu seriálu "Živí mrtví" (2010) plánovala americká kabelová televize AMC vytvořit hororový seriál podle románu The Terror. V březnu 2016 bylo potvrzeno, že AMC objednala 10 epizod seriálu s předpokládaným datem premiéry v roce 2018.
  • Ve druhé sezóně se v roli jednoho z Japonců v relokačním táboře objevuje George Takei. Ve skutečném životě byl Takei se svou rodinou nuceně umístěn do přesídlovacího tábora, když mu bylo pět let. On a jeho rodina skutečně skončili ve válečném relokačním středisku Tule Lake, které je v průběhu sezóny několikrát zmíněno. Stejně jako v seriálu měl skutečně příbuzné, kteří zahynuli při bombardování Hirošimy. Své zážitky využil i pro broadwayský muzikál Allegiance z roku 2012.
  • V 1. sezóně, než se lodě zapíchnou do ledu, tvoří plovoucí led, který je většinou vidět kolem lodí, malé kruhové kry o průměru asi 1-2 m. Tento led se nazývá "palačinkový led" a tvoří se v mořské vodě (nikoli ve sladké), když teplota klesne pod 0 °C.
  • Druhá série se odehrává na západním pobřeží Spojených států během druhé světové války a podle tiskové zprávy se "soustředí na podivný přízrak, který ohrožuje japonsko-americkou komunitu od jejího domova v jižní Kalifornii přes internační tábory až po válku v Pacifiku".
  • Podtitul druhé sezóny "Infamy" může být odvozen od slavného projevu Franklina D. Roosevelta o Pearl Harboru: "Včera, 7. prosince 1941, v den, který zůstane v neslavné paměti, byly Spojené státy náhle a úmyslně napadeny námořními silami Japonska".
  • V první epizodě 1. série Tobias Menzies, když vypráví svým kolegům o svém hrdinství v opiových válkách, říká, že se cítil jako Caesar, který překročil Rubikon. Na snímku sedí vedle kapitána, kterého hraje Ciarín Hinds. V seriálu HBO Řím hrál Menzies Bruta a Ciarín Hinds Caesara.
  • V 1. sezóně je AB zkratka pro Able-bodied Seaman.
  • V první sezóně je doxy milenka nebo milenec v mírném slova smyslu nebo prostitutka v pejorativním slova smyslu.
  • Pro 2. sezónu, japonské termíny :bakemono - duch; hakudžin - bílá osoba; gaiyo (tmavší tekutina) - obrys; toki (světlejší tekutina) - okamžik; Yurei - japonský termín, který má několik významů, jako například Tlumená duše / Slabý duch, a je to slovo, které se používá, když se mluví o duchách a přízracích. Znamená také bloudícího ducha. Čódži - slova soustrasti, která mohou zahrnovat čtení telegramů, smuteční řeč nebo vzpomínky, se často pronášejí při pohřebním obřadu.; Howa - řeč dharmy, Howa je poselství, které pronáší duchovní.; Sútra - Stručný verš nebo písmo v rámci hinduismu a buddhismu.; Gaman - vytrvat; Ofuda - talisman nebo amulet vydávaný šintoistickou svatyní.
  • Aby přesvědčivě ztvárnil někoho, kdo hladoví, držel Adam Nagaitis velmi nízkokalorickou veganskou dietu. Jeho tělo začalo spotřebovávat vlastní orgány a on byl nucen začít jíst více kalorií tím, že přidal zpět maso.
  • 22. června 2018 bylo oznámeno, že AMC obnovila seriál pro druhou sérii o deseti dílech, která bude mít premiéru v roce 2019.
  • V první sezóně jsou všechny scény umístěné v lodích nakloněné, což poukazuje na skutečnost, že námořníci jsou vystaveni pohybům moře (někdy i ledu) a málokdy stojí rovně. Jak mráz postupuje a promítá lodě vzhůru, úhly záběrů jsou stále ostřejší.
  • V 1. sezóně jsou "vodní cesty" otevřenými vodními pásy v ledových mořích polárních oblastí.
  • Podle Davida Kajganicha byli herci a štáb 1. série kromě talentu prověřováni i podle chování a chtěli pracovat s lidmi s dobrým srdcem, což bylo vzhledem k tématu jistě dlouhé a náročné natáčení. Nakonec se to bohatě vyplatilo, produkce proběhla hladce a mezi herci vzniklo skutečné pouto, stejně jako mezi jejich postavami.
  • V první sezóně byla většina scén na ledě vytvořena pomocí CGI.
  • Přestože 1. série zobrazuje významnou událost britské námořní historie s téměř výhradně britským hereckým obsazením, ve Velké Británii byla při svém prvním uvedení exkluzivně pro BT TV sotva k vidění. O tři roky později byla v podstatě znovu uvedena na BBC Two v březnu 2021, kde si získala širší publikum.
  • První série je věnována skladateli Marcusi Fjellströmovi, který v polovině natáčení nečekaně zemřel.
  • Při natáčení první sezóny se produkce domnívala, že bude nutné chladit zvukovou scénu, aby simulovala arktické podmínky v Budapešti, ale nakonec tam byla taková zima, že to nebylo nutné.
  • Spolutvůrce Soo Hugh si dal záležet na tom, aby postavy Inuitů v první sérii byly vykresleny citlivě, a poznamenal, že Britové a další západní kultury jejich příběhům jako svědkům Franklinovy výpravy nevěřili, i když historie nakonec prokázala jejich pravdivost. Jednou z pozoruhodných změn v tomto ohledu mezi knihou a seriálem je, že seriál dal lady Silence v první polovině sezóny doslova hlas, zatímco v knihách je zcela neverbální.
  • Podle Davida Kajganiche byl seriál vždy koncipován jako antologický, nicméně původní myšlenka byla vytvořit 5 sezón, které by byly propojeny dějem v Arktidě. "Chtěli jsme vyprávět jakýsi příběh o strašidelném domě v Arktidě, který by využíval tento kus země a tuto mytologii jako jakousi stálou přítomnost, ale v každé sezóně ji převracel. Takže první sezóna měla být o Franklinově expedici, druhá sezóna o jedné ze záchranných expedic - pravděpodobně o expedici Johna Rae -, pak se měla přesunout do padesátých let, pak do let osmdesátých a pak do současnosti." Když Kajganich odmítl návrat do druhé sezóny, uvolnilo se tím více možností jako antologický seriál, který nemusel být spojen arktickým prostředím.
  • Seriál je pojmenován podle bestselleru Dana Simmonse z roku 2007, fiktivního příběhu ztracené výpravy kapitána sira Johna Franklina do Arktidy v letech 1845-1848, který slouží jako základ pro první sérii seriálu.
  • Pro 1. sezónu podle knihy Dana Simmonse - The Terror, která je zase založena na skutečném příběhu osudné Franklinovy cesty za severozápadním průjezdem přes Arktidu.
  • Pro 1. sezónu: Sluneční pes je lom nebo ohyb slunečního světla, který tvoří prstenec kolem Slunce. Kdysi se mělo za to, že je známkou příznivého počasí.
  • Jared Harris i Tobias Menzies prohlásili, že tento seriál je jedním z projektů, na které jsou ve své herecké kariéře nejvíce hrdí.
  • Jared Harris byl v první sezóně tak obdivován hereckým ansámblem, že se běžně ptal, zda by jim mohl dát některé ze svých lepších replik, pokud by to mělo smysl pro vyprávění, a přirovnával jejich talent k Lamborghini stojícímu v garáži.
  • Původně se počítalo s tím, že film bude uveden v kinech v režii Davida Finchera.
  • V 1. sérii, když se herci v uniformách, kteří vypadali jako chodící mrtvoly, vraceli do hotelu, když se začalo stmívat, narazili na nehodu dvou aut a spěchali na pomoc těžce zraněným řidičům. Aniž by si uvědomovali, jak odporně ve svých kostýmech vypadají, když se natáhli, aby zraněným pomohli, setkali se s výkřiky hrůzy od motoristů, kteří skutečně věřili, že tyto přízračné postavy jsou jejich předci, kteří jim přišli pomoci přejít na druhý břeh.
  • V 1. sezóně pochází kapitán Francis Crozier z Banbridge v Severním Irsku, kde v centru města stojí jeho socha.